Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
7/10/2024 | shortfilm.gr

Σεμινάριο: «Crafting True Narratives: Mastering the Documentary» - 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου παρουσιάζει το εξειδικευμένο σεμινάριο «Crafting True Narratives: Mastering the Documentary», ένα πολυδιάστατο και εντατικό εργαστήριο διάρκειας 6 ημερών που στοχεύει να καθοδηγήσει τους συμμετέχοντες στη διαδικασία δημιουργίας ενός ντοκιμαντέρ. Το σεμινάριο απευθύνεται σε σπουδαστές κινηματογράφου που επιθυμούν να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στη σκηνοθεσία, το σενάριο, την κινηματογράφηση, την ηχογράφηση και το μοντάζ ενός ντοκιμαντέρ.

Το σεμινάριο παρέχεται δωρεάν, ενώ οι συμμετέχοντες σπουδαστές αναλαμβάνουν τα έξοδα διαμονής και μεταφοράς τους.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα μάθουν να αφηγούνται ιστορίες που βασίζονται στην πραγματικότητα, να ερευνούν βαθύτερα τα θέματα που τους ενδιαφέρουν και να αναπτύσσουν μια δημιουργική προσέγγιση στη σύνθεση και παρουσίαση των ντοκιμαντέρ τους. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πρακτικά εργαστήρια, θεωρητικά μαθήματα και ομαδικές δραστηριότητες, καθώς και την παραγωγή μικρού μήκους ταινιών ντοκιμαντέρ, τις οποίες οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν στο τέλος του σεμιναρίου.

Το σεμινάριο επικεντρώνεται σε όλα τα στάδια της παραγωγής ενός ντοκιμαντέρ. Ξεκινώντας από τη σύλληψη και την ανάπτυξη της ιδέας, οι συμμετέχοντες θα μάθουν πώς να χτίσουν δυναμικές αφηγήσεις και να συνθέσουν ένα καλά δομημένο σενάριο, που να βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Στη συνέχεια, θα διδαχθούν τις τεχνικές κινηματογράφησης και οπτικής αφήγησης, ώστε να μπορέσουν να αποτυπώσουν τις ιστορίες τους με δημιουργικό και αποτελεσματικό τρόπο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης μαθήματα για τον ηχητικό σχεδιασμό και το μοντάζ, καλύπτοντας έτσι όλο το φάσμα της παραγωγής ντοκιμαντέρ.

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του σεμιναρίου είναι η πρακτική εμπειρία. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν σε ομάδες και να δουλέψουν πάνω στη δική τους ταινία ντοκιμαντέρ. Μετά από μια αναλυτική έρευνα, θα γυρίσουν τα ντοκιμαντέρ τους στους δρόμους της Καλαμάτας, ανακαλύπτοντας νέες ιστορίες και θέματα. Η τελική προβολή των ντοκιμαντέρ στο τέλος του σεμιναρίου θα επιτρέψει στους συμμετέχοντες να μοιραστούν τα έργα τους με το κοινό και να λάβουν σχόλια από τους διδάσκοντες και τους συναδέλφους τους.

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί από τις 22 έως τις 28 Νοεμβρίου στην Καλαμάτα. Απευθύνεται σε σπουδαστές κινηματογράφου από την Ελλάδα και το εξωτερικό που επιθυμούν να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, και οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν την αίτησή τους ή να επικοινωνήσουν μέσω email για περισσότερες διευκρινίσεις στο peldocfest@gmail.com.

Διδάσκοντες:

Ιάκωβος Παναγόπουλος
Ο Ιάκωβος Παναγόπουλος είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με ειδικότητα στην παραγωγή ταινιών και τη δημιουργία οπτικοακουστικών αφηγήσεων. Στο σεμινάριο, θα διδάξει το μάθημα "Real Stories, Real Scripts: Mastering Documentary Screenwriting", βοηθώντας τους συμμετέχοντες να κατανοήσουν πώς να αναπτύσσουν σενάρια βασισμένα σε αληθινές ιστορίες. Έχει συνδυάσει την πρακτική του κινηματογράφου με την ακαδημαϊκή έρευνα, και είναι βραβευμένος σκηνοθέτης για έργα όπως Flickering Souls Set Alight και Iannis Xenakis: Music of the Universe.

Mark Bond
Ο Mark Bond είναι ανώτερος λέκτορας στο Bournemouth University στο Ηνωμένο Βασίλειο και ειδικεύεται στην κινηματογράφηση για ταινίες και τηλεόραση. Στο σεμινάριο, θα διδάξει το μάθημα "Visual Storytelling: The Cinematographer’s Perspective", προσφέροντας στους συμμετέχοντες πολύτιμες γνώσεις για το πώς να δημιουργήσουν οπτικά ισχυρές και συγκινητικές αφηγήσεις μέσω της κινηματογράφησης. Μετά από 20 χρόνια καριέρας ως διευθυντής φωτογραφίας σε ντοκιμαντέρ, έχει συνεργαστεί με κανάλια όπως το BBC και το Discovery, ενώ παράλληλα συνδυάζει την ακαδημαϊκή έρευνα με την επαγγελματική του πρακτική.

Rebecca Bond
Η Rebecca Bond είναι σκηνοθέτης και παραγωγός με μεγάλη εμπειρία στην παραγωγή ντοκιμαντέρ και προγραμμάτων επικαιρότητας για κανάλια όπως το BBC, το Channel 4, και το CNN. Θα διδάξει το μάθημα "RESEARCH and DEVELOPMENT: Telling Creative Stories with Impact", βοηθώντας τους συμμετέχοντες να αναπτύξουν δημιουργικές ιδέες και να τις μετατρέψουν σε ισχυρές ιστορίες με αντίκτυπο. Η εμπειρία της στον τομέα των ντοκιμαντέρ και των διαφημίσεων με ντοκιμαντερίστικο στυλ, θα προσφέρει μια πρακτική και εμπεριστατωμένη ματιά στην παραγωγή.

Απόστολος Λουφόπουλος
Ο Απόστολος Λουφόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με ειδικότητα στη σύνθεση ήχου, θα διδάξει το μάθημα "From Silence to Sound: Recording Workshop", το οποίο επικεντρώνεται στην ηχητική καταγραφή και το σχεδιασμό του ηχητικού τοπίου σε ένα ντοκιμαντέρ. Με πολυετή εμπειρία στον τομέα της ηλεκτροακουστικής μουσικής, η διδασκαλία του Λουφόπουλου θα δώσει στους συμμετέχοντες τα εφόδια για να δημιουργήσουν ισχυρά και πλούσια ηχητικά περιβάλλοντα για τις ταινίες τους.