26/9/2010 | Φεστιβάλ Δράμας
ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
Σύνδεσμος: http://www.dramafilmfestival.gr
digi2010-ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ
16ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ
20-25 Σεπτεμβρίου 2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2010
ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ
ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
Στη σκηνή του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, δεν άνθισε μόνο ένα δέντρο, αλλά για ακόμη μια χρονιά ‘άνθισαν’ χαμόγελα, αισιοδοξία, ενέργεια και θετική αύρα για το μέλλον του ελληνικού κινηματογράφου.
Κατά την τελετή λήξης του Φεστιβάλ Δράμας «πρωταγωνίστριες» ήταν οι ευχές για ενότητα και αλληλεγγύη μεταξύ των σκηνοθετών (νέων και παλαιότερων) και το αίτημα για τη δημιουργία μιας σχολής κινηματογράφου.
Η αίθουσα κατάμεστη με το δέντρο της αφίσας και τα φύλλα- μπομπίνες να την κοσμούν, η ατμόσφαιρα γιορτινή και οι μελλοντικοί κινηματογραφιστές αντάμωσαν με παλιούς καταξιωμένους.
Παρόντες τα τέσσερα από τα επτά μέλη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ), ο υφυπουργός Υγείας, Διατροφής και Άθλησης Χρήστος Αηδόνης, ο νυν δήμαρχος Δράμας Θωμάς Μαργαρίτης και ο πρώην Μαργαρίτης Τζίμας, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αντώνης Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Χάρης Παπαδόπουλος κ.α.
Έξω από τα πολιτικά…
Μετά την προβολή δύο βίντεο όπου στο ένα σκηνοθέτες, καλεσμένοι και εργαζόμενοι του Φεστιβάλ απαντούσαν στο ερώτημα «Τι σημαίνει για σένα film your mind;» και στο άλλο καταγράφηκε το κλίμα της εβδομάδας που πέρασε, το λόγο πήρε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αντώνης Παπαδόπουλος. «Ευδοκίμως φτάσαμε στο τέλος και αυτού του επιτυχημένου Φεστιβάλ. Δεν ξέρω αν έχουμε κουραστεί να ακούμε τη φράση «ένα ακόμα επιτυχημένο Φεστιβάλ», αλλά οφείλω να το πω: Ήταν ένα πολύ επιτυχημένο Φεστιβάλ. Πολλές ταινίες, 237 για την ακρίβεια στο σύνολό τους οι ελληνικές και οι ξένες, σε διαγωνιστικά και σε παράλληλα προγράμματα. Πολύ παραγωγική δουλειά που, δυστυχώς, πολλοί από τους φίλους μου τους νέους κινηματογραφιστές και μαθητές μου, αλλά και από πολίτες της Δράμας έχασαν αφού την ίδια ώρα πραγματοποιούνταν κατά τη διάρκεια των λεγόμενων «Αίθριων Λογοτεχνικών Μεσημεριών», αλλά και κατά τις παρουσιάσεις των σκηνοθετών. Ήταν πραγματικά εξαιρετικές οι παρουσιάσεις των βιβλίων από τους συγγραφείς και εξαιρετικά ευδόκιμες οι παρουσιάσεις σήμερα των δύο “grand temoin”, δηλαδή των δύο μεγάλων κριτικών – απομιμητών του Διεθνούς και του Ελληνικού Τμήματος.
Ευχαριστώ πάρα πολύ τις τρεις Κριτικές Επιτροπές –και ιδιαίτερα τους Προέδρους τους- που δούλεψαν μάλλον σκληρά αν και ευχάριστα, σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ. Θέλω να επαναλάβω ότι ευχαριστώ θερμά, ιδιαίτερα τους εκπροσώπους του τόπου, επειδή επέτρεψαν στο Φεστιβάλ –και αυτή τη φορά- να μείνει «απ’ έξω» από την διελκυστίνδα της πολιτικής. Άρα είναι τιμή της πόλης αυτό και μας τιμά κι εμάς, τους κινηματογραφιστές και το θεσμό» συμπλήρωσε.
Πετυχημένο φεστιβάλ
Ακολούθησε ο χαιρετισμός του προέδρου του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους και δημάρχου Δράμας Θωμά Μαργαρίτη ο οποίος αφού εξιστόρησε μια χαριτωμένη κουβέντα που είχε με τον ηθοποιό Γιάννη Βόγλη λίγο πριν την τελετή, συμφώνησε με τον Αντώνη Παπαδόπουλο ότι «και αυτό το φεστιβάλ στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία πράγμα που αποδεικνύεται και από το ότι δεν υπήρξαν παράπονα αυτό το διάστημα και η πόλη φρόντισε μέσω των εκφραστών της να παράσχει μια καλή φιλοξενία. Επομένως, πιστεύω ότι στον τομέα αυτό των παροχών πετύχαμε, όπως πετύχαμε και στον τομέα των ταινιών, όπως είπε πριν και ο καλλιτεχνικός διευθυντής, αφού είχαμε ρεκόρ συμμετοχών και από την Ελλάδα και από το εξωτερικό. Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά πως αυτός ο θεσμός έφτασε αισίως στα 33 χρόνια με την τοπική αυτοδιοίκηση να είναι πρωτοστατούσα, κάτι που ξεκίνησε από τον αείμνηστο Σωκράτη Δημητριάδη, το διεθνές τμήμα ανδρώθηκε και μεγάλωσε από τν πρώην Δήμαρχο και Υπουργό, Μαργαρίτη Τζίμα, και η αγωνία μας ήταν πάντοτε να διατηρήσουμε ψηλά αυτόν τον θεσμό και να τον ενισχύουμε και με άλλες δράσεις. Έτσι εντάξαμε και το digi. Ευχαριστώ όλα τα νέα παιδιά που έρχονται εδώ στην μαρτυρική και ηρωική πόλη της Δράμας. Συγχαίρω όσους θα βραβευτούν αλλά και όσους συμμετείχαν και δεν πήραν βραβείο» τόνισε.
Χρειάζεται γνώση
Ενδιαφέρουσα ήταν η επισήμανση του προέδρου της κριτικής επιτροπής του τμήματος digi Σάκη Μανιάτη, ο οποίος λίγο πριν ανακοινώσουν τα βραβεία τόνισε ότι «η σύγχρονη τεχνολογία βοηθάει τον καθένα μας να μπορεί να γίνει κινηματογραφιστής». Ωστόσο όπως διευκρίνισε, «το να γράψει κανείς μια εικόνα δεν σημαίνει ότι μπορεί να κάνει σινεμά. Χρειάζεται γνώση και σωστή χρήση του μέσου. Αυτά ευχόμαστε να προσεγγίσουν πιο βαθειά οι κινηματογραφιστές για να είναι καλύτερα τα αποτελέσματα».
Απαραίτητη η σχολή
«Αν φωνάξεις στην Ελλάδα ‘πρόεδρε’ θα γυρίσουν οι μισοί και έτσι αυτή την εβδομάδα το χάρηκα πολύ», ανέφερε γελώντας ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του διεθνούς τμήματος Γιώργος Αρβανίτης. Ομολόγησε ότι δεν ήταν εύκολη για την επιτροπή η επιλογή των ταινιών που βραβεύσαν «βρήκαμε όμως μια κοινή βάση συζήτησης». Οι περισσότερες εξάλλου ταινίες όπως τόνισε περιστρέφονται γύρω από θέματα που αφορούν τη μοναξιά, τη βία, τη σεξουαλικότητα, ενώ σχεδόν απούσα είναι η κοινωνικοπολιτική κριτική. «Κάποτε πρέπει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, να γίνει μια σχολή κινηματογράφου, γιατί τα παιδιά είναι απροστάτευτα» υποστήριξε, προκαλώντας το χειροκρότημα του κοινού.
Υψηλό επίπεδο
Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και η ομιλία του προέδρου της κριτικής επιτροπής του ελληνικού τμήματος Τώνη Λυκουρέση. «Οι παρατηρήσεις των άλλων δύο φίλων σχεδόν ταυτίζονται με το κείμενο της επιτροπής μας» ανέφερε και παρατήρησε ότι παρά την έλλειψη παιδείας το επίπεδο είναι υψηλό. «Ο κινηματογράφος είναι σε δύσκολη φάση με εμφανή την απουσία του Υπουργείου Πολιτισμού και οι νέοι παρ’ όλα αυτά εξακολουθούν να δημιουργούν. Είμαστε μαζί σας λοιπόν» συμπλήρωσε.
«Μας λείπει μια Ακαδημία, μας λείπει ο νόμος, μας λείπουν και τα λεφτά» ανέφερε ο Νίκος Καβουκίδης λίγο πριν την απονομή τιμητικής διάκρισης φωτογραφίας. «Φέτος όμως η ΕΡΤ έκανε ανακοίνωση για 10 ταινίες, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ανακοίνωσε αισιόδοξα πράγματα, οπότε κάτι θα γίνει» τόνισε και προέτρεψε τα παιδιά να απλώσουν τα φτερά τους «και εμείς θα είμαστε κοντά τους».
Αλληλεγγύη
Ιδιαίτερη στιγμή ήταν αυτή κατά τη βράβευση του Γιώργου Ζώη ως πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη. Ο νεαρός σκηνοθέτης επεσήμανε ότι «είναι μεγάλο ζήτημα η αλληλεγγύη στους σκηνοθέτες και αν δεν τα πάμε καλά μεταξύ μας, δεν θα τα καταφέρουμε». Στο βήμα ανέβηκε ο σκηνοθέτης και μέλος του δ.σ. του ΕΚΚ Τάκης Σπυριδάκης για να παραδώσει τα επόμενα βραβεία και παίρνοντας το λόγο συνεχάρη τα νέα παιδιά. «Έτσι να κάνετε! Μη σταματήσετε. Εμείς δεν τα καταφέραμε καλά σ’ αυτό» είπε, προκαλώντας ενθουσιώδη χειροκροτήματα.
Επιπλέον, ο Γιώργος Ζώης που σάρωσε τα βραβεία έκανε προς το Φεστιβάλ δύο προτάσεις: Να βελτιωθούν οι συνθήκες ήχου και χωρητικότητας στο Ολύμπια και να σταματήσει ο διαχωρισμός digi και φιλμ.
Δηλώσεις των τριών πρώτων νικητών του Εθνικού Διαγωνιστικού
Γιώργος Ζώης – 1ο Βραβείο Μυθοπλασίας για την ταινία «Casus Belli»
«Αισθάνομαι πολύ όμορφα για την κατάκτηση του 1ου βραβείου μυθοπλασίας στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Είναι μία δικαίωση και για μένα αλλά και για όλο το συνεργείο που δουλέψαμε μαζί, την παραγωγό τη Μαρία Δρανδάκη η οποία στήριξε το όλο εγχείρημα από την αρχή και φυσικά όλους τους ηθοποιούς οι οποίοι ήρθαν αφιλοκερδώς και συμμετείχαν σ’ αυτή την ταινία με πολύ κόπο και χαρά από τις πρόβες μέχρι και τα γυρίσματα. Έρχομαι για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ και ήταν μία πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία για μένα, κάποιες συγκεκριμένες ταινίες μου άρεσαν πάρα πολύ αλλά το κυριότερο για μένα ήταν η όσμωση ανάμεσα στους νέους κινηματογραφιστές και η ανταλλαγή απόψεων».
Χάρης Βαφειάδης – 2ο Βραβείο Μυθοπλασίας για την ταινία «13 1/2»
«Αισθάνομαι πολύ χαρούμενος, είναι μία μεγάλη στιγμή, μία ανταπόδοση αλλά από την άλλη προσπαθώ να μην είμαι πολύ των βραβείων και της επιβράβευσης γιατί στο κάτω- κάτω η ταινία γίνεται και από εκεί και πέρα παίρνει τον δρόμο της. Μου φάνηκαν πολύ ωραίες και δίκαιες όλες οι βραβεύσεις. Η διοργάνωση είναι πολύ καλή, εγώ έρχομαι από το 2001, απλώς χρειάζεται καλύτερη αίθουσα προβολής ταινιών με καλύτερες ηχητικές εγκαταστάσεις».
Νικόλας Κολοβός- βραβείο «Έλληνες του Κόσμου- Σωκράτης Δημητριάδης» για την ταινία «Peter’ s room»
«Χάρηκα πολύ για τη βράβευσή μου, είναι η δεύτερη φορά που λαμβάνω αυτό το βραβείο και με εξέπληξε ευχάριστα αυτό. Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας είναι πάντοτε γεμάτο χαρά, καλές ταινίες και κινηματογραφόφιλους οι οποίοι έρχονται να δουν τις ταινίες, γίνονται εποικοδομητικές συζητήσεις στο πλαίσιο αυτού του Φεστιβάλ και πάντοτε θα στέλνω ταινίες μου σε αυτό. Άμα προλάβω και ολοκληρώσω την ελληνική μου ταινία μικρού μήκους σύντομα σίγουρα θα την στείλω εδώ την επόμενη χρονιά».
(Επιμέλεια: Έλσα Σπυριδοπούλου – Ρεπορτάζ: Δέσποινα Τσιπτσέ, Σοφία Ιωαννίδου & Φωτεινή Γκόγκου)
Γραφείο Τύπου
Κατερίνα Πολύζου
Δράμα: Αγίας Βαρβάρας 9 66100 Δράμα Τηλ:25210 47575 Fax:25210 33526
Αθήνα: Εμμ. Μπενάκη 71 10681 Αθήνα Τηλ:210 3300309 Fax:210 3302818
www.dramafilmfestival.gr – Email : kinfest@dra.forthnet.gr