Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
23/9/2009 | Γραφείο Τύπου Κατερίνα Πολύζου

Συνέντευξη: Ο Δήμαρχος Δράμας και Πρόεδρος του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους ΘΩΜΑΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

32ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ  ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ
digi2009- ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ
15ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ
21-26 Σεπτεμβρίου 2009


Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2009
ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ

Συνέντευξη: Ο Δήμαρχος Δράμας και Πρόεδρος του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους  ΘΩΜΑΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ


O Δήμαρχος της Δράμας και Πρόεδρος του Φεστιβάλ, Θωμάς Μαργαρίτης, υποδέχεται για πέμπτη χρονιά φέτος, στην ετήσια γιορτή της πόλης των «ρεόντων υδάτων», μικρομηκάδες κινηματογραφιστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που η πυξίδα τους δείχνει το Βορρά.
Στη συζήτηση που ακολουθεί ο θεσμικά πρώτος πολίτης της Δράμας μεταξύ άλλων υπόσχεται τη διαρκή ανάπτυξη του θεσμού, τονίζει με ιδιαίτερη έμφαση την επιθυμία του το Φεστιβάλ να ανοιχτεί ακόμη περισσότερο στους πολίτες και στην τοπική κοινωνία και  σθεναρά υπερασπίζεται την ανάγκη για σταθερή οικονομική στήριξη από την Πολιτεία πολιτιστικών δράσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Το Φεστιβάλ διανύει πλέον την τρίτη δεκαετία του και εσείς βρίσκεστε στο πηδάλιο του θεσμού, ως πρόεδρός του, από το 2004. Ti έχετε αποκομίσει από την μέχρι σήμερα 5ετή θητεία σας;

Το Φεστιβάλ είναι ο μεγαλύτερος θεσμός κύρους και προβολής της πόλης.  32 χρόνια μετά βρίσκεται στο απόγειο της δόξας του.  Πρέπει αυτή η σπουδαία δουλειά να συνεχιστεί και να διευρυνθεί.  Και γι αυτό καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες.  Αυτό που πιστεύω ότι απαιτείται είναι να καταστεί το Φεστιβάλ μια γιορτή της πόλης και σε αυτήν την κατεύθυνση κινηθήκαμε φέτος, αφού προσδιορίσαμε τον χώρο όπου θα γίνονται και όλες οι παράλληλες εκδηλώσεις γύρω από τον κινηματογράφο ΟΛΥΜΠΙΑ.  Και εντός των τειχών της παλιάς πόλης και με μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων που ξεκινούν πέντε ημέρες πριν την τελετή έναρξης.


Αν μπορούσατε να κάνετε μια αλλαγή στην μέχρι σήμερα πολιτική του Φεστιβάλ, ποια θα ήταν αυτή;

Θα ήθελα μεγαλύτερη προβολή του Φεστιβάλ πανελλαδικά σε συνδυασμό με την λειτουργία παράλληλων προφεστιβαλικών εκδηλώσεων.  Θα ήθελα εκτός από το να είναι μεγάλο πανελλαδικό πολιτιστικό γεγονός να ανοιχτεί ακόμη περισσότερο στους πολίτες και στην τοπική κοινωνία.


Τι νομίζετε ότι χρειάζεται κάποιος για να πετύχει τα σχέδιά του ώστε ο θεσμός που διοικεί να απολαμβάνει την επιτυχία;

Χρειάζεται όραμα, να γίνει κατανοητή η προοπτική του θεσμού και η οικονομική στήριξη για την επιτυχία του θεσμού.  Σχέδια μπορεί να υπάρχουν αλλά απαιτούνται χρήματα για να υλοποιηθούν.


Ποια πιστεύετε ότι είναι τα βασικά προβλήματα στον χώρο του πολιτισμού σήμερα;

Υπάρχουν πολλά προβλήματα...  Το μεγαλύτερο είναι το οικονομικό.  Απαιτούνται ικανές χρηματοδοτήσεις.  Δυστυχώς χωρίς χρήματα δεν μπορείς να πετύχεις τους στόχους και όσα οραματίζεσαι.


Πώς φαντάζεστε το Φεστιβάλ της Δράμας να εξελίσσεται μέσα στα επόμενα χρόνια πλησιάζοντας τα σαράντα;

Το Φεστιβάλ το φαντάζομαι να διευρύνεται συνεχώς, να καταξιώνεται και ταυτόχρονα να αγκαλιάζεται όλο και περισσότερο από την τοπική κοινωνία.


Όταν οι υποχρεώσεις σας το επιτρέπουν και παρακολουθείτε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, ποιας κατηγορίας ταινίες προτιμάται και γιατί;

Παρακολουθώ ταινίες από όλες τις κατηγορίες.  Μου αρέσουν ιδιαίτερα οι ταινίες κοινωνικού προβληματισμού διότι μέσω του κινηματογράφου βγαίνουν οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί του κόσμου.

Αν σας δινόταν η ευκαιρία να αλλάξετε την θέση σας για μια ημέρα με αυτή ενός κινηματογραφικού συντελεστή (οπερατέρ, σκηνοθέτη, σεναριογράφου, παραγωγού, ηθοποιού, ηχολήπτη, φροντιστή) ποια θα ήταν και γιατί;

Θα ήταν αυτή του σκηνοθέτη. Συντονίζει μια προσπάθεια και ταιριάζει με την θέση που κατέχω.


Βρισκόμαστε στην φεστιβαλική εβδομάδα της 32ης διοργάνωσης. Τί έχετε να πείτε αλλά κυρίως να υποσχεθείτε, στους νέους δημιουργούς και στους κινηματογραφόφιλους που επισκέπτονται κάθε Σεπτέμβρη τη Δράμα και στηρίζουν με την παρουσία τους το Φεστιβάλ;

Η Δράμα είναι μια ζεστή αγκαλιά που υποδέχεται εγκάρδια κάθε χρόνο τους νέους κινηματογραφιστές.  Άνθρωποι απ’ όλες τις γειτονιές του κόσμου δίνουν το ραντεβού τους στην πόλη μας. Είμαστε υπερήφανοι για τον θεσμό του Φεστιβάλ τον οποίο στηρίζουμε προσφέροντας κάθε δυνατή υποστήριξη. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί και θα ενταθεί με στόχο να είμαστε κάθε χρόνο και καλύτεροι.

Στην τελετή λήξης πέρυσι, ο τότε Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης και βουλευτής Μαργαρίτης Τζίμας, ανακοίνωσε επίσημα ότι στις αρχές Νοεμβρίου θα ξεκινούσε η υλοποίηση της κατασκευής του μεγάλου Θεάτρου - Κινηματογράφου – Πολυχώρου επί της οδού 1ης Ιουλίου. Ποια είναι τα νεότερα αυτού του έργου; 

Η προμελέτη του έργου από το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης κατατέθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.  Υπάρχει μια κινητικότητα επί του θέματος αυτού και ελπίζουμε ότι σε βάθος χρόνου, η υλοποίηση της κατασκευής του πολυχώρου της οδού 1ης Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί.


(Για το Γραφείο Τύπου, Μαρίνα Αγγελάκη)





Γραφείο Τύπου
Κατερίνα Πολύζου
Τηλέφωνο: 6948484242
2521047693
   e-mail:fedra_po@otenet.gr