Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
1/6/2012 | πηγή: http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=456370

Διεθνείς διακρίσεις σε Σωκράτη Αλαφούζο & Γεράσιμο Σκιαδαρέση

Η μικρού μήκους ταινία «Μικρός βασιλιάς», που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Σωκράτης Αλαφούζος, κέρδισε το βραβείο κοινού στο 60°N Os Ιnternasjonale Filmfestival της Νορβηγίας.
Λίγο καιρό νωρίτερα η ίδια ταινία ήταν υποψήφια για το βραβείο καλύτερης ευρωπαϊκής δραματικής ταινίας μικρού μήκους στο European Independent Film Festival, ενώ θα είναι υποψήφια και για το βραβείο καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας μικρού μήκους στο διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ της Μαδρίτης, που θα διεξαχθεί από 6 ως 9 Ιουνίου.
Η ταινία πραγματεύεται ένα μείζον κοινωνικό θέμα. Τον καταπιεσμένο θυμό, τα απωθημένα και τα συμπλέγματα που κουβαλά ένας άνθρωπος που η παιδική του ηλικία δεν υπήρξε η ιδανική. Ένας 40χρονος Έλληνας, ο Άρης, σκοτώνει τη σύζυγό του, όταν ανακαλύπτει ότι τον πρόδωσε. Το έγκλημα αυτό τον στέλνει στη φυλακή, όπου οι ψυχολόγοι συνειδητοποιούν ότι είχε κακοποιηθεί ως παιδί και πως ζούσε, έως το έγκλημα που διέπραξε, μια φυσιολογική ζωή, χωρίς όμως έως τότε να έχει ξεπεράσει τον θυμό του.

Ελληνικών κινηματογραφικών βραβεύσεων συνέχεια. O ηθοποιός Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, πρωταγωνιστής στην ταινία «Appartamento ad Atene» («Διαμέρισμα στη Aθήνα») του Ρουτζέρο ντι Πάολα, απέσπασε το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας στο φεστιβάλ Newport Beach των ΗΠΑ. Η ταινία όμως έκανε γενικότερη αίσθηση στο φεστιβάλ, καθώς απέσπασε επίσης τα βραβεία καλύτερης ταινίας μυθοπλασίας και καλύτερης φωτογραφίας (Βλάνταν Ράντοβιτς).
Πριν από λίγο καιρό το «Διαμέρισμα στην Αθήνα» σήμανε την τελετή έναρξης του φεστιβάλ ιταλικού κινηματογράφου «Tutto Italia» που προβλήθηκε με επιτυχία στις αίθουσες Ελλη και Ιντεάλ.
Η υπόθεση της ταινίας «Διαμέρισμα στην Αθήνα» (που γυρίστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου στην Ιταλία) εκτυλίσσεται στη  γερμανοκρατούμενη Αθήνα του 1942, στους πρόποδες της Ακρόπολης, και πραγματεύεται την σχέση ενός ζευγαριού (Σκιαδαρέσης - Λάουρα Μοράντε) με έναν γερμανό αξιωματικό (Ρίχαρντ Ζάμελ).