Αρχείο Ταινιών

Χουχού

Σκηνοθεσία:
Σγουρού Ζωή
Διάρκεια:
6'
Έτος:
2020
Κατηγορία:
Μυθοπλασία
Format:
---
Χρώμα:
Έγχρωμη
Κόστος:
Διανομή:
Σύνδεσμοι:

Σύνοψη ταινίας

Το «Χουχού» είναι η οπτικοποίηση του παιδικού ποιήματος «Ο Φακής» του Βασίλη Ρώτα. Η ταινία μελετά την λεπτή γραμμή που χωρίζει το καθήκον από το έγκλημα, τον ηρωισμό από τον φόβο και το παρελθόν από το παρόν, βουτώντας βαθιά στον μυαλό ενός στρατιώτη.

Σχόλια ταινίας

Το «Χουχού» οπτικοποιεί το πασίγνωστο, παιδικό ποίημα «Ο Φακής» του Βασίλη Ρώτα σε μία ανατρεπτική, αντιπολεμική κινηματογραφική ανάγνωση. Με άξονα τη λεπτή γραμμή που χωρίζει το καθήκον από το έγκλημα, τον ηρωισμό από τον φόβο και το παρελθόν από το παρόν, βουτά βαθιά στο μυαλό ενός στρατιώτη.

Η ταινία γυρίστηκε στην Κρήτη με φόντο το χωριό και τα Όρη του Κρούστα.

Σύμφωνα με τη σκηνοθέτιδα:

«...Ο Φακής είναι ένα παιδικό ποίημα. Και έτσι το αντιμετωπίζεις μέχρι που έρχεται η στιγμή που ακούς πραγματικά τι λέει... Όταν μου συνέβη αυτό αισθάνθηκα ένα πλάκωμα στο στήθος. Ταράχθηκα, συγκινήθηκα και συνειδητοποίησα ίσως για πρώτη φορά το μεγαλείο του Ρώτα. Και μου συνέβη έτσι απλά. Σε μια ακόμη επανάληψη, άκουσα τι έλεγα. Είχε μια συνειδητότητα η στιγμή, μια καθαρότητα και μάλλον εκεί έρχεται η έμπνευση [...]
Τίποτα από τα όλα τα παραπάνω δεν θα υπήρχε με αυτόν τον τρόπο αν δεν υπήρχε ο Βασίλης Ρώτας για τον οποίο νιώθω σεβασμό, εκτίμηση αλλά και ένα αιώνιο δέσιμο πια. Ένα ποίημα και μια ταινία. Και ανάμεσα τους ο Φακής.»