Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
10/4/2010 | Δημήτρης Μπαβέλλας

Υποκριτική και Σκηνοθεσία Κινηματογράφου με τον Δημήτρη Μπαβέλλα

PLAYS2PLACE: ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
Υποκριτική και Σκηνοθεσία Κινηματογράφου

Η εταιρία plays2place productions παρουσιάζει ένα εκτεταμένο σεμινάριο με αντικείμενο την υποκριτική και τη σκηνοθεσία στον κινηματογράφο, με διδάσκοντα καθηγητή το σκηνοθέτη και σεναριογράφο Δημήτρη Μπαβέλλα.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
Στο σεμινάριο αυτό έχουμε σκοπό να συνδυάσουμε την ιστορία με την πρακτική του κινηματογράφου. Oι μαθητές μέσα από μια σειρά προβολών και αναλύσεων των αγαπημένων τους ταινιών, καλούνται να δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους στη σκηνοθεσία και την υποκριτική. Το μάθημα χωρίζεται ουσιαστικά σε τρία μέρη:

α. Προβολή ταινιών: Σε συνεργασία με τους μαθητές επιλέγουμε μια σειρά ταινιών μέσα από μια μεγάλη γκάμα του παγκόσμιου κινηματογράφου, οι οποίες θα προβληθούν και στη συνέχεια θα τις επεξεργαστούμε.

β. Ανάλυση ταινιών: Μετά το τέλος κάθε προβολής θα συζητάμε και θα αναλύουμε  το κάθε φιλμ ενώ πολλές φορές θα παραβρίσκονται και άνθρωποι από τον χώρο του κινηματογράφου που θα παρουσιάζουν τη δική τους προσέγγιση σε μια ταινία. Ενδεικτικά, καλεσμένοι του σεμιναρίου θα είναι μερικοί από τους σημαντικότερους ηθοποιούς αυτή τη στιγμή στη χώρα όπως η Μαρία Κεχαγιόγλου, ο Ερρίκος Λίτσης κ.α. Το ίδιο θα συμβαίνει και με σκηνοθέτες όπως και άλλους καλλιτεχνικούς συντελεστές που θα βρίσκονται στο μάθημα με σκοπό να παρουσιάσουν τις δικές τους εμπειρίες και να συζητήσουν με τους μαθητές.

γ. Πρακτική Απόδοση Σκηνών: Ο κάθε μαθητής, λειτουργώντας ως σκηνοθέτης, ηθοποιός ή και τα δυο, θα έχει τη δυνατότητα να αποδώσει μια σκηνή ή μια συρραφή από σκηνές της επιλογής του στο μάθημα.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι ο μαθητής θα μπορεί να σκηνοθετήσει ή να ερμηνεύσει τη σκηνή της επιλογής του, επεμβαίνοντας ουσιαστικά και δημιουργικά στο αγαπημένο του έργο υπό μορφή άσκησης. Να βάλει τη δική του οπτική σε μια κλασική σκηνή του κινηματογράφου, ασχολούμενος με όλα τα επιμέρους στοιχεία που την αποτελούν (διεύθυνση ηθοποιών μπροστά από την κάμερα, σκηνοθετική προσέγγιση, καλλιτεχνική διεύθυνση κ.τ.λ.). Να αποκτήσει την εμπειρία.

Οι ασκήσεις θα κινηματογραφούνται από τους ίδιους τους μαθητές έτσι ώστε να αποκτούν και πρακτική τριβή με τα τεχνικά ζητήματα του γυρίσματος μιας ταινίας (ντεκουπάζ, γωνίες λήψης κτλ.), δρώντας ενεργά ως σκηνοθέτες. Παράλληλα, μέσα από μια σειρά απλών ασκήσεων στη συγγραφή μιας ιστορίας, θα ψάχνουμε τα βασικά ζητούμενα ενός ηθοποιού μέσα σε ένα ρόλο και μια συγκεκριμένη σκηνή.  

Το περιεχόμενο του μαθήματος θα μας βοηθήσει να προσεγγίσουμε την ιστορία του κινηματογράφου με τρόπο δημιουργικό και άμεσο, συνδυάζοντας κυριολεκτικά την θεωρία με την πρακτική. Στο τέλος των σεμιναρίων, κάθε μαθητής θα παραλάβει ένα DVD με τις αποδόσεις των σκηνών, αποκτώντας έτσι ένα οπτικοακουστικό portfolio με τη δουλειά του κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ
Σάββατο 24/4
Γνωριμία με τους μαθητές, παρουσίαση του μαθήματος, χωρισμός σε ομάδες για τα σεμινάρια, Προβολή ταινιών μικρού μήκους.

Κυριακή 25/4
Προβολή ταινίας, συζήτηση για την ταινία, ασκήσεις για την επόμενη εβδομάδα

Σάββατο 1/5
Γύρισμα ασκήσεων, συζήτηση


Κυριακή 2/5
Προβολή ταινίας, συζήτηση με τον Ερρίκο Λίτση

Σάββατο 8/5
Γύρισμα ασκήσεων, συζήτηση

Κυριακή 9/5
Προβολή του «Θετικό;», συζήτηση με την Μαρία Κεχαγιόγλου

Σάββατο 15/5
Γύρισμα ασκήσεων, συζήτηση

Κυριακή 16/5
Προβολή ταινίας

Σάββατο 22/5
Προβολή ασκήσεων, συζήτηση

Κυριακή 23/5
Απολογισμός μαθημάτων

Ενδεικτικές ταινίες για προβολή:
Χαμένοι στη μετάφραση, Sideways, Σχετικά με το Σμιντ, Mulholland Drive, Ο Μεγάλος Λεμπόφσκι, Μπάρτον Φινκ, Boys Don’t Cry, Φρίντα, Η μεγάλη ανατριχίλα, Fearless, Ο Πρωτάρης, Λέννυ, Happiness, Heavy, Η γυναίκα της διπλανής πόρτας, Τζάκι Μπράουν, Καυτή σάρκα, Η λεωφόρος της Δύσης, Exotica, Παρίσι-Τέξας, Θα ‘θελα να ‘σουν εδώ

Συζητήσεις:
Κάστινγκ (Φιλιώ Στεφανοπούλου)

Συμπεριφορά ηθοποιού στο γύρισμα

Μικρο-υποκριτική

Τι ζητάει ένας χαρακτήρας σε ένα σενάριο – Πώς αυτό έρχεται στο προσκήνιο από τον ηθοποιό

Ασκήσεις:
Συγγραφή ιστορίας μέσα από μια σειρά από φωτογραφίες, συγγραφή ιστορίας μέσα από συγκεκριμένα δεδομένα (κομμάτι ταινίας, κεντρικό χαρακτήρα), περιγραφή χαρακτήρα που προκύπτει μέσα από σενάριο / δεδομένα

ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ
Δημήτρης Μπαβέλλας

Ο Δημήτρης Μπαβέλλας γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα. Σπούδασε σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου και έλαβε σεμινάρια υποκριτικής από τον Δημήτρη Μαυρίκιο στο «Θέατρο των Αλλαγών». Έχει σκηνοθετήσει μικρού μήκους ταινίες, ντοκιμαντέρ (“A Northern Beauty”), βιντεοκλίπ, τηλεοπτικές εκπομπές, εταιρικά βίντεο κ.α. Ακόμη, έχει εργαστεί επί σειρά ετών ως μουσικός παραγωγός στους ραδιοσταθμούς “Flash 96.1” και «Μελωδία».
Το 2005 έλαβε υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές σκηνοθεσίας στο εξωτερικό από το ΙΚΥ. Το 2008 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στη σκηνοθεσία στο Northern Film School (Leeds, UK).

Το 2009 σκηνοθέτησε την πρώτη του θεατρική παράσταση με τίτλο «ένα μικρό τεχνικό πρόβλημα» η οποία ανέβηκε στο 104 Θέατρο Κέντρο Λόγου και Τέχνης.

Φιλμογραφία:
“Θετικό;” (8’, HD, 2010)
Παραγωγή: Παραγωγή: Ελληνική Εταιρία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., t-short

“Πίσω από τις γρίλιες” (17’, 35mm, 2009)
Παραγωγή: The Northern Film School, ΕΡΤ Α.Ε., Εργαστήρια Σκλαβής-Άγγελος Αργυρούλης, Δημήτρης Μπαβέλλας

“anticlockwise” (8’, 35mm, 2007)
Παραγωγή: The Northern Film School, Δημήτρης Μπαβέλλας
Βραβείο Α’ Αντρικού Ρόλου για τον Νταν Άτκινσον (Φεστιβάλ Φανταστικού Κινηματογράφου 2008)

“A Northern Beauty” (ντοκιμαντέρ, συν-σκηνοθεσία, Dvcam, 60’, 2006)
Παραγωγή: Northern Ballet Theatre

“Φύλακας Άγγελος” (35 mm, 15’, 2004)
Παραγωγή: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ΕΡΤ Α.Ε.
Βραβεία Σκηνοθεσίας και Μοντάζ (Φεστιβάλ Φανταστικού Κινηματογράφου 2005)
2ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Βραβείο 1ου Ανδρικού Ρόλου, Βραβείο Μουσικής, Βραβείο Ενδυματολογίας, Βραβείο Ήχου (4ο Φεστιβάλ “Μικρές Πρεμιέρες” 2005)

“Φώτα” (συν-σκηνοθεσία, 35 mm, 11’, 2002)
Βραβείο Μοντάζ (Φεστιβάλ Φανταστικού Κινηματογράφου 2003)

“αγοραφοβία” (16 mm, 10’, 2001)


ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
Κάθε Σάββατο και Κυριακή 12.00 – 18.00
Από 24 Απριλίου έως 23 Μαϊου 2010

Σύνολο ωρών: 60

ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
PLAYS2PLACE STUDIO
Νικηφόρου Ουρανού 16, Λυκαβηττός
Αθήνα

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Το κόστος συμετοχής στο σεμινάριο είναι 300 ευρώ.
Για να εγγραφείτε, τηλεφωνήστε στο 6938.319972 ή αποστείλετε ένα email εγγραφής με τα στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο, επαγγελματική ιδιότητα, τηλέφωνο επικοινωνίας, email) στο info@plays2place.gr με την ένδειξη "cinema seminar".
Στη συνέχεια θα σας αποσταλεί απαντητικό email με τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο θα γίνει η κατάθεση.

Περιορισμένος αριθμός συμμετοχών.
Δηλώσεις συμμετοχών έως 20 Απριλίου.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6938.319972