Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
10/3/2011 | Γιάννης Δηράκης (dirakis@sevenart.gr)

Φεστιβάλ μικρού μήκους DIALOG: Ελληνοτουρκική γέφυρα πολιτισμού και φιλίας

09 Μαρτίου 2011 | SevenArt.gr

Πριν από 4 περίπου μήνες, στις αρχές του Νοέμβρη (τότε, με αφορμή το πρώτο σκέλος του ελληνοτουρκικού φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Dialog που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο Anadolu στο Εσκισεχίρ της Τουρκίας) έγραφα τα εξής:

"Ένα από τα πιο ευτυχή γεγονότα στη ζωή ενός σινεφίλ, είναι η ανακάλυψη κρυμμένων διαμαντιών, ταινιών για τις οποίες δεν έχουν ακουστεί διθύραμβοι και οι περισσότεροι τις προσπερνούν στα κινηματογραφικά φεστιβάλ που προβάλλονται. Είναι και κάποια "μικρά" φεστιβάλ που χωρίς να κοστίζουν μια περιουσία, αθόρυβα και μεθοδικά και -συνήθως- με συγκεκριμένους ανθρώπους στο τιμόνι που δίνουν και την ψυχή τους σε αυτά, αποτελούν ολόκληρα ένα θησαυρό γεμάτο τέτοια διαμαντάκια".

Σήμερα που ξεκινά το 2ο σκέλος του Dialog (και ολοκληρώνεται αύριο Πέμπτη 10/3, με καθημερινές προβολές από τις 17:00 μέχρι τις 22:00 στο πολιτιστικό κέντρο Αλέξανδρος), διαβάζοντας τα ονόματα των (ελλήνων) σκηνοθετών των (40 μικρού μήκους) ταινιών του προγράμματος, έχοντας εμπιστοσύνη και στους τούρκους κινηματογραφιστές (και κυρίως στα κριτήρια των διοργανωτών), δεν έχω παρά να συμφωνήσω με την αποστροφή στο δελτίο τύπου του φεστιβάλ ότι στο Dialog θα δούμε σήμερα εκείνους τους σκηνοθέτες που σε μεγάλο βαθμό συνθέτουν το αύριο του ελληνικού (και προφανώς, αντίστοιχα και του τουρκικού) κινηματογράφου.

Σημειώστε: Τζώρτζης Γρηγοράκης, Γιώργος Ζώης, Ελίνα Φέσσα, Γιώργος Τελτζίδης, Σταύρος Ράπτης, Κώστας Φραγκούλης, Σοφία Εξάρχου, Γιάννης Μπουγιούκας, Ελευθερία Αστρινάκη... Αν σήμερα δεν σας λένε και πολλά, απλά δώστε τους λίγο χρόνο.

Ο στόχος του ελληνοτουρκικού φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Dialog, που διατηρεί την είσοδο στις προβολές του δωρεάν, είναι να αναδείξει τα καλύτερα μικρού μήκους των δύο χωρών αλλά και να αποτελέσει μια γέφυρα πολιτισμού πάνω από το Αιγαίο, μια ακτίδα φιλίας και συνεργασίας των νέων κινηματογραφιστών και σινεφίλ Ελλάδας και Τουρκίας. Ανταποδίδοντας μάλιστα τη φιλοξενία που παρείχαν οι Τούρκοι στη 16μελή αποστολή των ελλήνων σκηνοεθετών και φοιτητών της κινηματογραφικής σχολής του Α.Π.Θ. τον περασμένο Νοέμβρη, το Θεσσαλονικιό DIALOG φιλοξενεί από σήμερα περισσότερους από 50 καθηγητές, κινηματογραφιστές και σινεφίλ, ελπίζοντας να ανταποκριθούν στο ραντεβού και οι Θεσσαλονικείς σινεφίλ.

Δείτε λοιπόν παρακάτω τη λίστα των ταινιών και το trailer του φεστιβάλ κι αν ο δρόμος σας σας βγάλει προς τη Θεσσαλονίκη και τον Λευκό Πύργο, περάστε οπωσδήποτε μια βόλτα απ' τον Αλέξανδρο.

Γιάννης Δηράκης (dirakis@sevenart.gr)