7/3/2022 | shortfilm.gr
Δυο Ελληνίδες σκηνοθέτιδες βραβεύονται στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Film O'Clock
Την Κυριακή 6 Μαρτίου, η δεύτερη διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Film O'Clock ολοκληρώθηκε με την τελετή απονομής των βραβείων για τον διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους.
Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα από 1-6 Μαρτίου σε επιλεγμένους κινηματογράφους και πολιτιστικά κέντρα σε χώρες που βρίσκονται στον 25ο μεσημβρινό της ανατολής: Λιθουανία (Κινηματογράφος Skalvija, Βίλνιους), Ρουμανία (Cinema Muzeul Țăranului, Βουκουρέστι), Βουλγαρία (Dom na kinoto, Σόφια), Ελλάδα (Studio New Star Art Cinema, Αθήνα), Αίγυπτος (AUC-Tahrir Cultural Center, Κάιρο) και Νότια Αφρική (Cinema Labia, Κέιπ Τάουν).
Τι ενώνει τις χώρες αυτές εκτός από το πάθος για το καλό σινεμά; Μα τι άλλο; Η κοινή ζώνη ώρας, αφού βρίσκονται στον ίδιο μεσημβρινό. Εξ ου και ο τίτλος Film o’ clock, αλλά και οι κινηματογραφικές προβολές τις οποίες οι σινεφίλ παρακολούθησαν την ίδια ακριβώς ώρα σε όλες αυτές τις χώρες.
Οι 12 τίτλοι επιλέχθηκαν μεταξύ σχεδόν 100 συμμετοχών από το επιμελητικό συμβούλιο του φεστιβάλ, το οποίο περιλάμβανε τους Mirona Radu (σκηνοθέτιδα και διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Film O'Clock, Ρουμανία), Andrew Mohsen (κριτικός κινηματογράφου και διευθυντής του art desk του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Καΐρου) και Dian Weys (συγγραφέας και σκηνοθέτιδα από τη Νότια Αφρική).
Τα μέλη της κριτικής επιτροπής ήταν ο Έλληνας σκηνοθέτης Βασίλης Βαφέας (Πρόεδρος), η Ρουμάνα παραγωγός Ada Solomon, ο Νοτιοαφρικανός επιμελητής εκθέσεων Ludi Kraus και η Αιγύπτια ηθοποιός Tharaa Goubail (μέλη).
«Πάντα ήθελα να γίνω ηθοποιός, αλλά φοβόμουν ότι ο κόσμος θα με έβλεπε και θα με έκρινε, έτσι αποφάσισα να είμαι το πρόσωπο πίσω από την κάμερα. Αλλά μετά κατάλαβα ότι το να είσαι σκηνοθέτης είναι εξίσου τρομακτικό γιατί οι άνθρωποι κοιτάζουν μέσα σου, καθώς αυτό βλέπουν στη μεγάλη οθόνη. Είναι το καλύτερο συναίσθημα ότι οι άνθρωποι μπορούν να δουν αυτό που υπάρχει μέσα μου και έχουν αποφασίσει ότι τους αρέσει αυτό που βλέπουν. Και είναι τιμή για μένα», πρόσθεσε η Dașoveanu.
Το Βραβείο Κοινού, που προσφέρθηκε από την UPFAR ARGOA, αξίας 800 €, πήγε στον παραγωγό του Nexting της Καρίνας Λογοθέτη (Ελλάδα/ΗΠΑ), που χαρακτηρίστηκε ως «μια παραβολή για την αδύναμη σύνδεση των σχέσεων στην ψηφιακή εποχή» και ψηφίστηκε από τους περισσότερους θεατές από τις έξι συμμετέχουσες χώρες, ενώ Ειδική Μνεία απέσπασε και το Bella της Θέλγιας Πετράκη (Ελλάδα).
Μετά τις προβολές μικρού μήκους ακολούθησαν προβολές ταινιών κλασικής τέχνης από τις έξι συμμετέχουσες χώρες και διαδικτυακές συζητήσεις με ειδικούς καλεσμένους, όπως ο διάσημος Έλληνας σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης, ο Αιγύπτιος ντοκιμαντερίστας Tahani Rached και ο διευθυντής φωτογραφίας-σκηνοθέτης Nicolae Mărgineanu.
Εκτός από τις προβολές και τις συναντήσεις Q&A, το Film O'Clock International Festival διοργάνωσε δύο διαδικτυακά πάνελ για την διατήρηση της κινηματογραφικής κληρονομιάς και τις ευκαιρίες για συνεργασία μεταξύ φεστιβάλ με έδρα σε χώρες του 25ου μεσημβρινού ανατολής, καθώς και ένα master class για τον κινηματογραφική δημοσιογραφία.
Το φεστιβάλ είναι μια ετήσια, διαγωνιστική, μη εξειδικευμένη εκδήλωση και η δεύτερη έκδοσή του οργανώθηκε και παρήχθη από την Creatrix Fama και το Ίδρυμα ABI. Τη συγκέντρωση υποστήριξαν ο οργανισμός DACIN SARA, η UCIN (Ένωση Ρουμάνων Κινηματογραφιστών) και η UPFAR ARGOA (Ρουμανική Ένωση Παραγωγών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Προϊόντων - Ρουμανική Ένωση για τη Συλλογική Διαχείριση Οπτικοακουστικών Έργων)
Βραβείο κριτικής επιτροπής DACIN SARA
Love Stories on the Move – Gabriela Dașoveanu (Ρουμανία)
Βραβείο Κοινού UPFAR ARGOA
Nexting – Καρίνα Λογοθέτη (Ελλάδα/ΗΠΑ)
Special mentions
Bella – Θέλγια Πετράκη (Ελλάδα)
Once Upon a Time in the Café – Noha Adel (Αίγυπτος)
Five Tiger – Nomawonga Khumalo (Νότια Αφρική)