Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
5/7/2019 | t-shOrt

Από την αναμνηστική φωτογραφία στο ντοκιμαντέρ προσωπικής μαρτυρίας

Ο σκηνοθέτης Βασίλης Λουλές και ο φωτογράφος Πλάτων Ριβέλλης σε ένα κοινό διήμερο εργαστήριο στη ΣΥΡΟ

Από την αναμνηστική φωτογραφία
στο ντοκιμαντέρ προσωπικής μαρτυρίας

Σάββατο 3 και Κυριακή 4 Αυγούστου 2019

Π Ε Ρ Ι Γ Ρ Α Φ Η
Ένα διήμερο εργαστήριο στο οποίο οι σπουδαστές, μαζί με τον φωτογράφο Πλάτωνα Ριβέλλη και τον σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ, θα δουλέψουν με βάση αναμνηστικές φωτογραφίες που θα επιλέξουν οι ίδιοι από το προσωπικό τους άλμπουμ. Ξανακοιτάζοντάς τες τώρα, με την απόσταση του χρόνου, προσέχουμε λεπτομέρειες που μας είχαν ξεφύγει, ανακαλούμε ιστορίες, νοιώθουμε συναισθήματα, κάνουμε συνειρμούς. Πώς μπορεί, όμως, αυτό το υλικό που ανακινείται μέσα μας από μια αναμνηστική, «στατική», φωτογραφία να γίνει μια παλλόμενη προσωπική αφήγηση;
Αυτή την ιστορία, τη δική τους ιστορία, κάποιοι από τους συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να την καταθέσουν (εθελοντικά) στον κινηματογραφικό φακό, ο οποίος θα βρίσκεται στα χέρια κάποιου άλλου μέλους της ομάδας. Πώς μπορεί, τώρα, η διαδικασία καταγραφής αυτής της μαρτυρίας να γίνει με τέτοιον δημιουργικό τρόπο ώστε να αποτελέσει και την αφετηρία για ένα προσωπικό ντοκιμαντέρ;

Ένα διήμερο εργαστήριο για τις πολλές ιστορίες που παραμένουν κρυμμένες σε μια αναμνηστική φωτογραφία, για τον τρόπο που αυτές μπορούν να γίνουν μια εκ βαθέων προφορική μαρτυρία και για την τέχνη της κινηματογράφησής της.

Παραδείγματα αναμνηστικών φωτογραφιών από κλασσικούς φωτογράφους, αποσπάσματα από ανθρωποκεντρικά ντοκιμαντέρ με προσωπικές μαρτυρίες καθώς και θεωρητική τεκμηρίωση θα συμπληρώνουν τις βιωματικές δράσεις αυτής της συνάντησης.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ: 13 ώρες

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

ΣΑΒΒΑΤΟ 3 Αυγούστου:

09.30 Συγκέντρωση στο «Σπίτι των Σεμιναρίων», στη Σύρο, για καφέ και γνωριμία.

Ώρες Εργαστηρίου: 10.00-14.30 και 19.00-22.00

ΚΥΡΙΑΚΗ 4 Αυγούστου: 10.00-15.30

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ:

Το εργαστήριο απευθύνεται σε ανθρώπους που τους αρέσει η φωτογραφία και η παρατήρηση, η προφορική ιστορία και η κινηματογράφησή της, τα ταξίδια της μνήμης αλλά και τα παιχνίδια της. Το συγκεκριμένο εργαστήριο ενδιαφέρει όχι μόνο καινούργιους σπουδαστές αλλά και όσους έχουν ήδη παρακολουθήσει προηγούμενα σεμινάρια του Πλάτωνα Ριβέλλη ή του Βασίλη Λουλέ. Δεν απαιτείται επαγγελματική εμπειρία στον χώρο της φωτογραφίας, του κινηματογράφου ή της προφορικής ιστορίας.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ: μέχρι 20 άτομα

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 140 ευρώ

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ μέχρι την Τετάρτη 10 Ιουλίου.

Παρακαλούμε να στείλετε email στον Βασίλη Λουλέ για να λάβετε το ΕΝΤΥΠΟ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ και τον Τραπεζικό λογαριασμό για την κατάθεση των διδάκτρων.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 
Βασίλης Λουλές
τηλ: 6944524198

ΤΟΠΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ:

«Σπίτι των Σεμιναρίων» του Πλάτωνα Ριβέλλη, στη Σύρο
Λεπτομέρειες εδώ: https://www.rivellis.gr/syros/to-spiti

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Στο ίδιο site (https://www.rivellis.gr/) μπορείτε επίσης να δείτε:
  • Βιογραφικό του Πλάτωνα Ριβέλλη και φωτογραφίες από προηγούμενες δράσεις του
  • Βιογραφικό του Βασίλη Λουλέ και φωτογραφίες από κινηματογραφικά του εργαστήρια