Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
10/10/2017 |

To «Αίνιγμα» στις κινηματογραφικές αίθουσες με το «Loving Vincent»

Η Filmcenter Τριανόν κυκλοφορεί στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες, από την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου, το 10λεπτο βραβευμένο στερεοσκοπικό animation «Αίνιγμα» των Αντώνη Ντούσια και Άρη Φατούρου, σε κοινό πρόγραμμα με την ταινία «Loving Vincent / Ο αγαπημένος σου Βίνσεντ». 

Για την εβδομάδα 12-18/10 το ΑΙΝΙΓΜΑ προβάλλεται στερεοσκοπικά (3D) αποκλειστικά στο ΙΝΤΕΑΛ καθημερινά στις 18:00.
 
* Best Animation Award at International short film festival in Drama 2016
* Special Mention of Artistic and Technical Achievement National short film festival in Drama 2016
* Cartoon Cub award Best International Short Animation at Cartoon Cub Rimini (Italy) 2017 
* “Iris” award for Best Animation film of 2016 by the Greek Film Academy Awards 2017
* Best Greek speaking film of international competition at Anima Syros (Greece) 2017 

Προβάλλεται επίσης στην Αθήνα σε: ΤΡΙΑΝΟΝ, ΝΙΡΒΑΝΑ, CINE PARIS, ΚΗΦΙΣΙΑ CINEMAX, ΑΤΛΑΝΤΙΣ, ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ, ΑΘΗΝΑΙΟΝ- CINEPOLIS/ ΓΛΥΦΑΔΑ, στο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ στη Θεσσαλονίκη και στο ΛΑΪΣ στην Κόρινθο.

Το «Αίνιγμα», εμπνευσμένο από το έργο του υπερρεαλιστή ζωγράφου Θεόδωρου Πανταλέων, αποτελεί ένα καινοτόμο, τολμηρό, αισθαντικό, απαιτητικό όσο και ποιητικό βήμα προς τη σύζευξη της εικαστικής δημιουργίας με την κινηματογραφική έκφραση. Η φρέσκια, αυθεντική, πρωτότυπη ματιά των δύο δημιουργών και η πολύχρονη τριβή τους με το υλικό του σημαντικού σύγχρονου σουρεαλιστή καλλιτέχνη συνθέτουν ένα εικαστικό έργο «στις κινηματογραφικές εκβολές της ζωγραφικής», όπως σημειώνουν ο Αντώνης Ντούσιας και ο Άρης Φατούρος. Κι είναι από τις λίγες περιπτώσεις που η στερεοσκοπία υπηρετεί το όραμα των δημιουργών και δεν συνιστά μια απλώς προωθητική κι εν πολλοίς περιττή ατραξιόν. Το φιλμ, ιδανικό ζευγάρι με το κινηματογραφικό σύμπαν του «Loving Vincent», αξίζει να ανακαλυφθεί από τον Έλληνα θεατή, στον φυσικό του χώρο, την κινηματογραφική αίθουσα.

Η διεθνής καριέρα της ταινίας ξεκίνησε από το Φεστιβάλ του Ανσί, το σημαντικότερο φεστιβάλ και αγορά animation παγκοσμίως. Στη συνέχεια, το «Αίνιγμα» επιλέχθηκε και συμμετέχει σε πληθώρα διεθνών φεστιβάλ, όπως στο σημαντικότερο διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Βρετανίας (Encounters, Μπρίστολ), σε ένα από τα κορυφαία γερμανικά φεστιβάλ μικρού μήκους (Interfilm, Βερολίνο), στα απαιτητικά καλλιτεχνικά φεστιβάλ της Σεβίλλης και του Σπλιτ και σε σωρεία άλλων διεθνών διοργανώσεων σε διαφορετικές ηπείρους (Κίεβο, Σεούλ, Μπέλο Οριζόντε, Μιλάνο, Γενεύη, Βλαδιβοστόκ, Βουδαπέστη, Μπανταλόνα, Βελιγράδι, Βουκουρέστι κ.ά.).

Παράλληλα, έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο η ιστοσελίδα της ταινίας, στη διεύθυνση www.aenigma-film.com, όπου μπορεί κανείς να βρει πληροφορίες για το φιλμ και τους συντελεστές, φωτογραφίες, βραβεία και διακρίσεις, συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ, κομμένες σκηνές, κ.λπ. Η σελίδα ανανεώνεται διαρκώς.

Δείτε περισσότερα για το "Aenigma" εδώ.