Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
26/9/2006 | ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΤΟΥ 29ου ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ & 12ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ

Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΤΟΥ 29ου ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ & 12ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ

Με μια λαμπρή τελετή στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, απονεμηθήκαν τα βραβεία του 12ου Διεθνούς και 29ου Ελληνικού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Παρόντες εκπρόσωποι όλων των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι της ΕΡΤ, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της Ένωσης Τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, οι διαγωνιζόμενοι κινηματογραφιστές αλλά και πλήθος κινηματογραφόφιλων.

Η τελετή άνοιξε με τις μαντινάδες του κρητικού λυράρη Ζαχάρη Παπαδάκη, ενώ αμέσως μετά χαιρετισμούς απηύθυναν ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Αντώνης Παπαδόπουλος και ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ & Δήμαρχος Δράμας Θωμάς Μαργαρίτης.

Χαιρετισμός Καλλιτεχνικού Διευθυντή Φεστιβάλ Δράμας

«Το Φεστιβάλ φέτος, από καλλιτεχνικής και οργανωτικής άποψης, βρίσκεται στην καλύτερη του στιγμή», τόνισε στο χαιρετισμό του, ο Καλλιτεχνικός Δ/ντης Αντώνης Παπαδόπουλος . «Ολοκληρώσαμε το 29ο και 12ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας με απόλυτη επιτυχία. Θεωρούμε ότι πλέον το Φεστιβάλ βρίσκεται στην καλύτερη του στιγμή. Όπως ανέφερα και στην τελετή έναρξης, τολμήσαμε φέτος να ανοίξουμε το εύρος των δραστηριοτήτων και ενδιαφερόντων μας προς την τοπική κοινωνία».

Ο κ. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε τους τοπικούς φορείς, όπως την Ένωση Κυριών Δράμας, το Κέντρο Νεότητας «Γεώργιος Παρασίδης» του Δήμου Δράμας, το ΕΨΥΚΑ -και γενικά όλους τους τοπικούς συλλόγους και φορείς- με τους οποίους το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους συνεργάστηκε και πραγματοποίησε διάφορες εκδηλώσεις, στα πλαίσια των παράλληλων δράσεων του.

«Το Φεστιβάλ Δράμας έχει κατακτήσει ένα υψηλού, κινηματογραφικά, ποιοτικού επιπέδου. Η μεριμνά μας στο εξής είναι να ανοίξουμε τη βεντάλια αυτή τόσο στην ευρύτερη ελληνική κοινωνία όσο και στην τοπική. Θεωρούμε ότι η εβδομάδα που πέρασε και η προσπάθεια αυτή που κάναμε, ήταν άκρως επιτυχημένη», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος για να καταλήξει με θερμές ευχαριστίες προς τους αρωγούς & φορείς του Φεστιβάλ: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την ΕΡΤ, μέσω του προσώπου του Μάνου Ζαχαρία, που εκπροσωπεί αυτήν τη στιγμή την ΕΡΤ, με την οποία τολμήσαμε να κάνουμε κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, να προβάλουμε αποσπάσματα από το κινηματογραφικό αρχείο της Ε.Ρ.Τ. Όπως φάνηκε από τις προβολές αυτό το εγχείρημά μας πέτυχε απόλυτα και άρεσε ιδιαίτερα το κινηματογραφόφιλο κοινό. Προβολές από το κινηματογραφικό αρχείο της ΕΡΤ θα συνεχίσουμε και του χρόνου ενώ θα αποτελεί μόνιμο στοιχείο για τα επόμενα χρόνια του προγράμματός μας. Ευχαριστούμε τέλος, τους κ.κ. Ζαχαρία και Σφέτσα από την ΕΡΤ».

Χαιρετισμός Πρόεδρου Φεστιβάλ και Δήμαρχου Δράμας

Ο Δήμαρχος Δράμας και Πρόεδρος του Φεστιβάλ Θωμάς Μαργαρίτης χαιρέτησε με τη σειρά του την εκδήλωση: «Όλα τα ωραία πράγματα έχουν τέλος, κάθε τέλος όμως είναι μια καινούρια αρχή. Με μεγάλη προσπάθεια το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους με το 29ο Ελληνικό το 12ο Διεθνές τμήμα έφτασε και φέτος με επιτυχία στην ολοκλήρωσή του. Οι σκηνοθέτες, Έλληνες και ξένοι έχουν τη δυνατότητα να δείξουν τις νέες τους προτάσεις στο χώρο του κινηματογράφου».

Αναφορά επίσης έγινε στις παράλληλες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν την εβδομάδα διεξαγωγής του Φεστιβάλ οι οποίες πλαισίωναν τις κινηματογραφικές προβολές. «Η Δράμα έχει πολλές εστίες και κύτταρα καλλιτεχνικής δημιουργίας. Οι πολλοί πολιτιστικοί σύλλογοι, η δραστήρια Ένωση Κυριών, το Κέντρο Νεότητας και το Δημοτικό Ωδείο. Όλα αυτά είναι στοιχεία που έχουν χαρακτηρίσει τη Δράμα ως πόλη πολιτισμού. Μια ακριτική πόλη στη βόρεια Ελλάδα την οποία τίμησαν όλοι οι κινηματογραφιστές και κυρίως οι νέοι δημιουργοί που έρχονται εδώ για να προβάλουν τις ταινίες τους», δήλωσε ο κ. Μαργαρίτης ενθουσιασμένος.

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε όλους όσους στηρίζουν, αγαπούν και τιμούν κάθε χρόνο το θεσμό, το Υπουργείο Πολιτισμού «του οποίου η βοήθεια είναι πολύ σημαντική», τον πρώην Δήμαρχο και νυν βουλευτή Μαργαρίτη Τζίμα «που την περίοδο της θητείας του ως Δήμαρχος κατάφερε να ενσωματώσει στο Ελληνικό Φεστιβάλ το Διεθνές τμήμα», το Νομάρχη Κωνσταντίνο Ευμοιρίδη και τέλος όλους τους σκηνοθέτες που έρχονται στη Δράμα για να προβάλουν τη δουλειά τους.

12ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ – ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ

Το σκεπτικό απονομής των βραβείων του Διεθνούς Τμήματος, παρουσίασε ο Πρόεδρος της αντίστοιχης κριτικής Επιτροπής, Walter Lassally:

«Καταρχήν θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους της Δράμας και το φεστιβάλ, κυρίως τον Αντώνη Παπαδόπουλο, για την τιμή που μας έκανε να συμμετάσχουμε στην επιτροπή. Τις προηγούμενες πέντε μέρες παρακολουθήσαμε μαγεμένοι ποικίλες μορφές και στιλιστικές προσεγγίσεις, που περιλαμβάνουν ό,τι θα έπρεπε να είναι μια ταινία μικρού μήκους. Η απόφαση για τη βράβευση των ταινιών αποδείχτηκε μια πολύ δύσκολη διαδικασία, αλλά πιστεύουμε ότι οι ταινίες που βραβεύονται είναι πραγματικά εξαιρετικές αναδεικνύοντας το ταλέντο κ τη δημιουργικότητα που προσδίδουν στο είδος».

GRAND PRIX

«Civil Status» της Alina Rudnitskaya (Ρωσία)

Η απόφαση της επιτροπής ήταν ομόφωνη. Θεωρήσαμε αυτή την ταινία, με θέμα μία εξωφρενική γραφειοκρατία, μία επιδέξια μεταφορά για το παγκόσμιο ταξίδι του ανθρώπινου είδους από τη ζωή προς τον θάνατο. Ήταν ενορατικό, ζεστό κ αστείο κ θέλουμε να συγχαρούμε τον σκηνοθέτη. Το Βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 2.950 €

Β’ Βραβείο

«The water and the milk» του Celso Garsia Romero (Μεξικό)

Μία εξαιρετικά ευρηματική ταινία που αντικατοπτρίζει τη σκληρότητα της ζωής με τρόπο επιδέξιο οπτικά, αλλά κ ποιητικό. Το Βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 2.350 €

Βραβείο Καλύτερης Βαλκανικής Ταινίας

«Πρόβα Παλτού» του Ηλία Δημητρίου (Ελλάδα)

Για την απλότητα στη δομή κ τη ζωντάνια των χαρακτήρων. Το Βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 2.350€

Ο Ηλίας Δημητρίου παραλαμβάνοντας το βραβείο είπε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Λάκη Παπαστάθη που μου εμπιστεύτηκε το διήγημα του, καθώς και την ΕΡΤ και το πρόγραμμα Μικροφίλμ που στηρίζει τις προσπάθειές μας. Εύχομαι η ΕΡΤ να συνεχίσει να τις στηρίζει και το συγκεκριμένο πρόγραμμα να μη σταματήσει ποτέ».

“Prix UIP Drama” της European Film Academy

«It’s In the Air…» του Yohann Gloaguen (Γαλλία)

Μια επιτυχημένη μορφή που με πειραματικό τρόπο καταφέρνει να μας μεταδόσει τη ζεστή της πίστη στη ζωή. Το βραβείο απονέμεται στην καλύτερη Ευρωπαϊκή ταινία και συνοδεύεται από το ποσό των 2.000 € προσφορά της UIP. Θέτει δε αυτόματα υποψηφιότητα για το βραβείο “Prix UIP” που συνοδεύεται από το ποσό των 10.000 €

Απονέμοντας το βραβείο η Γενική Διευθύντρια της UIP – Ελλάς Μαριλίζα Τοτόμι είπε:

«Εκ μέρους της UIP να ήθελα να ευχαριστήσω το Φεστιβάλ της Δράμας και τον Αντώνη Παπαδόπουλο, που για δέκατη χρονιά φιλοξενούν το Βραβείο UIP. Τo Βραβείο είναι μια αυτόματη υποψηφιότητα για τα πανευρωπαϊκά βραβεία ταινιών μικρού μήκους.

Η Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου Μπετίνα Σβαρτζ πρόσθεσε:

«Το βραβείο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου απονέμεται σε 14 φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους σε όλη την Ευρώπη. Η απονομή του τελικού βραβείου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, που διεκδικούν οι ταινίες που βραβεύονται σ’ αυτά τα 14 Φεστιβάλ, θα λάβει χώρα στις 2 Δεκεμβρίου, στη Βαρσοβία.

Βραβείο για την καλύτερη ταινία Κινουμένου Σχεδίου

«Never Like the First Time» του Jonas Odell (Σουηδία)

Μια σύγχρονη κ φρέσκια προσέγγιση που συνδυάζει με τρόπο περίπλοκο το κινούμενο σχέδιο κ το ντοκιμαντέρ σε μια μορφή που καταφέρνει να προσωποποιήσει ένα σημαντικό γεγονός στη ζωή κάθε ανθρώπου. Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 1.470 €

Ειδική μνεία

«Brothers Bearhearts» του Riho Unt (Εστονία)

Για τις εκτεταμένες αναφορές σε πολιτιστικά στοιχεία σε μία ταινία κινουμένου σχεδίου που ασκεί μια ευρεία έλξη με το χιούμορ κ το πλούσιο στιλ.

Ειδική Μνεία

«Heartcut» της Anne Sewitsky (Νορβηγία)

Για τις πολύ καλές ερμηνείες των δύο βασικών πρωταγωνιστριών, Julia Bache-Wiig κ Kirsti Eline Torhaug, σε πολύ δύσκολους ρόλους

Βραβεία 29ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Το σκεπτικό της Κριτικής Επιτροπής του 29ου Ελληνικού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας διάβασε ο Πρόεδρός της σκηνοθέτης Τάσος Ψαρράς:

«Η κριτική επιτροπή διαπιστώνει μια πολυμορφία θεματολογίας που εκτείνεται από τον χώρο του πειραματικού έως τον παραδοσιακό τρόπο γραφής.

Γίνεται αντιληπτό ότι μέσα στο μεγάλο αριθμό ταινιών που προβλήθηκαν στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ, υπάρχει μια κλιμάκωση του ενδιαφέροντος, που βρίσκεται σε συνάρτηση με τις προσλαμβάνουσες και τις σπουδές του δημιουργού.

Έτσι λοιπόν συναντάμε ταινίες υψηλού προβληματισμού και αισθητικής ολοκλήρωσης, παράλληλα με άλλες πρωτόλειες και ευγενώς αδύναμες. Αυτό που μπορεί να εκληφθεί ως αδυναμία του φεστιβάλ ταυτόχρονα αποτελεί και αρετή, διότι δίνει την δυνατότητα στο κοινό να έρθει σε επαφή με το σύνολο σχεδόν της εθνικής παραγωγής στον τομέα της ταινίας μικρού μήκους.

Η κριτική επιτροπή διαπιστώνει επίσης την απουσία υποψηφιοτήτων στον χώρο του Ντοκιμαντέρ γι’ αυτό και δεν απονέμει βραβείο στην κατηγορία αυτή».

Πριν την απονομή των βραβείων ο Τάσος Ψαρράς πρόσθεσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ Αντώνη Παπαδόπουλο και τον Πρόεδρο του Φεστιβάλ Θωμά Μαργαρίτη για τη φιλοξενία τους, μα πάνω απ’ όλα θέλω να ευχαριστήσω τους κατοίκους της Δράμας για τη ζεστή φιλοξενία τους. Όπου κι αν βρεθήκαμε, σε κάθε κατάστημα η γωνιά της πόλης, αισθανθήκαμε μια ιδιαίτερη ζεστασιά».

1ο Βραβείο Ταινίας Μυθοπλασίας-“Prince”

στην ταινία «Bach and Bouzouki» της Αγγέλας Μυλωνάκη…

Διότι η σκηνοθέτης με πλήρη έλεγχο των εκφραστικών της μέσων κατορθώνει και αναδεικνύει πτυχές του ελληνικού κοινωνικού και πολιτιστικού βίου

Το Βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 4.500€. Προσφορά της Prince

Η σκηνοθέτης της ταινίας Αγγέλα Μυλωνάκη είπε: «Θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να ευχαριστήσω πολλούς ανθρώπους του Φεστιβάλ για τη συγκινητική αντιμετώπιση των καλλιτεχνών, τη στοργή και την αγάπη τους. Ευχαριστώ θερμά τον Αντώνη Παπαδόπουλο, τη Ρίτσα Καβάκα, τη Σοφία Γεωργιάδου και την Τάνια Σιμοπούλου. Επίσης, το Ε.Κ.Κ. που μας βοήθησε σ’ αυτή την ταινία, τη Σχολή μου, τους παραγωγούς μου και όλους τους φίλους στο Μόναχο που με βοήθησαν».

2ο Βραβείο Ταινίας Μυθοπλασίας

στην ταινία «Πρόβα Παλτού» του Ηλία Δημητρίου

Διότι κατορθώνει να μας μεταδώσει συγκίνηση για ανθρώπους και περιβάλλοντα που μεταβάλλονται μέσα από το συγκερασμό παραδοσιακών και νεωτερικών στοιχείων. Το Βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 2.350 €

Ο σκηνοθέτης Ηλίας Δημητρίου είπε κατά την παραλαβή του βραβείου του: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου και την παραγωγό μου που με βοηθήσαν και χωρίς αυτούς δεν θα γινόταν αυτή η ταινία».

Με τη σειρά της η παραγωγός της ταινίας Μαρία Γεντέκου ευχαρίστησε «την Κριτική Επιτροπή, τον κόσμο που αγάπησε την ταινία, τον πρωταγωνιστή Γιώργο Αρμένη και τον ράφτη Δημήτρη Τσάρη για την πολύτιμη βοήθειά του στην προετοιμασία της ταινίας».

1ο Βραβείο Σπουδαστικής Ταινίας

στην ταινία «Η Κούπα » του Γιάννη Μπουγιούκα…

…γιατί με οικονομία κινηματογραφικού λόγου και εύστοχα ευρήματα κατορθώνει και σατιρίζει επιτυχώς το φαινόμενο της γραφειοκρατίας. Το βραβείο συνοδεύεται από υποτροφία 2.950€ για σπουδές στο εξωτερικό. Tο Sound Studio προσφέρει στο Βραβείο Σπουδαστικής ταινίας δωρεάν ηχητική κάλυψη για την επόμενη ταινία μικρού μήκους του σκηνοθέτη. Επίσης η εταιρεία Graal A.E προσφέρει υπηρεσίες για Film Recording (transfer) ύψους 2,000 € για την επόμενη ταινίας του σκηνοθέτη

1ο Βραβείο για την κατηγορία «Έλληνες του Κόσμου»

στη ταινία στην ταινία «Hochhaus» του Νικία Χρυσού…

….που με απόλυτη ισορροπία στα εκφραστικά μέσα και στην ομοιογένεια ύφους, προσεγγίζει περιπτώσεις περιθωριακού βίου σε μια απρόσωπη μεγαλούπολη. Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσόν 5.000€ προσφορά του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Ειδικό βραβείο Μυθοπλασίας

στον Γιάννη Σακαρίδη για την ταινία «Αλήθεια»…

…διότι με τόλμη και διεισδυτική ματιά, κατορθώνει να μας μεταφέρει προβλήματα της σύγχρονης κοινωνικοπολιτικής πραγματικότητας.

Ειδικό βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη «Ντίνος Κατσουρίδης»

στον Δημήτρη Τόλιο για την ταινία«Missing Jib»…

…Γιατί εκφράζει την αγωνία του μοναχικού ανθρώπου με ευρηματικά αλλά σαφή εκφραστικά μέσα Το βραβείο συνοδεύεται από πλήρη τεχνική κάλυψη για την επόμενη μικρού μήκους ταινία του σκηνοθέτη.

Τιμητική Διάκριση Κινουμένου Σχεδίου…

Στο Νίκο Σύννο για την ταινία «Animal Behaviour» για την προσπάθεια απόδοσης μιας πρωτότυπης ιστορίας σε ελεύθερο γραμμικό σχέδιο.

Παίρνοντας το λόγο ο Νίκος Σύννος είπε: «θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Συμβουλευτική Επιτροπή Κύπρου που με στήριξε σ’ αυτή την ταινία και όλους τους συνεργάτες μου στην Κύπρο, το Φεστιβάλ της Δράμας. Ελπίζω κάποια στιγμή να πάρουμε και πάλι μέρος στο Φεστιβάλ αυτό με μία καλύτερη ταινία».

Τιμητική Διάκριση Πειραματικής Ταινίας

Στον Κίμωνα Μυλωνά για την ταινία «Pharmakon»…

…για την προσπάθεια άρθρωσης μιας πειραματικής κινηματογραφικής γλώσσας. Ο σκηνοθέτης της ταινία Ιωακείμ Μυλωνάς είπε κατά την παραλαβή του βραβείου «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Συμβουλευτική Επιτροπή Κύπρου τον διευθυντή φωτογραφίας Στέφανο Ευθυμιάδη για την εκπληκτική συνεργασία και την ομάδα κινηματογραφιστών Klein Mein. Θα σας δούμε του χρόνου, με 3 νέες ταινίες».

Τιμητική Διάκριση Φωτογραφίας

στον Βασίλη Κλωτσοτήρα για την ταινία «Αρχίζει» του Θεόφιλου Παπαστυλιανού…

…για την ισορροπία φωτογραφίας και θέματος. Η διάκριση συνοδεύεται από 20 ρολά κινηματογραφικού φιλμ 16mm & έκπτωση 50% στις εργασίες επεξεργασίας της ταινίας στα εργαστήρια Kodak Cinelabs Greece, προσφορά της Kodak Near East

Ένα νέο βραβείο στο Φεστιβάλ Δράμας από τον μεγάλο κινηματογραφιστή Νίκο Καβουκίδη

Μετά την απονομή του βραβείου ο διακεκριμένος κινηματογραφιστής Νίκος Καβουκίδης ανακοίνωσε με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων δράσης στον ελληνικό κινηματογράφο την προσωπική του προσφορά τεχνικού εξοπλισμού στο νικητή του βραβείου για γύρισμα σε φιλμ 35mm κατά τη δημιουργία της επόμενης ταινίας του: «Επιθυμία μου είναι αυτή η παροχή να θεσμοθετηθεί στο Φεστιβάλ της Δράμας, όσο είμαι υγιής και μπορώ να προσφέρω», ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: «Πριν από πολλά χρονιά ήμουν στην ίδια θέση με τους νέους κινηματογραφιστές. Πέρασαν 20 χρόνια μέχρι να πάρω το πρώτο μου βραβείο. Αυτό που θέλω να πω είναι πως δεν είναι τα βραβεία που έχουν σημασία στη ζωή των κινηματογραφιστών. Εκείνο που έχει σημασία είναι ο έρωτάς μας για την τέχνη που υπηρετούμε. Πιστεύω πως η συμμετοχή σας και μόνο σε αυτό το Φεστιβάλ, αξίζει ένα βραβείο».

Ο πολυβραβευμένος νέος κινηματογραφιστής Θεόδωρος Παπαδουλάκης σχολιάζοντας την προσφορά του Νίκου Καβουκίδη είπε: «Η προσφορά του Νίκου Καβουκίδη είναι πολύ σημαντική. Το να είμαι μέλος της κριτικής επιτροπής ήταν μια εξαιρετική εμπειρία για μένα. Λυπάμαι που δεν είναι δυνατόν να πάρουν όλες οι ταινίες μια διάκριση, όμως θα ήθελα να πω στους συναδέλφους μου πως τα βραβεία δεν είναι το σημαντικό κομμάτι στη ζωή ενός κινηματογραφιστή. Αυτό που είναι σημαντικό είναι η δημιουργικότητα».

Τιμητική Διάκριση Σεναρίου

Στον Βασίλη Γιάτζη για την ταινία «Τελευταίο Βράδυ»

Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας

Στην Milia Marili για την ταινία «Bach and Bouzouki» της Αγγέλας Μυλωνάκη

Η Διάκριση συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 900 € προσφορά του Δήμου Αγίας Παρασκευής

Τιμητική Διάκριση Ανδρικής Ερμηνείας

Στον Αλέξανδρο Λογοθέτη για την ερμηνεία του στην ταινία «Αρχίζει …» του Θεόφιλου Παπαστυλιανού

Τιμητική Διάκριση Σκηνογραφίας

Στον Γιώργο Γεωργίου για την ταινία «Αρχίζει …» του Θεόφιλου Παπαστυλιανού

Ο σκηνοθέτης της ταινίας Θεόφιλος Παπαστυλιανός παραλαμβάνοντας το βραβείο δήλωσε: «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω εκ μέρους του Γιώργου Γεωργίου και να ευχαριστήσω και τον ίδιο. Θα ήθελα ωστόσο να μοιραστώ μια εμπειρία μου μαζί σας: Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας ενός εξωτερικού γυρίσματος διαπιστώσαμε την ύπαρξη ενός μικρού τεχνικού προβλήματος. Ενώ εγώ ήμουν σε απόγνωση, ο Γιώργος καθισμένος σε μία καρέκλα, κοιτούσε το χώρο του γυρίσματος και μου είπε: «Πρέπει να το κάνουμε το μειονέκτημα πλεονέκτημα». Έτσι και έγινε. Ευχή μου είναι μέσα από τη δημιουργικότητά μας στον κινηματογράφο εμείς οι νέοι δημιουργοί να βρίσκουμε λύσεις πρωτότυπες και αποτελεσματικές και να μετατρέπουμε το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα».

Τιμητική Διάκριση Μουσικής

Στον Πάνο Γκίκα για την ταινία « Αλήθεια» του Γιάννη Σακαρίδη

Τιμητική Διάκριση Μοντάζ

Στις Milon Laila και Αγγέλα Μυλωνάκη για την ταινία «Bach and Bouzouki» της Αγγέλας Μυλωνάκη…

…διότι διατηρώντας ένα ρυθμό με αυξανόμενη ένταση κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών.

Τιμητική Διάκριση Ήχου

Στον Μαρίνο Αθανασόπουλο για την ταινία «Κίνηση Ομαλή» του Κωνσταντίνου Φραγκόπουλου

Έφημο Μνεία

Θέλοντας να επισημάνει την απόπειρα προσέγγισης προβλημάτων οικονομικών μεταναστών μέσα από την οπτική σκηνοθετών που ανήκουν στην ομάδα αυτή απονέμει ομόφωνα στους:

Μπουγιάρ Αλιμάνι για την ταινία «Υγραέριο» και

Ιρίνα Μπόικο για την ταινία «Δίπλα στην άκρη της μπλέ-μπλέ θάλασσας»

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

«Η επιτροπή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, η οποία απαρτίζεται από τους κ.κ. Αχιλλέα Κυριακίδη, Συγγραφέα-Σκηνοθέτη, Βασίλη Λεοντιάδη, Παραγωγό και Λευτέρη Χαρωνίτη Σκηνοθέτη, στην ειδική της συνεδρίαση αποφάσισε τα εξής:

Α. Απονέμει ειδική μνεία στις εξής ταινίες για επιμέρους σκηνοθετικές και αφηγηματικές αρετές:

Από το πρόγραμμα των σπουδαστικών ταινιών:

1. «SONYC» του Αντώνη Γλάρου

2. «Η ΚΟΥΠΑ» του Γιάννη Μπουγιούκα

Από το διαγωνιστικό πρόγραμμα:

«ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΒΡΑΔΥ» του Βασίλη Γιάτση

«ΠΡΟΒΑ ΠΑΛΤΟΥ» του Ηλία Δημητρίου

«ΔΙΠΛΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΗΣ ΜΠΛΕ-ΜΠΛΕ ΘΑΛΑΣΣΑΣ» της Ιρίνα Μπόικο

«ΚΙΝΗΣΗ ΟΜΑΛΗ» του Κωνσταντίνου Φραγκόπουλου

«ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ» της Ελίνας Ψύκου

Β. Απονέμει Βραβεία σε τρείς (3) ταινίες μυθοπλασίας ύψους 5.000ευρώ η κάθε μία:

1. «BACH & BOUZOUKI» της Αγγέλας Μυλωνάκη

2. «ΑΡΧΙΖΕΙ» του Θεόφιλου Παπαστυλιανού

3. «ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΑΝ ΑΛΛΗ» του Ζαφείρη Χαίτίδη

Γ. Το βραβείο ΤΩΝΙΑ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ, ύψους 8.000ευρώ για ταινία Κοινωνικού Προβληματισμού απονέμεται στο σκηνοθέτη Μπουγιάρ Αλιμάνι για την ταινία του «ΥΓΡΑΕΡΙΟ».

Ο σκηνοθέτης της ταινίας «Υγραέριο» Μπουγιάρ Αλιμάνι είπε: «Θέλω να ευχαριστήσω το Ε.Κ.Κ. Ειλικρινά δεν το περίμενα και είναι πολύ τιμητικό. Επίσης ευχαριστώ την ΕΡΤ και τους υπεύθυνους του προγράμματος Μικροφίλμ, την εταιρεία παραγωγής μου, την «Οξύμωρον Φιλμς», τον αδερφικό μου φίλο και συνεργάτη Χρήστο Καραμάνη, διευθυντή φωτογραφίας στην ταινία. Το βραβείο το αφιερώνω στον ανιψιό μου Μάριο, τον οποίο είδατε στην ταινία και στη σύζυγό μου που είναι πάντα δίπλα μου».

Με τη σειρά του ο Ζαφείρης Χαϊτίδης, σκηνοθέτης της ταινίας «Μια Ζωή σαν άλλη» ευχαρίστησε το Φεστιβάλ, το Ε.Κ.Κ. που τον στήριξε, και τους γονείς του που στηρίζουν τα όνειρά του. «Η ταινία είναι αφιερωμένη στους 3 φίλους μου Μάνο, Νίκο και Μιχαήλ που δεν είναι πια μαζί μας, και δεν είχαν την ευκαιρία να ολοκληρώσουν τα όνειρά τους, όπως εγώ», πρόσθεσε.

Η σκηνοθέτης της ταινίας Αγγέλα Μυλωνάκη παραλαμβάνοντας ένα ακόμη βραβείο ανέφερε: «Πολλές φορές σκέφτομαι πως η ζωή και ο Θεός φέρνουν τα πράγματα έτσι ώστε να έχω διπλά μου ανθρώπους που με στηρίζουν πάντα. Αναφέρομαι στο συνεργείο μου, τους 30 ανθρώπους που σε στήριξαν και με στηρίζουν. Ένας άνθρωπος τον οποίο ευχαριστώ θερμά που πέρασε πολύ χρόνο μαζί μου, ο διευθυντής φωτογραφίας Γιάννης Φώτου, ο οποίος έδωσε την ψυχή του γι’ αυτή την ταινία και θέλω πολύ να ξανασυνεργαστούμε».

ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου που εκπροσωπήθηκε στο 29ο Φεστιβάλ Δράμας από Επιτροπή αποτελούμενη από τους Θεόδωρο Γιαχουστίδη, Τάσο Γουδέλη, Αχιλλέα Κυριακίδη, Ανδρέα Παγουλάτο και Γιάννη Φραγκούλη, κατέληξε στα εξής βραβεία και μνείες:

Όσον αφορά στο 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας απονέμει το βραβείο καλύτερης ταινίας εξ ημισίας στις ταινίες:

«Το νερό και το γάλα» («The water and the milk»),του Celso Garsia Romero, από το Μεξικό, για τη λιτότητα των μέσων και την ποιοτική διάσταση που δίνει στον κινηματογράφο της λόγο

«Ποτέ σαν την πρώτη φορά» («Never like the first time!»), του Jonas Odell, από την Σουηδία, για την ευρηματικότητα στη σύλληψη και εκτέλεση της σεναριακής ιδέας η οποία αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον με τη χρήση του ανιμέισιον.

Όσον αφορά στο 29ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας απονέμει το βραβείο καλύτερης ταινίας εξ ημισίας στις ταινίες:

«Πολυκατοικία» («Hochhaus»), του Νικία Χρυσσού, για την αποτελεσματική, ρεαλιστική γραφή της με την οποία δημιουργεί μια αλληλογραφική διάσταση στο ανθρωποκεντρικό, σύγχρονο θέμα της.

«Μονή σειρά μαργαριτάρια», του Βασίλη Κεχαγιά, για το σκηνοθετικό χειρισμό μιας πρωτότυπης προβληματικής πάνω σε ένα ψυχόδραμα.

Επίσης απονέμεται μνεία στην ταινία «Υγραέριο», του Αλιμανί Μπουγιάρ.

ΒΡΑΒΕΙΑ Ε.ΤΕ.Κ.Τ-ΟΤ

Η κριτική επιτροπή της Ένωσης Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (ΕΤΕΚΤ) αποτελούμενη από τους: Τάσο Αλεξάκη Δ/ντή Φωτογραφίας, Νώντα Βακαλόπουλο Σκηνογράφο και Ανδρέα Σινάνο Δ/ντή Φωτογραφίας, απονέμει ομόφωνα το βραβείο της αρτιότερης τεχνικά και καλλιτεχνικά σπουδαστικής ταινίας, στην ταινία «ΚΟΥΠΑ» του Γιάννη Μπουγιούκα.

Στην κατηγορία, Έλληνες του κόσμου, το Βραβείο απονέμεται ομόφωνα στην ταινία «ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ» του Νικία Χρυσσού

Στην κατηγορία Μυθοπλασίας, το βραβείο απονέμεται ομόφωνα στην ταινία «ΜΠΑΧ ΚΑΙ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ» της Αγγέλας Μυλωνάκη.

Τέλος, η επιτροπή της ΕΤΕΚΤ θα ήθελε να επισημάνει τα εξής:

Α. Οι φορείς χρηματοδότησης και παραγωγής ταινιών μικρού μήκου, θα πρέπει να ενισχύουν την παραγωγή ντοκιμαντέρ.

Β. Η Δνση του Φεστιβάλ Δράμας θα πρέπει να θεσπίσει τις κατηγορίες: Κινούμενο Σχέδιο (animation) και Πειραματικός Κινηματογράφος. Οι ταινίες αυτών των κατηγοριών εντάσσονται στην κατηγορία της μυθοπλασίας με αποτέλεσμα να μειονεκτούν στις βραβεύσεις. Σπάνια θα βραβευθούν στην κατηγορία αυτή πειραματικές ταινίες ή ταινίες animation εκτοπίζοντας ταινίες μυθοπλασίας.

Το Φεστιβάλ της Δράμας έκλεισε με τη γιορτή της λήξης στο Σιδηροδρομικό Σταθμό της πόλης και οι μικρομηκάδες ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον επόμενο Σεπτέμβρη.