Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
23/1/2013 | t-shOrt

«Έφυγε» ο Μένιος Δίτσας

«Είναι μερικοί άνθρωποι που σου δίνουν την αίσθηση ότι θα είναι «για πάντα» παρόντες.  Ο Μένιος, ήταν ένας απ' αυτούς.
Πολυτάλαντος, ανατρεπτικός και αντισυμβατικός, γενναιόδωρος και ξεχωριστός, ένας πραγματικός «άνθρωπος του κινηματογράφου», έφυγε, ξαφνικά, από κοντά μας, χτυπημένος από την επάρατο νόσο.
Η καρδιά σφίχτηκε… Το κενό δυσαναπλήρωτο…»

Γεννημένος στον Πειραιά το 1943, ο σκηνοθέτης,  σεναριογράφος και παραγωγός Μένιος Δίτσας, σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πολυτεχνείο της Θεσ/νίκης και κινηματογράφο και θέατρο στην Αθήνα. Σκηνοθέτησε  και έγραψε σενάρια για τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ και πολιτιστικές σειρές για την κρατική τηλεόραση, για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Το 1984 ίδρυσε την εταιρεία FASMA, μία από τις πλέον καθιερωμένες εταιρείες παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους. Σκηνοθέτησε τέσσερα θεατρικά έργα στη νέα πειραματική σκηνή ΚΕΑ και δίδαξε σκηνοθεσία σε σχολές κινηματογράφου. Διατέλεσε μέλος κριτικών επιτροπών φεστιβάλ, γνωμοδοτικών επιτροπών για θέματα που αφορούν στην κινηματογραφική πολιτική και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών για επτά χρόνια.

Φιλμογραφία:
1979 Κάπως έτσι…
1986 Το παλιό εργοστάσιο
1987 Κουφονήσι, το νησί της πορφύρας
1990 Νυκτερινή έξοδος
1991 Η κοινωνία του αυτοκινήτου
1993 Η αυλή με τα σκουπίδια (σπονδυλωτή ταινία τριών σκηνοθετών)
2005 Εκτός σχεδίου
2005 Κίμωλος, μια των Κυκλάδων
2007 Ανακύκλωση και τσιγγάνοι
2010 Γυναίκα τσιγγάνα

Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε σκηνοθετήσει τη σειρά «Τσιγγάνικο Παραμύθι» που είχε προβληθεί το 2000 από την ΕΤ1, ενώ στην κινηματογραφική ταινία «Κάπως Έτσι» ('80) εμφανίζεται ως Αγαμέμνων Δίτσας, που είναι και το βαφτιστικό του.

Η πολιτική κηδεία θα γίνει την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου στις 16:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μοσχάτου (Σολωμού και Κων/πόλεως).
Η οικογένεια παρακαλεί αντί στεφάνου, τα χρήματα να διατεθούν σε Ιδρύματα για παιδιά που πάσχουν από καρκίνο.