Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
26/9/2006 | Φεστιβάλ Δράμας

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ «ΚΑΣΚΑΝΤΕΡ» ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Τετάρτη 20, Σεπτεμβρίου

ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ:

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ «ΚΑΣΚΑΝΤΕΡ» ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Έναν… κασκαντέρ πρέπει να κρύβουν μέσα τους τα άτομα με κινητικά προβλήματα, προκειμένου να κυκλοφορήσουν στους δρόμους των ελληνικών πόλεων, επινοώντας τεχνάσματα για να περάσουν από διάφορα σημεία όπως το να κάνουν άλματα με το αναπηρικό τους καροτσάκι πάνω από σωρούς σκουπιδιών. Υπό αυτή την οπτική γωνία, με μια δόση χιούμορ, παρουσιάζεται στην ταινία «Μόνος2» η ζωή του Μιχάλη. Πρόκειται για έναν νεαρό παραπληγικό που αυτοαποκαλείται «κασκαντέρ», εφόσον η καθημερινή του ζωή μετατρέπεται σε περιπέτεια γεμάτη παγίδες κι εμπόδια από τη στιγμή που βγαίνει με το καροτσάκι του στους δρόμους.

Οι ταινίες «Μόνος2» του Μάνου Κουάνη, καθώς και «Οι αγνωστοι Φίλοι μου» του Γιώργου Αγγελούδη, προβλήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης 20 Σεπτεμβρίου στον κινηματογράφο «Ολύμπια», στο πλαίσιο αφιερώματος που αφορά τα άτομα με ειδικές ικανότητες.

«Οι αγνωστοι Φίλοι μου»: Η ιστορία εννέα αθλητών – ΑμΕΑ- από τη Θεσσαλονίκη και την προσπάθεια διάκρισης του καθένα στο άθλημά του. Η κάμερα τους ακολουθεί και τους… «παρακολουθεί» στις προπονήσεις, στους αγώνες πρωταθλήματος στην Αθήνα και τους πανευρωπαϊκούς αγώνες στη Φιλανδία. Εννέα ιστορίες αθλητών, όπως ο Αλέξανδρος που έχει μυϊκή παράλυση στο δεξί του χέρι και ασχολείται με τη δισκοβολία, ενώ δηλώνει με εκπληκτική βεβαιότητα: «στον παράδεισο δεν σκέφτομαι αν θα είχα πάλι την πάθηση μου ή όχι, αρκεί να ήμουν με την οικογένεια και τους φίλους μου».

«Το Φεστιβάλ ενδιαφέρεται για τα ΑμΕΑ»

Για σημαντική τομή του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, με σκοπό την ευαισθητοποίηση απέναντι στα άτομα με ειδικές ικανότητες, έκανε λόγο η πρόεδρος του Συλλόγου Παραπληγικών Δράμας Αγλαΐα Κατσιγιάννη που παρακολούθησε το αφιέρωμα. «Ευχή όλων μας είναι τον ενδιαφέρον για αυτές τις ταινίες να συνεχιστεί και να γίνουν θεσμός μέσα στο Φεστιβάλ, καθώς και να συμμετέχουν και στα διαγωνιστικά τμήματα», επεσήμανε.

Σχολιάζοντας το «Μόνος2», υπογράμμισε πως η κινηματογραφική περιγραφή και απεικόνιση αντιστοιχεί στην ελληνική πραγματικότητα.

Ο Δήμαρχος Δράμας Θωμάς Μαργαρίτης, έστειλε -με την φυσική παρουσία του- μήνυμα θεσμικής και πολιτικής ευαισθησίας.