Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
9/5/2006 | Αρτιον

3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Φιλμ και Βίντεο Μικρού Μήκους Νάουσας

Νάουσα, Μάιος 2006
Θέμα: Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Φιλμ και Βίντεο Μικρού Μήκους Νάουσας

Με απόλυτη επιτυχία και εντυπωσιακή προσέλευση θεατών ολοκληρώθηκε το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Φιλμ και Βίντεο Μικρού Μήκους Νάουσας. Υπενθυμίζουμε πως στο Φεστιβάλ προβλήθηκαν 140 ταινίες δημιουργών από 40 χώρες.
 Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία ΑΡΤΙΟΝ και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ημαθίας. Επίσης, το Φεστιβάλ διοργανώθηκε με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του Media Desk Hellas και του Δημοτικού Πολιτιστικού Οργανισμού Νάουσας, ενώ μέγας χορηγός της εκδήλωσης ήταν η VOLKSWAGEN.
 Χορηγοί επικοινωνίας του Φεστιβάλ ήταν η ΕΡΤ3, οι εφημερίδες Μακεδονία και Θεσσαλονίκη, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί Παλμός 96,5 και Extra Sport 103 Fm και τα περιοδικά Επιλογές και Σινεμά.
Το βράδυ της Κυριακής 7 Μαΐου στην πλημμυρισμένη από κόσμο αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου έπεσε η αυλαία του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών της Νάουσας.  Η τελετή λήξης, την παρουσίαση της οποίας ανέλαβαν οι ηθοποιοί Μαριλίτα Λαμπροπούλου και Παναγιώτης Μπουγιούρης στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.
Την τελετή τίμησε με την παρουσία του ο γενικός διευθυντής του ΥΜΑΘ κ. Παρθενόπουλος και πλήθος κόσμου.
Μέσα σε μια εορταστική ατμόσφαιρα γεμάτη νεανικό παλμό ξεκίνησε η τελετή λήξης του Φεστιβάλ με τους παρουσιαστές της εκδήλωσης να απογειώνουν και να συνεπαίρνουν το κοινό με το δικό τους μοναδικό τρόπο.
Εν συνεχεία χαιρετισμό απηύθυναν οι εκπρόσωποι των Φεστιβάλ του εξωτερικού με τα οποία συνεργάζεται η ΑΡΤΙΟΝ. Συγκεκριμένα, από το ρωσικό Φεστιβάλ Short Shock η κυρία Tamara Tarasova εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για τη διοργάνωση και ζήτησε να πραγματοποιηθεί ένα αφιέρωμα στο Φεστιβάλ της Νάουσας με την προβολή ταινιών που διακρίθηκαν στη φετινή εκδήλωση στο επερχόμενο Short Shock Festival που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στην πόλη Ανάπα.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της οργάνωσης Emerge and See κυρίες Kathrin Schops και Kirsten Storz έκαναν λόγο για ένα υπέροχο κινηματογραφικό τετραήμερο, ενώ εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για τη φιλοξενία.
Η τελετή συνεχίστηκε με την παρουσίαση δυο βίντεο που ετοιμάστηκαν από τρεις γάλλους φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Annecy, οι οποίοι κάνουν την πρακτική τους στο Φεστιβάλ της Νάουσας. Πρόκειται για τους Julien Lemesre, Neige Berthet και Sophie Pyronnet.
Στο πρώτο βίντεο παρουσιάστηκε η εξέλιξη του Φεστιβάλ αυτά τα τρία χρόνια, ενώ στο δεύτερο παρουσιάστηκαν στιγμές που ζήσαμε κατά τη διάρκεια του κινηματογραφικού τετραημέρου που διήρκεσε το Φεστιβάλ και η προβολή τους ενθουσίασε το κοινό.
Κατόπιν, ξεκίνησε η απονομή των βραβείων στους σκηνοθέτες που διακρίθηκαν.
Η κριτική επιτροπή που αξιολόγησε τις ταινίες της κατηγορίας μυθοπλασίας αποτελείτο από τους:
Πρόεδρος: Παντελής Βούλγαρης, σκηνοθέτης,
Μέλη: Βασίλης Κατσίκης, σκηνοθέτης,
Βασίλης Κεχαγιάς, κριτικός κινηματογράφου, Πρόεδρος Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Νικολέτα Τσικώτη, εκπρόσωπος Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, αντιπρόεδρος Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης,
Χρήστος Μπαταντζής, θεατρικός σκηνοθέτης.

Από την πλευρά της επιτροπής ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής κύριος Βούλγαρης μίλησε με θερμά λόγια για τη διοργάνωση, αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο των ταινιών που προβλήθηκαν και τόνισε πως είναι αναγκαίο να υποστηριχθεί από όλους η διοργάνωση. Τέλος, έκανε λόγο για την αγαστή συνεργασία που είχε με τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής και εξέφρασε την επιθυμία να βρεθούμε όλοι μαζί στη Νάουσα για το 4ο Φεστιβάλ.
Η επιτροπή απένειμε τα ακόλουθα βραβεία:

Α’ Βραβείο Καλύτερης Ξένης Ταινίας Μικρού Μήκους
REMOTE CONTROL
Akbar Shabazi [Iran]
 Συνοδεύεται από μια παραγωγή της επόμενης μικρού μήκους ταινίας του σκηνοθέτη με καλυμμένα τα έξοδα παραγωγής με την προϋπόθεση να γυριστεί στην Ελλάδα.

Β’ Βραβείο Καλύτερης Ξένης Ταινίας
LUCKY
Avie Luthra [South Africa/UK
Και
MAXIMA PENA
Juanjo Gimenez [Spain]

Διακρίσεις (Εύφημος μνεία)
AIRPORT SCHONENBERG
Jan Poppenhagen [Germany]
SOMEWHERE
Murat Emmanuel [France]
SHARING
Salah Ghuwedr [Libya]

Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας
A CIGAR AT THE BEACH
Stephen Keep Mills [USA]
 Το βραβείο παρέδωσε στον σκηνοθέτη - ο οποίος παρευρέθηκε στο Φεστιβάλ - ο κύριος Παρθενόπουλος.

Βραβείο Ερμηνείας ΑΛΕΞΗΣ ΔΑΜΙΑΝΟΣ
STONE CRIB
Nuno Rocha [Portugal]

 Στο ελληνικό τμήμα η επιτροπή δεν απένειμε βραβεία αλλά 4 ισότιμες διακρίσεις.

ΚΑΜΦΟΡΑ
Ανδρέας Κοντόπουλος Andreas Kontopoulos
P.R.
Μαρία Παρασκευοπούλου Maria Paraskevopoulou
DO NOT LEAVE ME WITH STRANGERS
Βασίλης Μπλιούμης Vasilis Blioumis
ΑΝΤΕΧΩ ΑΚΟΜΑ
Χάρης Πάλλας Haris Pallas

Βραβείο Καλύτερου Μοντάζ
DANCING PEE
Min Kuen Choi [South Korea]

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενης Ταινίας ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
ANTRE
Sergios Capetanides [France]
 Συνοδεύεται από μια παραγωγή της επόμενης μικρού μήκους ταινίας του σκηνοθέτη με καλυμμένα τα έξοδα παραγωγής με την προϋπόθεση να γυριστεί στην Ελλάδα.


 Η επιτροπή του βραβείου Νάουσα αποτελείτο από τους εξής μαθητές των λυκείων της πόλης και φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας:
 Γιάννη Παπαδόπουλο, Γιούλη Σιότινα, Γεωργία Χαϊντουκεβιτς, Δημήτρη Πολυγένη, Δέσποινα Παπαγεωργίου,
Η νεανική επιτροπή απένειμε το Βραβείο Νάουσα στην ταινία:
Βραβείο Νάουσα
LUCKY
Avie Luthra [South Africa/UK

 Το κοινό το οποίο έδωσε βροντερό παρών καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ επέλεξε κατόπιν ψηφοφορίας ως καλύτερη ταινία την:
Βραβείο Κοινού
Ο ΚΛΕΦΤΗΣ
Ιρίνα Μπόϊκο Irina Boiko

 Η επιτροπή που αξιολόγησε τις ταινίες κινουμένων σχεδίων και τις πειραματικές αποτελείτο από τους:
Πρόεδρος: Στέλιος Ντεξής, videoartist,
Μέλη: Γιώργος Κατσάγγελος, αναπληρωτής καθηγητής Σχολής Καλής Τεχνών ΑΠΘ,
Άκις Θωμαϊδης, γραφίστας.
 Από την πλευρά της επιτροπής ο πρόεδρος κύριος Ντεξής μίλησε με ενθουσιασμό για τη διοργάνωση και το επίπεδο των ταινιών που προβλήθηκαν. Η επιτροπή απένειμε τα ακόλουθα βραβεία:

Βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Κινουμένου Σχεδίου
THE MIRROR STAGE
Σπύρος Σιάκας Spyros Siakas

Βραβείο Καλύτερου Ξένου Κινουμένου Σχεδίου
LIFE IN SMOKE
Gianluca Fratellini [Italy]

Διακρίσεις:
HASTA LA MUERTE
Juan Perez Fajardo [Spain]
ONE THOUSAND YEAR OLD MAN
Kave Kanani / Azade Shakourirad [Iran]
MAESTRO
Geza M. Toth [Hungary]

Βραβείο Καλύτερης Ελληνικής Πειραματικής
WE CARVED OURSELVES IN LIGHT
Καράμπελας Ιωάννης Karabelas Ioannis

Διάκριση:
TEMPORARY RESIST
Μάριος Σπύρογλου Marios Spyroglou

Βραβείο καλύτερης ξένης πειραματικής
CANTUS
Carlo Cagnasso [Italy]

Διάκριση:
IF SHE HAD BEEN A CRIMINAL
Jean – Gabriel Periot [France]

Από την πλευρά της ΑΡΤΙΟΝ ο πρόεδρος κ. Κουτσογιάννης τόνισε πως τώρα που τα φώτα θα σβήσουν και το Φεστιβάλ θα αποτελέσει παρελθόν θέλουμε να πιστεύουμε πως οι εντυπώσεις όλων είναι οι καλύτερες.
Η προσπάθεια που κατεβλήθη ήταν πολύ μεγάλη προκειμένου να παρουσιαστεί μια άρτια εκδήλωση και διαβεβαίωσε πως με ακόμη μεγαλύτερο ζήλο και θέρμη η ΑΡΤΙΟΝ θα συνεχίσει την προσπάθεια της προκειμένου να αναδείξει το Φεστιβάλ σε ένα κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό. Στη συνέχεια ευχαρίστησε όλους όσους στήριξαν τη διοργάνωση και ιδιαιτέρως τον κύριο Χρήστο Ζαχόπουλο, γ.γ. του ΥΠΠΟ, τον κύριο Παρθενόπουλο, γενικό διευθυντή του ΥΜΑΘ, τον κύριο Σπάρτση, Νομάρχη Ημαθίας και τον κύριο Μορώνη, πρόεδρο του ΙΟΜ.
Επίσης ευχαρίστησε τον κύριο Τεγούση και την ΚΟΣΜΟΚΑΡ, καθώς και όλους τους χορηγούς για τη συμβολή τους στην επιτυχή πραγματοποίηση της εκδήλωσης.
Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τα μέλη των κριτικών επιτροπών για την ανταπόκριση τους στην πρόσκληση της ΑΡΤΙΟΝ και τους προσκάλεσε να παρευρεθούν και του χρόνου στη Νάουσα.
Εν συνεχεία ευχαρίστησε τους παρουσιαστές της εκδήλωσης, τους δημιουργούς και το κοινό που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.
Τέλος, κάλεσε κοινό, δημιουργούς και φορείς να στηρίξουν το έργο που επιτελείται από πλευράς ΑΡΤΙΟΝ.
Η τελετή έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο καθώς την ώρα που ο πρόεδρος της ΑΡΤΙΟΝ ευχαριστούσε τους εθελοντές (περισσότεροι από 50 νέοι από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στη διοργάνωση) για την προσφορά τους στο Φεστιβάλ, ο παρουσιαστής κάλεσε όλους τους εθελοντές να ανέβουν στη σκηνή, οι οποίοι απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα από τα μέλη της ΑΡΤΙΟΝ και τον κόσμο.
Ο κ. Κουτσογιάννης, απευθυνόμενος στον κύριο Βούλγαρη – που προηγουμένως είχε ευχηθεί η Νάουσα να ξεπεράσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει – έδειξε αυτούς τους γεμάτους ενθουσιασμό και διάθεση προσφοράς νέους και είπε χαρακτηριστικά: «Με τέτοιους νέους η Νάουσα θα πάει μπροστά».
Θεατές, δημιουργοί, προσκεκλημένοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά, για ένα ακόμη καλύτερο Φεστιβάλ.


Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα εξής τηλέφωνα:
- 6974479043
καθώς και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση:
marketing@artion.org.gr


Μετά τιμής
Για την ΑΡΤΙΟΝ
Νικόλαος Κουτσογιάννης
Υπεύθυνος Οικονομικού Τομέα, Μάρκετινγκ και Δημοσίων Σχέσεων