Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
8/9/2009 | ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ

32ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ

32ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ  ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ
15ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ digi2009 - ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ
21-26 Σεπτεμβρίου 2009

Συνεπές και στο φετινό ραντεβού του το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας υποδέχεται τους εραστές του «μικρού» στις 21 Σεπτεμβρίου. 32ο Ελληνικό με 38 συμμετοχές, 15ο Διεθνές Φεστιβάλ με 71 ταινίες από 43 διαφορετικές χώρες και digi2009, το νεότερο τμήμα των ψηφιακών ελληνικών ταινιών με 46 συμμετοχές.
Από τις 21 έως τις 26 Σεπτεμβρίου η Δράμα συγκεντρώνει τα κινηματογραφικά βλέμματα, ξεδιπλώνει τα καρέ, διαχέει τους ήχους, σκορπίζει τις εικόνες.
Πλούσια σε περιεχόμενο, η φετινή διοργάνωση αγκαλιάζει τις νέες τάσεις στην ελληνική αλλά και διεθνή κινηματογραφία, αναδεικνύει τις πτυχές της πειραματικής κινηματογραφίας, και παροτρύνει με νέες δράσεις την κινηματογραφική δημιουργία κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ.

DRAMA MINI TALENT LAB

Το Διεθνές Φεστιβάλ της Δράμας γιορτάζοντας φέτος τα 15 χρόνια  του, καθιερώνει  από φέτος ένα νέο  εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που απευθύνεται σε νέους κινηματογραφιστές, και κινηματογραφόφιλους.
Το DRAMA MINI TALENT LAB περιλαμβάνει:
Ι         WORKSHOPS
Βαρβάρα Δούκα – Στάθης Παρασκευόπουλος
   “Απ’ τη μικρή Ιδέα στη  μεγάλη Οθόνη”
Πως γίνεται μία ιδέα ταινία που αξίζει κάποιος να πραγματοποιήσει.

ΙΙ       ‘A STRANGER IN DRAMA’

Με την καθοδήγηση του σκηνοθέτη  Leon Herbert θα πραγματοποιηθεί μία μικρού μήκους «επί τόπου», ταινία,  με θέμα: «Ένας ξένος στη Δράμα»

ΙΙΙ MASTERCLASSES
Manuela Cernat-Romania: “Μικρές ταινίες με μεγάλο κοινωνικό περιεχόμενο”
Nancy Bishop-Czech Republic: “Casting στον κινηματογράφο”

Οχτώ κινηματογραφικά αφιερώματα έχουν ενταχθεί στο παράλληλο πρόγραμμα προβολών:
-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΡΩΣΣΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ:
Θα προβληθούν  επιλεγμένα ντοκιμαντέρ της τελευταίας 40ετίας και επτά παιδικές Ρωσικές ταινίες μικρού μήκους για τους μικρούς φίλους του Φεστιβάλ.

-Υποψήφιες ταινίες για το ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ Prix EFA 2008
Μία πρωτοβουλία της Ακαδημίας και υλοποιείται σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και με άλλα καταξιωμένα Ευρωπαϊκά Φεστιβάλ.

-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ, από την αυστριακή εταιρεία παραγωγής και προώθησης ταινιών και βίντεο sixpackfilm

-ΗΜΕΡΑ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ (Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου):
Παιδικές γαλλικές ταινίες θα προβληθούν για τους μικρούς μαθητές. Το  βράδυ της ίδιας ημέρας, (20:00-22-00), θα προβληθούν 7 ταινίες της διάσημης σκηνοθέτιδας Agnes Varda.

-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΙΤΑΛΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ: Βραβευμένες  ταινίες από το Διεθνές  Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Τεργέστης «Maremetraggio»

Η ΕΡΤ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ
«Το ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ στο Φεστιβάλ Δράμας»
Προβολή επιλεγμένου αρχειακού υλικού της ΕΡΤ με τίτλο «Ενός αιώνα Έλληνες» , για 6η συνεχή χρονιά, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Μουσείου Αρχείου της ΕΡΤ. Οι προβολές γίνονται καθημερινά πριν την έναρξη του διαγωνιστικού τμήματος του Ελληνικού Φεστιβάλ.

«Ημέρες Ραδιοφώνου»
Μία έκθεση που θα φιλοξενείται στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Δράμας, από τις 21-26 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για ένα τμήμα από την έκθεση που διοργανώθηκε στο Ζάππειο μέγαρο, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων της ελληνικής ραδιοφωνίας. Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να ηχογραφήσει τη δική του ραδιοφωνική εκπομπή, και να ζήσει έτσι τη μαγεία του ραδιοφώνου.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΕΚΘΕΣΕΙΣ

•    Έκθεση φωτογραφίας "Ματιές στην πόλη" στο πλαίσιο της συνεργασίας με τη fnac. Στην έκθεση, που παρουσιάζεται από 21-26 Σεπτεμβρίου, θα φιλοξενηθούν και οι βραβευμένες φωτογραφίες του διαγωνισμού φωτογραφίας «Ματιές στην πόλη της Δράμας».

•    Εικαστική έκθεση του Νίκου Φωτιάδη, «Σταγόνες έκφρασης» στον εκθεσιακό χώρο «Μελίνα», 21-26 Σεπτεμβρίου 2009
 
•    Έκθεση αρχειακού υλικού, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) για το έτος Γιάννη Ρίτσου. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο αίθριο των γραφείων Φεστιβάλ Δράμας

•    Έκθεση εικαστικών αντικειμένων ατόμων με ψυχικές διαταραχές Κέντρο Ημέρας Πολυδεύκης Δράμας.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ
Το Φεστιβάλ Δράμας για δεύτερη συνεχή χρονιά συμμετέχει στην εκστρατεία της ΕΕ «Για τη διαφορετικότητα. Κατά των διακρίσεων». Το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει:
    Σειρά εκδηλώσεων σε σχολεία της Δράμας
    Ειδικό κινηματογραφικό αφιέρωμα με τίτλο «Για την διαφορετικότητα. Κατά των διακρίσεων».
    Λειτουργία περιπτέρου της εκστρατείας «Για τη διαφορετικότητα και την καταπολέμηση των διακρίσεων» στο χώρο του Φεστιβάλ Δράμας, και διανομή έντυπου υλικού.

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
 Αφιέρωμα στις βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ  Emotion Pictures «Ντοκιμαντέρ και Αναπηρία». Το αφιέρωμα περιλαμβάνει την προβολή τεσσάρων ταινιών.

ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
•    Παρουσιάσεις σκηνοθετών και ανοικτός διάλογος με το κοινό, καθημερινά στο αίθριο του Φεστιβάλ.
•    Παρουσιάσεις βιβλίων στο αίθριο του Φεστιβάλ.

Γραφείο Τύπου
Κατερίνα Πολύζου
Το Γραφείο Τύπου θα είναι στη διάθεση όλων των συναδέλφων.
Τηλέφωνο: 6948484242
e-mail:kat36@otenet.gr