9/6/2021 | shortfilm.gr
"Ντοκιμαντέρ - εκπαίδευση - δημιουργία : Σεμινάριο δημιουργίας ντοκιμαντέρ για την επιμόρφωση εκπαιδευτικών"
Η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ διοργανώνει σεμινάριο με τον τίτλο «Ντοκιμαντέρ – εκπαίδευση - δημιουργία».
Προθεσμία λήξεως υποβολής συμμετοχών:
13/6/2021.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε:
• εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων
• σπουδαστές παιδαγωγικών σχολών
Στόχος είναι να:
• τους βοηθήσει να γνωρίσουν τη γλώσσα του ντοκιμαντέρ
• τον τρόπο κατασκευής του
• να τους καταστήσει ικανούς να μεταφέρουν αυτή τη γνώση και στη σχολική τάξη
Σε μια εποχή που η χρήση της κινηματογραφικής γλώσσας ως γνωστικό εργαλείο τίθεται παγκοσμίως σε πρώτο πλάνο, με την εισαγωγή της σε όλες τις βαθμίδες της εκπαιδευτικής διαδικασίας (από το νηπιαγωγείο έως το Λύκειο), όπως και την συνακόλουθη ανάγκη στοιχειώδους οπτικοακουστικής κατάρτισης, η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ αφουγκράζεται τις ανάγκες των καιρών, και επιθυμεί να συμβάλλει στην γενικότερη προσπάθεια κάλυψης του κενού που μέχρι τώρα φαίνεται να υπάρχει, παρά τις όποιες άλλες σημαντικές μεν, αποσπασματικές δε δράσεις στον τομέα.
Το σεμινάριο θα βασίζεται σε εισηγήσεις που θα πραγματοποιηθούν από συναδέλφους ντοκιμαντεριστές με εμπειρία στη διδασκαλία κινηματογράφου στην εκπαίδευση.
ΔΑΦΝΗ ΚΑΛΑΦΑΤΗ : H Δάφνη Καλαφάτη σπούδασε Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και συνέχισε τις σπουδές της στην φωτογραφία, το ντοκιμαντέρ και την θεραπεία μέσω της Τέχνης στο Μπουένος Αιρες της Αργεντινής. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Ελλάδα σαν παραγωγός ταινιών ντοκιμαντέρ, ενώ παράλληλα διδάσκει συμμετοχικό βίντεο και φωτογραφία σε ομάδες νέων.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΥΖΗ : Απόφοιτη της Γερμανικής Σχολής, σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο πανεπιστήμιο Ludwig Maximillians του Μονάχου και φωτογραφία στον Φωτογραφικό Κύκλο. Δούλεψε στην Ελλάδα και τη Γερμανία, ως δημοσιογράφος και δημιουργός ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ, ARTE, ZDF. Το 2016 ίδρυσε το Kinderdocs.com
Μιλάει Γερμανικά και Αγγλικά.
Φιλμογραφία: https://kouziproductions.com/blog/about
ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΟΛΑΚΗΣ : Ο Αντώνης Τολάκης είναι απόφοιτος του τμήματος Θεατρικών σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του τμήματος Σκηνοθεσίας της Σχολής Σταυράκου. Εργάζεται για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση ως σκηνοθέτης και παραγωγός. Είναι δημιουργός των βραβευμένων ντοκιμαντέρ «Ηλιόσποροι» και «Αλέξανδρος Βέλιος: Η τελευταία απόφαση». Διδάσκει παραγωγή, σκηνοθεσία και αισθητική του κινηματογράφου στη Σχολή Λυκούργου Σταυράκου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΟΠΕΤΕΑΣ : Αναπληρωτής Καθηγητής Σεναριoγραφίας και Σκηνοθεσίας στις Ψηφιακές Οπτικοακουστικές Τέχνες στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη. ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο ("Κινηματογραφική και τηλεοπτική γραφή" και ΣΦΠ "Σχεδιασμός Φωτισμού").
ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΜΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ : Σκηνοθέτης, σεναριογράφος, οπερατέρ, μοντέρ και δάσκαλος κινηματογράφου. Ιδρυτής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ψηφιακής πλατφόρμας New Diaspora, που επικεντρώνει στις ιστορίες της νέας γενιάς Ελλήνων εξωτερικού. Σύμβουλος επικοινωνίας στο πρόγραμμα SEESOX Diaspora του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Απόφοιτος Πανεπιστημίου Westminster.
Οι εισηγήσεις θα:
• εστιάζουν στην δυνατότητα του εκπαιδευτικού να αξιοποιήσει τη γνώση που θα λάβει από το σεμινάριο στην καθημερινότητα της τάξης, όπως και στη διάδραση με τους μαθητές του
Οι υποψήφιοι εκπαιδευόμενοι οφείλουν:
• να συμπληρώσουν μια αίτηση συμμετοχής όπου θα πρέπει να υποβάλλουν μια ιδέα για μικρού μήκους ντοκιμαντέρ.
Οι προτεινόμενες ιδέες ντοκιμαντέρ θα τεθούν σε μια διαδικασία ανάλυσης, και θα καταστούν αντικείμενο διεξοδικής επεξεργασίας, μέσα από την οποία ο επωφελούμενος θα προσεγγίζει δυο βασικά συστατικά στοιχεία του ντοκιμαντέρ:
• τα μέσα αφήγησης (γλώσσα της εικόνας) και
• την δημιουργική διαδικασία.
Από το σύνολο των αιτήσεων που θα υποβληθούν, θα επιλεγούν 20. Την επιλογή θα κάνει η ομάδα της ΕΕΝ που έχει αναλάβει τη διοργάνωση του σεμιναρίου.
Τι θα γίνει στο σεμινάριο:
Επιδίωξή μας είναι το σεμινάριο να διεξαχθεί συνδυάζοντας τη φυσική παρουσία με την διαδικτυακή. Το διαδικτυακό μέρος αφορά τις εκτός Αθηνών συμμετοχές. Φυσικά όλα θα εξαρτηθούν από τις υγειονομικές συνθήκες.
Οι 20 επιλεγμένες προτάσεις των ντοκιμαντέρ μικρού μήκους θα αναπτυχθούν με την επίβλεψη των πέντε εκπαιδευτών – κινηματογραφιστών.
Άξονες ανάπτυξης:
• ιδέα / θέμα
• έρευνα
• σχέδιο σεναρίου γυρίσματος
• ολοκλήρωση σεναρίου στο post production
Από το σύνολο των σχεδίων που θα έχουν τύχει επεξεργασίας μέσα από τη διαδικασία των 20 ωρών του σεμιναρίου, θα επιλεγούν πέντε για να γυριστούν πέντε μικρές ταινίες – ντοκιμαντέρ (διάρκειας περίπου 10 λεπτών η κάθε μία) με επίκεντρο τη συνέντευξη και με καταληκτική ημερομηνία προβολής τον Δεκέμβριο του 2021 σε ειδική εκδήλωση.
Το γύρισμα θα γίνει:
• με μέσα που θα διαθέσει η ΕΕΝ
• και τεχνικούς που θα διαθέσει η ΕΕΝ
• και με την επίβλεψη των εκπαιδευτών
Η επιλογή των 5 ντοκιμαντέρ θα γίνει μέσα από την διαδικασία του «Pitching», δηλαδή της παρουσίασης των σχεδίων από τους εκπαιδευόμενους σε πάνελ με συμμετοχή των πέντε εκπαιδευτών και δύο μελών του ΔΣ της ΕΕΝ.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ: 20 ώρες διδασκαλίας
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ : 19, 20, 26 και 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021
Τις εισηγήσεις θα συμπληρώσουν master classes από καταξιωμένους επαγγελματίες κινηματογραφιστές. Θα ακολουθήσει σχετική ανακοίνωση.
Το σεμινάριο θα κλείσει με την διαδικτυακή προβολή της ταινίας της Δήμητρας Κουζή «Passage to Europe» στις 27 Ιουνίου μετά το τέλος των εισηγήσεων και του Pitching. Η προβολή αυτή θα αποτελέσει και το έναυσμα για ειδική ημερίδα με θέμα «Ντοκιμαντέρ και σχολείο ή ντοκιμαντέρ στο σχολείο;» στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν όλοι οι σημαντικοί φορείς που προωθούν την οπτικοακουστική εκπαίδευση στα σχολεία, καθώς και εκπρόσωποι αντίστοιχων φορέων του εξωτερικού. Θα ακολουθήσει σχετική ανακοίνωση.
Η παρακολούθηση του σεμιναρίου είναι δωρεάν και στο τέλος θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.
Αιτήσεις συμμετοχής εδώ .
Προθεσμία λήξεως υποβολής συμμετοχών: 13/6/2021.
Το εργαστήριο διεξάγεται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Επικοινωνία : greekdocumentaryassociation@gmail.com
Υπ’ όψιν Ξενοφώντα Αγγελόπουλου.