Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
14/8/2008 |

ΚΑΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ


ΚΑΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

 Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών υπήρξε από την αρχή ο φυσικός στυλοβάτης και αιμοδότης του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Όλα αυτά τα χρόνια απέδειξε έμπρακτα το ενεργό ενδιαφέρον της για το θεσμό, γιατί αναγνωρίζει ότι ο σκοπός του Φεστιβάλ αφορά τους δημιουργούς του μέλλοντος.

Ο λόγος ύπαρξης του Φεστιβάλ Δράμας είναι να δίνει φωνή και υπόσταση στους νέους κινηματογραφιστές. Να ενθαρρύνει και να εμψυχώνει τα νέα παιδιά στο να τολμήσουν να δημιουργούν καθώς επίσης και να τα φέρνει σε επαφή με το διεθνές κινηματογραφικό γίγνεσθαι. Αντίθετα, τα βραβεία και οι διακρίσεις ήταν και πρέπει να είναι δευτερεύουσα προτεραιότητα.

Με μεγάλη έκπληξη η κινηματογραφική κοινότητα είδε φέτος την Διεύθυνση του Φεστιβάλ με μια αδικαιολόγητη όσο και σκληρή διάθεση, να κατακρεουργεί τις συμμετοχές στο διαγωνιστικό τμήμα, που είναι και το μόνο μέσο αναγνώρισης και κατοχύρωσης της δουλειάς ενός νέου ανθρώπου, ταινίες ανεξάρτητης παραγωγής αλλά και παραγωγής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της ΕΡΤ.    

Θα θέλαμε λοιπόν να διαμαρτυρηθούμε, ενώνοντας τη φωνή μας με τους συναδέλφους νέους δημιουργούς (που κόπηκαν στον ψυχρό και αδιαφανή προθάλαμο του Φεστιβάλ Δράμας), για τη απροειδοποίητη, αδικαιολόγητη και δραματική μείωση των ταινιών μυθοπλασίας που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα του 31ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Από 32 ταινίες πέρυσι σε μόλις 19 φέτος! Ο κόπος και η αγωνία, λοιπόν, των ανθρώπων που δούλεψαν γι’ αυτές τις ταινίες που αποκλείστηκαν φέτος, θα πεταχτούν στα σκουπίδια χωρίς να υπάρξει γι’ αυτές μια δεύτερη ευκαιρία στην προβολή και αξιολόγησή τους.

Η παρούσα χρονική περίοδος είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τους δημιουργούς του Κινηματογράφου, ενόψει της διαμόρφωσης του νέου «Νόμου περί Κινηματογραφικής Πολιτικής» από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Θεωρούμε ότι η απόρριψη μεγάλου αριθμού ταινιών μικρού μήκους από το διαγωνιστικό τμήμα, στερεί από πάρα πολλούς συναδέλφους το δικαίωμα συμμετοχής στα Ετήσια Κρατικά Κινηματογραφικά Βραβεία Ποιότητας και παράλληλα συρρικνώνει και αποδυναμώνει τη δημόσια εικόνα του τόσο σημαντικού θεσμού όπως το Φεστιβάλ της Δράμας.

Αναρωτιόμαστε λοιπόν μαζί με τα νέα παιδιά :

1.      Υπάρχει ή όχι ανάγκη ανανέωσης και συνέχειας του έμψυχου δυναμικού του ελληνικού κινηματογράφου ;

2.      Οι νέοι έχουν ή όχι δικαίωμα να ονειρεύονται ;

3.      Επιτέλους, οι πάσης φύσεως αρμόδιοι που κρίνουν και κατακρίνουν εύκολα τις απόπειρες των νέων παιδιών θα τα κοιτάξουν κάποτε στα μάτια και να απολογηθούν ;  

Για όλους αυτούς τους λόγους η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών έχει διαμορφώσει ολοκληρωμένη πρόταση προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης του Φεστιβάλ η οποία μπορεί να λύσει το πρόβλημα συμμετοχής των αποκλεισμένων από το διαγωνιστικό πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ της Δράμας ταινιών, στα Κρατικά Κινηματογραφικά Βραβεία Ποιότητας 2008 και η οποία θα συντελέσει στην ποιοτική αναβάθμιση του Φεστιβάλ και θα αποκαταστήσει την αδικία.

Η εν λόγω πρόταση περιλαμβάνει την αντικατάσταση του πληροφοριακού τμήματος με ένα άλλο τμήμα με τίτλο «ΤΟ ΑΛΛΟ ΒΛΕΜΜΑ» με διαγωνιστικό χαρακτήρα και συμμετοχή όλων των ταινιών που δεν θα συμμετάσχουν στο διαγωνιστικό και στο σπουδαστικό τμήμα. Το βραβείο που θα απονεμηθεί στο εν λόγω τμήμα θα είναι χορηγία της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών ενώ η επιτροπή αξιολόγησης προτείνουμε να είναι η ίδια με αυτή του DIGI FESTIVAL.

Προβληματιζόμαστε τέλος με την εδώ και 17 χρόνια εμπιστοσύνη του Δ.Σ. του Φεστιβάλ Δράμας προς τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή κ. Αντώνη Παπαδόπουλο, ο οποίος έχει αποδείξει ότι δεν έχει καμιά διάθεση ανανέωσης/βελτίωσης του Φεστιβάλ, τόσο στη διαχείρισή του, όσο και στην προβολή και ανάπτυξη του θεσμού αυτού.

Θεωρούμε επιβεβλημένη την παρέμβαση του Δημάρχου της Δράμας και Προέδρου του Δ.Σ. του Φεστιβάλ, κ. Θωμά Μαργαρίτη.