Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
5/9/2013 | t-shOrt

36ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ

36ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ
19ο  ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
16-21 Σεπτεμβρίου 2013
                                                                                    
                                                       ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
                                          36 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

 
H μεγάλη γιορτή των μικρομηκάδων στην Δράμα, κλείνει φέτος 36 χρόνια ζωής και τα γιορτάζει στις 16 με 21 Σεπτεμβρίου προβάλλοντας συνολικά 213 ταινίες από 47 χώρες.

Στην όμορφη βορειοελλαδίτισσα, που είναι πλέον απόλυτα ταυτισμένη με τον ελληνικό κινηματογράφο στην πιο νεανική εκδοχή του, θα προβληθούν φέτος 39 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους από τις 184 που υποβλήθηκαν στο Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα: συμμετοχή ρεκόρ αν λάβει κανείς υπ’ όψιν την οικονομική δυσπραγία που δημιουργεί ένα εχθρικό περιβάλλον για τον πολιτισμό.

Οι φετινές «μικρές» που διαγωνίζονται, είναι ανεξάρτητες στην πλειονότητά τους παραγωγές: μόνο τέσσερις από τις ελληνικές συμμετοχές αποτελούν παραγωγή του προγράμματος ΜΙΚΡΟΦΙΛΜ της ΕΡΤ και μόλις μία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

H μεγάλη πρωταγωνίστρια φέτος είναι η οικονομική κρίση που μοιάζει να μονοπωλεί την θεματική μιας μεγάλης μερίδας των δημιουργών -είτε ως κεντρικός πυρήνας των ιστοριών τους, είτε ως φόντο σε μια Ελλάδα που δοκιμάζεται: ανεργία, φτώχια, έξαρση του εθνικισμού, ρατσιστικά εγκλήματα, χρέη και κατασχέσεις, αυτοκτονίες, διαδηλώσεις, ΜΑΤ, μετανάστευση, εργασιακή εκμετάλλευση. Σταθερή θεματική οι διαπροσωπικές σχέσεις (οικογένεια, έρωτας, φιλία, ομοφυλοφιλία), χωρίς να λείπουν και κάποιες εκπλήξεις, όπως η ταινία με ηρωίδα μια μεταγλωσσική κωφή.

Φέτος είναι η χρονιά των γυναικών, αφού υπογράφουν (ή συνυπογράφουν) ταινίες 19 σκηνοθέτριες -ανάμεσά τους και παλιές γνώριμοι του φεστιβάλ.
Πολλοί είναι και οι δημοφιλείς ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν στις ταινίες του διαγωνιστικού. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους: Νικήτα Τσακίρογλου, Θεοδώρα Τζήμου, Ιερώνυμο Καλετσάνο, Ερρίκο Λίτση, Γιώργο Πυρπασόπουλο, Άκη Σακελλαρίου, Κόρα Καρβούνη, Ορφέα Αυγουστίδη, Χρήστο Χατζηπαναγιώτη.
 
Όπως υπογραμμίζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Αντώνης Παπαδόπουλος, «οι νέοι κινηματογραφιστές παραμένουν στο κέντρο ενδιαφέροντος του Φεστιβάλ, που φροντίζουμε να είναι ένα προστατευτικό "κουκούλι" γι' αυτούς».



ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Στο διαγωνιστικό πρόγραμμα φέτος συμμετέχουν 35 ταινίες μυθοπλασίας, 2 ντοκιμαντέρ και 2 animation (ανάμεσά τους και κάποια σπουδαστικά φιλμ) που δεν διαγωνίζονται σε ξεχωριστές κατηγορίες αλλά διεκδικούν επί ίσοις όροις τα χρηματικά βραβεία της διοργάνωσης.
Στο πρόγραμμά του Φεστιβάλ  εντάσσονται πολλές παράλληλες εκδηλώσεις: 

* Βest of του Διεθνούς Φεστιβάλ με highlights από τις σημαντικότερες ξένες ταινίες που έχουν κατά καιρούς προβληθεί (ανάμεσά τους και το "Wholly Family" του Τέρι Γκίλιαμ)
* Προβολές των υποψήφιων ταινιών για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου
* Βραβεία LUX 2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
* Μεγάλο αφιέρωμα στη Γερμανία, με επιλεγμένες ταινίες μικρού μήκους από τα Διεθνή Φεστιβάλ Δρέσδης και Ρένγκενσμπουργκ
* 4o Σπουδαστικό Πανόραμα, με το σύνολο της σπουδαστικής ετήσιας παραγωγής
* Προβολές και εργαστήρια ραδιοφώνου για παιδιά
* Παρουσίαση μαθητικών ταινιών (3ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ψηφιακού Βίντεο με τίτλο "Ένας πλανήτης-μια ευκαιρία")
* Αίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια, σε παρουσίαση και επιμέλεια του συγγραφέα-δημοσιογράφου Παύλου Μεθενίτη. Φετινοί προσκεκλημένοι οι Ντ.Γιώτης, Γ.Γραμματικάκης, Γ.Μακριδάκης, Ν.Φ.Μικελίδης,  Γ.Μπράμος και Γ.Παλαβός που θα παρουσιάσουν τα νέα τους βιβλία.
*Παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του Ντίνου Κατσουρίδη.

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

H φετινή Κριτική Επιτροπή απαρτίζεται από τους:

Τάσο Ψαρρά
, σκηνοθέτη, πρόεδρο της επιτροπής
Γιώργο Κρασσακόπουλο, κριτικό κινηματογράφου
Φωτεινή Κοτρώτση, σκηνοθέτιδα
Τάκη Σπυριδάκη, ηθοποιό
Δημήτρη Σπύρου, καλλιτεχνικό διευθυντή Διεθνούς Φεστιβάλ Ολυμπίας

Τον ρόλο του κριτικού σχολιαστή του φετινού ελληνικού προγράμματος, έχει αναλάβει η κριτικός κινηματογράφου Βένια Βέργου.
 
ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το Διεθνές Φεστιβάλ, που φέτος συμπληρώνει 19 χρόνια από την διεθνοποίησή του, θα προβάλλει 55 ταινίες από 47 χώρες (μια επιλογή από 1200 ταινίες που υποβλήθηκαν). Στο πρόγραμμα ξεχωρίζει το όνομα της Σοφίας Κλούγκε, κόρης του διάσημου, πολλάκις βραβευμένου στην Βενετία, Γερμανού σκηνοθέτη Αλεξάντερ Κλούγκε, που αναμένεται να παρευρεθεί στην προβολή της ταινίας της "Carrousel" (στην οποία, την καλλιτεχνική επιμέλεια υπογράφει ο Βιμ Βέντερς). Αλλά και αυτό του γνωστού ηθοποιού Λίαμ Κάνινγκχαμ ("Game of Thrones", "Τιτανομαχία") που πρωταγωνιστεί στην βρετανοϊρλανδική ταινία "SLR"  του Στίβεν Φίνγκλετον. Ενσαρκώνει έναν άντρα που έχει εμμονή με την πορνογραφία μέσω ίντερνετ αλλά μια μέρη κάνει μια σοκαριστική ανακάλυψη...
Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Προγράμματος θα είναι ο σκηνοθέτης Ηλίας Δημητρίου.

INTERNATIONAL JURY

President: Ilias Dimitriou, filmmaker, Cyprus – Greece
Members: Franc Dion, filmmaker, France
                Dana Dimitriou, director of the Bucarest International Short film festival, Romania
                Insa Wiese, director of the Regensburg Film Festival, Germany
                Barbara Dukas, filmmaker, actress, Greece
Grand Temoin: Manuela Cernat, Romania
               
ΤΕΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ

Ραντεβού στην Δράμα, λοιπόν, αλλά και στα τέλη Οκτωβρίου στην Αθήνα, μια που και φέτος το ελληνικό πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ, οι βραβευμένες ταινίες του διεθνούς  και επιλεγμένα προγράμματα (ανάμεσά τους και οι βραβευμένες ταινίες της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου), θα προβληθούν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας στις 31/10-6/11.


Χαιρετισμός Καλλιτεχνικού Διευθυντή


Το Φεστιβάλ Δράμας συνεχίζει το ίδιο ζωντανό, ρωμαλέο και μάλλον πιο σίγουρο για το μέλλον.

Οφείλω να εξάρω για πολλοστή φορά τη συμβολή του Δήμου της πόλης, χωρίς την οποία το Φεστιβάλ δεν θα ήταν δυνατόν να επιβιώσει.

36 χρόνια Εθνικού και 19 Διεθνούς Φεστιβάλ κατέδειξαν ότι η Δράμα κέρδισε την αξιοπρέπεια, τη φερεγγυότητα, τη διεθνή αναγνώριση. Απέδειξε ότι σ’ αυτήν την εξαιρετικά φιλόξενη, περιφερειακή πόλη, δύναται να δημιουργείται πολιτιστικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας και αναμφίβολα ένα από τα δυο-τρία κορυφαία πολιτιστικά γεγονότα της χώρας.

Εξ αρχής η πρόθεσή μας ήταν πρωτίστως η προαγωγή της κινηματογραφικής τέχνης, η προβολή της πόλης και κυρίως να καταστήσουμε τους νέους κινηματογραφιστές το κέντρο του ενδιαφέροντος, όπερ και συνέβη.

Αποφύγαμε διακριτικά τους stars,  γιατί  ενώ μεν προσφέρουν στην γενική προβολή, θέτουν σε δεύτερη μοίρα τους νέους κινηματογραφιστές.

Αυτό το “κουκούλι”,  λοιπόν, που ονειρευτήκαμε είναι εδώ και είναι ζων.
Η συνεχής, εργώδης προσπάθειά μας βρίσκει  όλο και περισσότερη ανταπόκριση. Εκτός της μεγάλης απήχησης στο διεθνές κινηματογραφικό τοπίο, στην Ελλάδα παρατηρείται μια συνεχιζόμενη έκρηξη παραγωγής που κυρίως προέρχεται από την ανεξάρτητη παραγωγή. Πιστεύουμε όμως πως όταν ομαλοποιηθούν οι συνθήκες, θα επανέλθουν και οι δημόσιοι φορείς στην παραγωγή.

Σας βεβαιώνουμε ότι είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε να δημιουργούμε συνθήκες “κουκουλιού” για σας.



AIΘΡΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑ


Επιμέλεια-παρουσίαση: Παύλος Μεθενίτης


ΤΕΤΑΡΤΗ 18/9
*Ντίνος Γιώτης, "Η Γαλλίδα Δασκάλα", "The French Teacher" (Ψυχογιός)
*Γιάννης Μακριδάκης, "Του Θεού το Μάτι", "God' s Eye" (Εστία)

ΠΕΜΠΤΗ 19/9
*Γιάννης Παλαβός, "Αστείο", "A Joke" (Νεφέλη)
*Νίνος Φένεκ Μικελίδης, "Κάθαρση", "Catharsis" (Κέδρος)
*Γιώργος Μπράμος, "Το Ψέμα του Λύκου", "The Wolf's Lie" (Εκδόσεις Καστανιώτη). Ομιλητής: Λευτέρης Ξανθόπουλος

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20/9

*Ντίνος Κατσουρίδης, "Αναζητώντας τον Κ", "Looking for mr K" (εκδόσεις Γαβριηλίδης). Ομιλήτριες: Ισαβέλλα Μαυράκη, Σίβυλλα Κατσουρίδη
*Γιώργος Γραμματικάκης, "Ένας Αστρολάβος του Ουρανού και της Γης", "An Astrolabe of the Sky and Life" (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης)



Ελευθερία Καβάκα
Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
Αγίας Βαρβάρας 9, 66100 Δράμα
Τel/Fax: 25210 46732, 47575, 32573 / 25210 33526
www.dramafilmfestival.gr
kinfest@dra.forthnet.gr