Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
15/7/2009 | Αλέξης Ζαχόπουλος

THESS INTERNATIONAL SHORT FILM FESTIVAL

thess shortfilm festival
thessaloniki    greece  24-30 Σεπτέμβρη 

Η τεράστια σημασία των ταινιών μικρού μήκους αναγνωρίζεται όσο ποτέ άλλοτε ! Και δεν είναι μόνο ότι ήταν πάντα η αφετηρία όλων των μεγάλων σκηνοθετών. Σήμερα πολλοί σημαντικοί άνθρωποι του κινηματογράφου παραδέχονται ότι πιο δημιουργικό στο σινεμά, γίνεται στις ταινίες μικρού μήκους. Και το σινεμά με ψηφιακές κάμερες, ακόμη και κινητά τηλέφωνα, επιτρέπει στον κάθε ταλαντούχο νέο να δημιουργήσει σημαντικό σινεμά !

Η πόλη μας δεν έπρεπε να μείνει έξω απ’ αυτό το ‘κίνημα’ !
Το φεστιβάλ ΑΖΑ, που από το 2009 μετονομάζεται σε THESS INTERNATIONAL SHORT FILM FESTIVAL τιμώντας την πόλη μας, πρόβαλε το 2007 & 2008 καταπληκτικές μ.μ. ταινίες απ’όλον τον κόσμο, απέσπασε ενθουσιώδεις κριτικές & σχόλια και τιμήθηκε με ειδικές προβολές στο φεστιβάλ Λισαβώνας & Πόρτο στην Πορτογαλία, Διεθνές Φεστιβάλ Βελιγραδίου , Κινηματογραφική Ακαδημίας Σερβίας, στο Φεστιβάλ της Πάτρας και στην Αθήνα. 
Προτεραιότητα μας και οι ταλαντούχοι Ελληνες σκηνοθέτες και ήδη ετοιμάζεται ένα 90λεπτο πρόγραμμα με τα καλύτερα ελληνικά έργα του Φεστιβάλ που θα προβληθούν τον χειμώνα σε φεστιβάλ στην Αγγλία και Τουρκία.

Συνεχίζοντας αυτή την ποιοτικά ανοδική πορεία του, για το 2009 το φεστιβάλ έχει εξασφαλίσει όχι μόνο σημαντικές ατομικές συμμετοχές αλλά και συνεργασίες με κινηματογραφικές σχολές & φεστιβάλ διεθνούς κύρους .
Μερικές από τις συνεργασίες μας είναι με :

MANHATTAN SHORT , μία πανελλαδική πρωτιά, ένα παγκόσμιο φεστιβάλ όπου οι  θεατές βλέπουν ταυτόχρονα σε 300 πόλεις τα 12 καλύτερα έργα και ψηφίζουν ταυτόχρονα  το καλύτερο. Ο νικητής ανακοινώνεται την τελευταία Κυριακή του Σεπτέμβρη.

ENCOUNTERS SHORT FILM FESTIVAL, από τα κορυφαία φεστιβάλ της Αγγλίας,
θα προβληθούν όλα τα μ.μ. έργα που βραβεύτηκαν από την Βρεττανική Ακαδημία Κινηματογράφου (BAFTA) .

FUTURE SHORTS , πασίγνωστο σε όλους τους σινεφίλ, ετοιμάζει ένα ειδικό πρόγραμμα για μας με τις καλύτερες του ταινίες μυθοπλασίας & animation.

Από τους πιο σημαντικούς Ελληνες σκηνοθέτες σήμερα, ο Γιάννης Οικονομίδης στο πλαίσιο ενός master-class για το ψηφιακό σινεμά, θα παρουσιάσει σκηνές από τα γυρίσματα της νέας του ταινίας ‘ο μαχαιροβγάλτης’

Οι κινηματογραφικές ακαδημίας Πράγας , Ρουμανίας, Λοτζ/Πολωνίας δίνουν πάλι το παρόν. Εκτός από τις επιλογές των φοιτητικών, πέρσυ προβάλλαμε τα μ.μ. έργα των Πολάνσκι και Κισλόφσκι στο ξεκίνημα τους, φέτος τα αντίστοιχα του Κριστόφ Ζανούσι .

Και τα καλύτερα μ.μ. από ΚIMUAK (filmoteca vasca), BRIT FILMS (uk) HOLLYSHORTS (hollywood, usa),  OZZYWOOD (australia)
COFFEE SHORTS (uk) .

Ας αναφέρουμε ότι τα έργα που έχει προβάλλει το φεστιβάλ το 2008 έχουν ήδη πάρει συνολικά πάνω από 350 βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ.
Στόχος μας είναι να ερωτευτεί η Θεσσαλονίκη τις μικρού μήκου ταινίες, να προβάλλουμε και να προωθήσουμε νέα ελληνικά ταλέντα

Μία πραγματική σινεφίλ φιέστα !

Οργάνωση: 
Γιάννης & Αλέξης Ζαχόπουλος
Email :  thessfest@gmail.com   azacinema@gmail.com 
Site :  www.azafestival.com
Phone :  +30 2310 284748    +30 6944207007