6/9/2023 | shortfilm
DISFF: Συνέντευξη Τύπου – ΕΑΠ και Πρόγραμμα Σπουδών
Το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (ΠΠΣ) «Σπουδές Κινηματογραφικής Γραφής, Πρακτικής και Έρευνας» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), το οποίο διασυνδέεται θεσμικά με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (DISFF) και λειτουργεί από την 1η Μαρτίου 2023 με εξ’ αποστάσεως μαθήματα και εργαστήρια που πραγματοποιούνται δια ζώσης στην πόλη της Δράμας, ολοκλήρωσε επιτυχώς το πρώτο εαρινό εξάμηνο της λειτουργίας του.
Ο Καθηγητής, Κοσμήτορας της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου Σχεδιασμού ΕΑΠ, και Πρόεδρος της Ακαδημαϊκής Επιτροπής Εποπτείας του ΠΠΣ «Σπουδές Κινηματογραφικής Γραφής, Πρακτικής και Έρευνας» Στυλιανός Ζερεφός και ο Επ. Καθηγητής – Διευθυντής Τομέα Εικαστικών και Κινούμενης Εικόνας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και Διευθυντής του ΠΠΣ «Σπουδές Κινηματογραφικής Γραφής, Πρακτικής και Έρευνας» Σπύρος Σιάκας βρέθηκαν στη Δράμα με τον σκηνοθέτη και Καλλιτεχνικό Διευθυντή του DISFF Γιάννη Σακαρίδη και τον πρόεδρο του DISFF Γιώργο Δεμερτζή, και μαζί με τον Δήμαρχο Δράμας Χριστόδουλο Μαμσάκο παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δράμας, για την ολοκλήρωση του πρώτου εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023 του καινοτόμου Προγράμματος Κινηματογραφικών Σπουδών, του πρώτου προγράμματος σπουδών δημόσιου πανεπιστημίου που έχει θεσμική σχέση με ένα φεστιβάλ.
«Μετά από πολλά χρόνια διεκδίκησης, Σχολή Κινηματογράφου και στη Δράμα», είπε, καλωσορίζοντας τους συνομιλητές του, ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος και σημείωσε ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα. Το Πρόγραμμα Κινηματογραφικών Σπουδών υλοποιείται «μέσω μιας τετραμερούς σύμβασης συνεργασίας μεταξύ του ΕΑΠ, του Φεστιβάλ Δράμας, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του Δήμου Δράμας» και, όπως τόνισε, «είναι ένα προπτυχιακό πρόγραμμα το οποίο δίνει πτυχίο πανεπιστημίου ενώ, παράλληλα, βάζει την Δράμα στον χάρτη των φοιτητών». Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη του θεσμού του Φεστιβάλ, καθώς «περίπου 100 νέοι φοιτητές κάθε εξάμηνο, και στο σύνολο των σπουδών περίπου 1000, θα έρχονται στη Δράμα για τα δια ζώσης μαθήματα και, εκτός από τις σπουδές τους, θα διαφημίσουν την πόλη και το Φεστιβάλ».
Ο Κοσμήτορας της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου Σχεδιασμού του ΕΑΠ και Πρόεδρος της Ακαδημαϊκής Επιτροπής Εποπτείας του Προγράμματος Στυλιανός Ζερεφός αναφέρθηκε στην άψογη συνεργασία μεταξύ των θεσμών, «μιας μακράς συνεργασίας πολλών ετών με πολλές δυσκολίες» όπως σχολίασε χαρακτηριστικά, και στάθηκε σε μερικά ιστορικά και δομικά στοιχεία του καινοτόμου εγχειρήματος. Η συνεργασία για την υλοποίηση του, όπως είπε, ξεκίνησε από το 2019 που δημιουργήθηκε η Ακαδημαϊκή Επιτροπή Εποπτείας του Προγράμματος με πρωτοβουλία της διοίκησης του ΕΑΠ, μία διαδικασία που ακολουθείται για τη δημιουργία ενός προγράμματος σπουδών. Η Επιτροπή αποτελείται τον ίδιο, τον Καθηγητή του ΠΑΔΑ και διευθυντή του ΠΠΣ Σπύρο Σιάκα, την Καθηγήτρια του ΕΑΠ Αντιγόνη Βλαβιανού Δετζώρτζη και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Δράμας και σκηνοθέτη Γιάννη Σακαρίδη. Σημείωσε ότι στη συνέχεια η Ακαδημαϊκή Επιτροπή Εποπτείας προχώρησε στη δημιουργία της συγγραφικής ομάδας, «που καλείται να επιλέξει και να συγγράψει το διδακτικό υλικό για όλες τις θεματικές ενότητες του Προγράμματος, το οποίο πρόκειται να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο έτος». Τόνισε ότι, «το Πρόγραμμα Σπουδών είναι πρόγραμμα ΑΕΙ, το σχετικό ΦΕΚ από το Υπουργείο Παιδείας δημοσιεύτηκε το 2022 (σ.σ. ΦΕΚ 1908 / 18.04.2022, τ. Β΄) και αφορά σε ένα πρόγραμμα σπουδών τετραετούς φοίτησης που αποτελείται από 46 θεματικές ενότητες, εκ των οποίων οι 29 είναι υποχρεωτικές για την απόκτηση του πτυχίου».
Μια πληθώρα θεματικών ενοτήτων επιλογής είναι το ζητούμενο σε ένα πρόγραμμα σπουδών κινηματογράφου, και, όπως σημείωσε ο ίδιος, αυτό είναι «ένα τεράστιο πλεονέκτημα για τους σπουδαστές, να μπορούν να επιλέγουν την κατεύθυνση που θέλουν να ακολουθήσουν – αυτή μάλιστα είναι και όλη η έννοια του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου», τόνισε. Επίσης, σχετικά με τις διοικητικές και εκπαιδευτικές διαδικασίες, ο κ. Ζερεφός αναφέρθηκε στις διαδικασίες αξιολόγησης που προσφέρει το ΕΑΠ σε όλα τα επίπεδα, τόσο για την επιλογή των διδασκόντων, η οποία γίνεται κάθε τρία έτη, όσο και για την αξιολόγηση των διδασκόντων και των διοικητικών υπηρεσιών από τους φοιτητές, η οποία γίνεται κάθε έτος. Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο που προσφέρει το συγκεκριμένο Πρόγραμμα Σπουδών είναι «η σύμπραξη μεταξύ της θεωρητικής γνώσης και της πρακτικής του κινηματογράφου που περιλαμβάνει, και επιτεύχθηκε με τη συμμετοχή του κ. Σακαρίδη στην Ακαδημαϊκή Επιτροπή Εποπτείας» Καταλήγοντας, ο κ. Ζερεφός τόνισε ότι «αυτό ακριβώς είναι που δίνει και τη δυνατότητα οι φοιτητές αυτού του Προγράμματος είτε να προχωρήσουν σε μια πιο θεωρητική κατεύθυνση είτε σε μια πιο πρακτική, ώστε η πτυχιακή τους εργασία να είναι μία μικρού μήκους ταινία ή ένα σενάριο».
Από τη μεριά του ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας Γιάννης Σακαρίδης σημείωσε ότι το πρώτο εξάμηνο σπουδών ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και πλήρη συμμετοχή από φοιτητές, και τόνισε πόσο σημαντική καινοτομία είναι ένα Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών να είναι συνδεδεμένο θεσμικά με ένα φεστιβάλ». Ανακοίνωσε μάλιστα ότι το δεύτερο χρόνο των σπουδών τους, θα παρουσιαστούν πρότζεκτ των φοιτητών του Προγράμματος στο Φεστιβάλ Δράμας, μία ιδέα που είχε εξαρχής, καθώς θα επιτευχθεί και η περαιτέρω ανάπτυξη της σχέσης του Φεστιβάλ με τις υπόλοιπες σχολές κινηματογράφου. «Αυτό έχει ήδη ξεκινήσει με το μεγάλο καμάρι μας, το Εθνικό Σπουδαστικό Πρόγραμμα, στο οποίο πιστεύουμε ότι θα συγκεντρώσουμε τους καλύτερους Έλληνες κινηματογραφιστές που σπουδάζουν στις σχολές της Ελλάδας και του εξωτερικού και θα δημιουργήσουμε ένα τύπου student camp στη Δράμα. Μαζί με τους ξένους σπουδαστές από το εξωτερικό, θα δημιουργηθεί μια βάση με φοιτητές από όλο τον κόσμο που θα έχουν την ευκαιρία να δουν τις ταινίες και να ανταλλάσσουν ιδέες. Αυτό το επίτευγμα μπορεί να έχει το Πρόγραμμα Σπουδών με το Φεστιβάλ Δράμας», κατέληξε. Σημείωσε, επίσης, ότι «και το Φεστιβάλ, όπως και το ΕΑΠ, θα κάνει, όπως κάνει κάθε χρόνο, τις δικές του αξιολογήσεις, επιδιώκοντας να συνδέεται με όλο και καλύτερο τρόπο στο μέλλον με αυτήν την υπέροχη προσπάθεια».
Ο Διευθυντής του ΠΠΣ «Σπουδές Κινηματογραφικής Γραφής, Πρακτικής και Έρευνας» Σπύρος Σιάκας πήρε το λόγο τονίζοντας τη δυναμική και την σημαντικότητα της, εν τη γενέσει, θεσμικής σχέσης που έχει το Πρόγραμμα Σπουδών με το Φεστιβάλ Δράμας, πριν αναφερθεί σε δύο καινοτομίες ακαδημαϊκού μέρους του ΠΠΣ, αλλά και στην εμπειρία του πρώτου εξαμήνου. «Μία πρώτη σημαντική καινοτομία είναι τα ειδικά μαθήματα για τα νέα μέσα, ένας κύκλος σπουδών για το animation και τα ψηφιακά παιχνίδια, που είναι σήμερα η κυριαρχούσα βιομηχανία. Μια δεύτερη είναι ότι ως προπτυχιακό πρόγραμμα πρόγρμμα σπουδών εξ αποστάσεως εκπαίδευσης έχει πολλές καινοτόμες εκπαιδευτικές διαδικασίες στη διάρκεια του, όπως, για παράδειγμα, ότι είναι δομημένο ανά εβδομάδα μελέτης και κάθε εβδομάδα μελέτης έχει συγκεκριμένους στόχους και αποτελέσματα. Ο φοιτητής στο τέλος κάθε εβδομάδας θα έχει παραδώσει μία εργασία η οποία θα ανατροφοδοτείται, καθώς κάθε βδομάδα θα αξιολογείται, και θα αξιολογεί και εκείνος τον καθηγητή του (ο οποίος ονομάζεται καθηγητής/σύμβουλος στο ΕΑΠ). Υπάρχει, δηλαδή, μια εκπαιδευτική ύλη που υπηρετούν και οι μεν φοιτητές και οι δε καθηγητές/σύμβουλοι». Και για το λόγο αυτό, ανέφερε, ότι «διασφαλίστηκε εξαρχής η συγγραφή του εκπαιδευτικού υλικού και η ύλη, που είναι το θεμελιώδες στοιχείο του προγράμματος σπουδών, να μην γίνει μόνο από ακαδημαϊκούς θεωρητικούς αλλά και από ενεργά μέλη της κοινότητας των κινηματογραφιστών».
Σύμφωνα τη μέχρι σήμερα εμπειρία της λειτουργίας του Προγράμματος, ο κ. Σιάκα σημείωσε ότι η η ζήτηση υπερκαλύφθηκε και για τα δύο πρώτα εξάμηνα, ενώ σήμερα σπουδάζουν φοιτητές που στην πλειοψηφία η ηλικία τους ανέρχεται κατά μέσο όρο τα 40 χρόνια, καθώς και τέσσερις σπουδαστές 18 ετών, που επέλεξαν το Πρόγραμμα ως πρώτη επιλογή σπουδών μετά το Λύκειο. Τόνισε, επίσης, ότι ήταν «μία μεγάλη πρόκληση να ολοκληρωθεί, με δυσκολίες σε πρακτικά θέματα αλλά και με μεγάλη επιτυχία, το πρώτο εξάμηνο αυτού του εγχειρήματος που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα». Ήταν ένα στοίχημα αν θα πετύχει, είπε χαρακτηριστικά, «ούτε πανευρωπαϊκά υπάρχουν δημόσια πανεπιστήμια που έχουν στο θεσμικό τους πλαίσιο φεστιβάλ».
Τέλος, είπε ότι αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε από τον προηγούμενο καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ, τον αείμνηστο Αντώνη Παπαδόπουλο που το είχε ως όραμα, καθώς και από την προηγούμενη διοίκηση του ΕΑΠ. «Ωστόσο ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής όχι μόνο την αγκάλιασε αλλά άλλαξε τη φυσιογνωμία και με τη δημιουργία της Ακαδημαϊκής Επιτροπής Εποπτείας άλλαξε η φιλοσοφία του προγράμματος και έγινε ένα μαζικό Πρόγραμμα Σπουδών, που είναι κάτι πολύ σημαντικό».
Δίνοντας τον λόγο στον Πρόεδρο του Φεστιβάλ, σημείωσε ότι τόσο η συμβολή του κ. Δεμερτζή, όσο και του δημάρχου Δράμας κ. Μαμσάκου, ήταν καταλυτική για να υπάρχει σήμερα το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του ΕΑΠ «Σπουδές Κινηματογραφικής Γραφής, Πρακτικής και Έρευνας» στη Δράμα.
Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, Γιώργος Δεμερτζής, παίρνοντας το λόγο σημείωσε ότι «πράγματι, η πρώτη σημαντική ενέργεια που κάναμε όταν αναλάβαμε τη διοίκηση του Φεστιβάλ ήταν να συναντήσουμε την διοίκηση του ΕΑΠ και να ζητήσουμε να υλοποιηθεί αυτό το όραμα. Και ήταν βασικό αίτημά μας να συμμετέχει στην Ακαδημαϊκή Επιτροπή Εποπτείας του Προγράμματος Σπουδών ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ».
Με άριστη συνεργασία, τόνισε, και «αρκετή προσπάθεια όλα τα χρόνια, καθώς και ένα εξαιρετικό έργο από την Επιτροπή, καταφέραμε τον Ιούνιο του 2022 να ανακοινωθεί επίσημα από το Υπουργείο Παιδείας η λειτουργία του στη Δράμα. Είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα, το πιο σύγχρονο που υπάρχει σήμερα στη χώρα μας, που αγκαλιάζει όλα τα παιδιά και διευρύνει τις ευκαιρίες και τις επιλογές τους», κατέληξε. Απευθυνόμενος, δε, στους Δραμινούς πολίτες είπε ότι πρέπει να είναι χαρούμενοι και περήφανοι για αυτό το επίτευγμα. Το Φεστιβάλ της Δράμας, είπε, τέλος, το οποίο είναι ο εμπνευστής αυτού του οράματος που έγινε πλέον πραγματικότητα, «θα διευρύνει τις δυνατότητες των σπουδαστών και μέσα από τις περαιτέρω δράσεις που θα αναπτυχθούν στο πρόγραμμά του σε συνέργεια με το ΕΑΠ».
Υπενθυμίζεται ότι:
Το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου Σχεδιασμού του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου με τίτλο «Σπουδές Κινηματογραφικής Γραφής, Πρακτικής και Έρευνας» λειτουργεί στη Δράμα από τον Μάρτιο του 2023 με την υπ’ αριθ. 39888/Ζ1/07.04.2022 Υ.Α. (ΦΕΚ 1908/18.04.2022, τ. Β΄), σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και έχει δύο κατευθύνσεις: η μία θεωρητική και η δεύτερη δημιουργική, ανάλογα με το είδος των θεματικών ενοτήτων που θα επιλέξουν οι φοιτητές/ριες κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Ο τίτλος που θα απονέμεται σε κάθε περίπτωση θα είναι ίδιος με τον τίτλο του προγράμματος, με υπότιτλο την επιλεγείσα κατεύθυνση.
Η εισαγωγή φοιτητών/ριών γίνεται σε κάθε εξάμηνο.
Ήδη οι πρώτες εγγραφές των ενδιαφερόμενων να φοιτήσουν ξεπέρασαν τις 130 για τα δύο πρώτα εξάμηνα. Από αυτούς, επελέγησαν οι πρώτοι 100 φοιτητές, μιας και ο αριθμός αυτός αποτελεί πλαφόν για κάθε εξάμηνο.
Ο Καθηγητής, Κοσμήτορας της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου Σχεδιασμού ΕΑΠ, και Πρόεδρος της Ακαδημαϊκής Επιτροπής Εποπτείας του ΠΠΣ «Σπουδές Κινηματογραφικής Γραφής, Πρακτικής και Έρευνας» Στυλιανός Ζερεφός και ο Επ. Καθηγητής – Διευθυντής Τομέα Εικαστικών και Κινούμενης Εικόνας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και Διευθυντής του ΠΠΣ «Σπουδές Κινηματογραφικής Γραφής, Πρακτικής και Έρευνας» Σπύρος Σιάκας βρέθηκαν στη Δράμα με τον σκηνοθέτη και Καλλιτεχνικό Διευθυντή του DISFF Γιάννη Σακαρίδη και τον πρόεδρο του DISFF Γιώργο Δεμερτζή, και μαζί με τον Δήμαρχο Δράμας Χριστόδουλο Μαμσάκο παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δράμας, για την ολοκλήρωση του πρώτου εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023 του καινοτόμου Προγράμματος Κινηματογραφικών Σπουδών, του πρώτου προγράμματος σπουδών δημόσιου πανεπιστημίου που έχει θεσμική σχέση με ένα φεστιβάλ.
«Μετά από πολλά χρόνια διεκδίκησης, Σχολή Κινηματογράφου και στη Δράμα», είπε, καλωσορίζοντας τους συνομιλητές του, ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος και σημείωσε ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα. Το Πρόγραμμα Κινηματογραφικών Σπουδών υλοποιείται «μέσω μιας τετραμερούς σύμβασης συνεργασίας μεταξύ του ΕΑΠ, του Φεστιβάλ Δράμας, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του Δήμου Δράμας» και, όπως τόνισε, «είναι ένα προπτυχιακό πρόγραμμα το οποίο δίνει πτυχίο πανεπιστημίου ενώ, παράλληλα, βάζει την Δράμα στον χάρτη των φοιτητών». Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη του θεσμού του Φεστιβάλ, καθώς «περίπου 100 νέοι φοιτητές κάθε εξάμηνο, και στο σύνολο των σπουδών περίπου 1000, θα έρχονται στη Δράμα για τα δια ζώσης μαθήματα και, εκτός από τις σπουδές τους, θα διαφημίσουν την πόλη και το Φεστιβάλ».
Ο Κοσμήτορας της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου Σχεδιασμού του ΕΑΠ και Πρόεδρος της Ακαδημαϊκής Επιτροπής Εποπτείας του Προγράμματος Στυλιανός Ζερεφός αναφέρθηκε στην άψογη συνεργασία μεταξύ των θεσμών, «μιας μακράς συνεργασίας πολλών ετών με πολλές δυσκολίες» όπως σχολίασε χαρακτηριστικά, και στάθηκε σε μερικά ιστορικά και δομικά στοιχεία του καινοτόμου εγχειρήματος. Η συνεργασία για την υλοποίηση του, όπως είπε, ξεκίνησε από το 2019 που δημιουργήθηκε η Ακαδημαϊκή Επιτροπή Εποπτείας του Προγράμματος με πρωτοβουλία της διοίκησης του ΕΑΠ, μία διαδικασία που ακολουθείται για τη δημιουργία ενός προγράμματος σπουδών. Η Επιτροπή αποτελείται τον ίδιο, τον Καθηγητή του ΠΑΔΑ και διευθυντή του ΠΠΣ Σπύρο Σιάκα, την Καθηγήτρια του ΕΑΠ Αντιγόνη Βλαβιανού Δετζώρτζη και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Δράμας και σκηνοθέτη Γιάννη Σακαρίδη. Σημείωσε ότι στη συνέχεια η Ακαδημαϊκή Επιτροπή Εποπτείας προχώρησε στη δημιουργία της συγγραφικής ομάδας, «που καλείται να επιλέξει και να συγγράψει το διδακτικό υλικό για όλες τις θεματικές ενότητες του Προγράμματος, το οποίο πρόκειται να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο έτος». Τόνισε ότι, «το Πρόγραμμα Σπουδών είναι πρόγραμμα ΑΕΙ, το σχετικό ΦΕΚ από το Υπουργείο Παιδείας δημοσιεύτηκε το 2022 (σ.σ. ΦΕΚ 1908 / 18.04.2022, τ. Β΄) και αφορά σε ένα πρόγραμμα σπουδών τετραετούς φοίτησης που αποτελείται από 46 θεματικές ενότητες, εκ των οποίων οι 29 είναι υποχρεωτικές για την απόκτηση του πτυχίου».
Μια πληθώρα θεματικών ενοτήτων επιλογής είναι το ζητούμενο σε ένα πρόγραμμα σπουδών κινηματογράφου, και, όπως σημείωσε ο ίδιος, αυτό είναι «ένα τεράστιο πλεονέκτημα για τους σπουδαστές, να μπορούν να επιλέγουν την κατεύθυνση που θέλουν να ακολουθήσουν – αυτή μάλιστα είναι και όλη η έννοια του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου», τόνισε. Επίσης, σχετικά με τις διοικητικές και εκπαιδευτικές διαδικασίες, ο κ. Ζερεφός αναφέρθηκε στις διαδικασίες αξιολόγησης που προσφέρει το ΕΑΠ σε όλα τα επίπεδα, τόσο για την επιλογή των διδασκόντων, η οποία γίνεται κάθε τρία έτη, όσο και για την αξιολόγηση των διδασκόντων και των διοικητικών υπηρεσιών από τους φοιτητές, η οποία γίνεται κάθε έτος. Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο που προσφέρει το συγκεκριμένο Πρόγραμμα Σπουδών είναι «η σύμπραξη μεταξύ της θεωρητικής γνώσης και της πρακτικής του κινηματογράφου που περιλαμβάνει, και επιτεύχθηκε με τη συμμετοχή του κ. Σακαρίδη στην Ακαδημαϊκή Επιτροπή Εποπτείας» Καταλήγοντας, ο κ. Ζερεφός τόνισε ότι «αυτό ακριβώς είναι που δίνει και τη δυνατότητα οι φοιτητές αυτού του Προγράμματος είτε να προχωρήσουν σε μια πιο θεωρητική κατεύθυνση είτε σε μια πιο πρακτική, ώστε η πτυχιακή τους εργασία να είναι μία μικρού μήκους ταινία ή ένα σενάριο».
Από τη μεριά του ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας Γιάννης Σακαρίδης σημείωσε ότι το πρώτο εξάμηνο σπουδών ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και πλήρη συμμετοχή από φοιτητές, και τόνισε πόσο σημαντική καινοτομία είναι ένα Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών να είναι συνδεδεμένο θεσμικά με ένα φεστιβάλ». Ανακοίνωσε μάλιστα ότι το δεύτερο χρόνο των σπουδών τους, θα παρουσιαστούν πρότζεκτ των φοιτητών του Προγράμματος στο Φεστιβάλ Δράμας, μία ιδέα που είχε εξαρχής, καθώς θα επιτευχθεί και η περαιτέρω ανάπτυξη της σχέσης του Φεστιβάλ με τις υπόλοιπες σχολές κινηματογράφου. «Αυτό έχει ήδη ξεκινήσει με το μεγάλο καμάρι μας, το Εθνικό Σπουδαστικό Πρόγραμμα, στο οποίο πιστεύουμε ότι θα συγκεντρώσουμε τους καλύτερους Έλληνες κινηματογραφιστές που σπουδάζουν στις σχολές της Ελλάδας και του εξωτερικού και θα δημιουργήσουμε ένα τύπου student camp στη Δράμα. Μαζί με τους ξένους σπουδαστές από το εξωτερικό, θα δημιουργηθεί μια βάση με φοιτητές από όλο τον κόσμο που θα έχουν την ευκαιρία να δουν τις ταινίες και να ανταλλάσσουν ιδέες. Αυτό το επίτευγμα μπορεί να έχει το Πρόγραμμα Σπουδών με το Φεστιβάλ Δράμας», κατέληξε. Σημείωσε, επίσης, ότι «και το Φεστιβάλ, όπως και το ΕΑΠ, θα κάνει, όπως κάνει κάθε χρόνο, τις δικές του αξιολογήσεις, επιδιώκοντας να συνδέεται με όλο και καλύτερο τρόπο στο μέλλον με αυτήν την υπέροχη προσπάθεια».
Ο Διευθυντής του ΠΠΣ «Σπουδές Κινηματογραφικής Γραφής, Πρακτικής και Έρευνας» Σπύρος Σιάκας πήρε το λόγο τονίζοντας τη δυναμική και την σημαντικότητα της, εν τη γενέσει, θεσμικής σχέσης που έχει το Πρόγραμμα Σπουδών με το Φεστιβάλ Δράμας, πριν αναφερθεί σε δύο καινοτομίες ακαδημαϊκού μέρους του ΠΠΣ, αλλά και στην εμπειρία του πρώτου εξαμήνου. «Μία πρώτη σημαντική καινοτομία είναι τα ειδικά μαθήματα για τα νέα μέσα, ένας κύκλος σπουδών για το animation και τα ψηφιακά παιχνίδια, που είναι σήμερα η κυριαρχούσα βιομηχανία. Μια δεύτερη είναι ότι ως προπτυχιακό πρόγραμμα πρόγρμμα σπουδών εξ αποστάσεως εκπαίδευσης έχει πολλές καινοτόμες εκπαιδευτικές διαδικασίες στη διάρκεια του, όπως, για παράδειγμα, ότι είναι δομημένο ανά εβδομάδα μελέτης και κάθε εβδομάδα μελέτης έχει συγκεκριμένους στόχους και αποτελέσματα. Ο φοιτητής στο τέλος κάθε εβδομάδας θα έχει παραδώσει μία εργασία η οποία θα ανατροφοδοτείται, καθώς κάθε βδομάδα θα αξιολογείται, και θα αξιολογεί και εκείνος τον καθηγητή του (ο οποίος ονομάζεται καθηγητής/σύμβουλος στο ΕΑΠ). Υπάρχει, δηλαδή, μια εκπαιδευτική ύλη που υπηρετούν και οι μεν φοιτητές και οι δε καθηγητές/σύμβουλοι». Και για το λόγο αυτό, ανέφερε, ότι «διασφαλίστηκε εξαρχής η συγγραφή του εκπαιδευτικού υλικού και η ύλη, που είναι το θεμελιώδες στοιχείο του προγράμματος σπουδών, να μην γίνει μόνο από ακαδημαϊκούς θεωρητικούς αλλά και από ενεργά μέλη της κοινότητας των κινηματογραφιστών».
Σύμφωνα τη μέχρι σήμερα εμπειρία της λειτουργίας του Προγράμματος, ο κ. Σιάκα σημείωσε ότι η η ζήτηση υπερκαλύφθηκε και για τα δύο πρώτα εξάμηνα, ενώ σήμερα σπουδάζουν φοιτητές που στην πλειοψηφία η ηλικία τους ανέρχεται κατά μέσο όρο τα 40 χρόνια, καθώς και τέσσερις σπουδαστές 18 ετών, που επέλεξαν το Πρόγραμμα ως πρώτη επιλογή σπουδών μετά το Λύκειο. Τόνισε, επίσης, ότι ήταν «μία μεγάλη πρόκληση να ολοκληρωθεί, με δυσκολίες σε πρακτικά θέματα αλλά και με μεγάλη επιτυχία, το πρώτο εξάμηνο αυτού του εγχειρήματος που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα». Ήταν ένα στοίχημα αν θα πετύχει, είπε χαρακτηριστικά, «ούτε πανευρωπαϊκά υπάρχουν δημόσια πανεπιστήμια που έχουν στο θεσμικό τους πλαίσιο φεστιβάλ».
Τέλος, είπε ότι αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε από τον προηγούμενο καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ, τον αείμνηστο Αντώνη Παπαδόπουλο που το είχε ως όραμα, καθώς και από την προηγούμενη διοίκηση του ΕΑΠ. «Ωστόσο ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής όχι μόνο την αγκάλιασε αλλά άλλαξε τη φυσιογνωμία και με τη δημιουργία της Ακαδημαϊκής Επιτροπής Εποπτείας άλλαξε η φιλοσοφία του προγράμματος και έγινε ένα μαζικό Πρόγραμμα Σπουδών, που είναι κάτι πολύ σημαντικό».
Δίνοντας τον λόγο στον Πρόεδρο του Φεστιβάλ, σημείωσε ότι τόσο η συμβολή του κ. Δεμερτζή, όσο και του δημάρχου Δράμας κ. Μαμσάκου, ήταν καταλυτική για να υπάρχει σήμερα το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του ΕΑΠ «Σπουδές Κινηματογραφικής Γραφής, Πρακτικής και Έρευνας» στη Δράμα.
Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, Γιώργος Δεμερτζής, παίρνοντας το λόγο σημείωσε ότι «πράγματι, η πρώτη σημαντική ενέργεια που κάναμε όταν αναλάβαμε τη διοίκηση του Φεστιβάλ ήταν να συναντήσουμε την διοίκηση του ΕΑΠ και να ζητήσουμε να υλοποιηθεί αυτό το όραμα. Και ήταν βασικό αίτημά μας να συμμετέχει στην Ακαδημαϊκή Επιτροπή Εποπτείας του Προγράμματος Σπουδών ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ».
Με άριστη συνεργασία, τόνισε, και «αρκετή προσπάθεια όλα τα χρόνια, καθώς και ένα εξαιρετικό έργο από την Επιτροπή, καταφέραμε τον Ιούνιο του 2022 να ανακοινωθεί επίσημα από το Υπουργείο Παιδείας η λειτουργία του στη Δράμα. Είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα, το πιο σύγχρονο που υπάρχει σήμερα στη χώρα μας, που αγκαλιάζει όλα τα παιδιά και διευρύνει τις ευκαιρίες και τις επιλογές τους», κατέληξε. Απευθυνόμενος, δε, στους Δραμινούς πολίτες είπε ότι πρέπει να είναι χαρούμενοι και περήφανοι για αυτό το επίτευγμα. Το Φεστιβάλ της Δράμας, είπε, τέλος, το οποίο είναι ο εμπνευστής αυτού του οράματος που έγινε πλέον πραγματικότητα, «θα διευρύνει τις δυνατότητες των σπουδαστών και μέσα από τις περαιτέρω δράσεις που θα αναπτυχθούν στο πρόγραμμά του σε συνέργεια με το ΕΑΠ».
Υπενθυμίζεται ότι:
Το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου Σχεδιασμού του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου με τίτλο «Σπουδές Κινηματογραφικής Γραφής, Πρακτικής και Έρευνας» λειτουργεί στη Δράμα από τον Μάρτιο του 2023 με την υπ’ αριθ. 39888/Ζ1/07.04.2022 Υ.Α. (ΦΕΚ 1908/18.04.2022, τ. Β΄), σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και έχει δύο κατευθύνσεις: η μία θεωρητική και η δεύτερη δημιουργική, ανάλογα με το είδος των θεματικών ενοτήτων που θα επιλέξουν οι φοιτητές/ριες κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Ο τίτλος που θα απονέμεται σε κάθε περίπτωση θα είναι ίδιος με τον τίτλο του προγράμματος, με υπότιτλο την επιλεγείσα κατεύθυνση.
Η εισαγωγή φοιτητών/ριών γίνεται σε κάθε εξάμηνο.
Ήδη οι πρώτες εγγραφές των ενδιαφερόμενων να φοιτήσουν ξεπέρασαν τις 130 για τα δύο πρώτα εξάμηνα. Από αυτούς, επελέγησαν οι πρώτοι 100 φοιτητές, μιας και ο αριθμός αυτός αποτελεί πλαφόν για κάθε εξάμηνο.