18/9/2012 | t-shOrt
Η ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΟΥ 35ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ
Σύνδεσμος: http://www.i-webing.gr/dramafestival/
35ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ-
18ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
17-22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012
Η ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ
Γιορτή με αναμνήσεις και…τούρτα18ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
17-22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012
Η ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ
Αναμνήσεις από ένα ταξίδι 35χρόνων, αφιερώματα σε ανθρώπους του σινεμά που έφυγαν από τη ζωή, αλλά και μια… λευκή τούρτα με κεράκια για τα γενέθλια του 35ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, πλαισίωσαν την τελετή έναρξής του και συνάμα αυτή της 18ης διοργάνωσης από τη διεθνοποίησή του.
Το βράδυ της Δευτέρας 17 Σεπτεμβρίου, στο γεμάτο από κόσμο Δημοτικό Ωδείο, που ήταν στολισμένο με ομπρέλες (που αποδείχθηκαν «πολύτιμες» στην βροχερή φθινοπωρινή ατμόσφαιρα των ημερών!), η συγκίνηση ήταν έκδηλη.
Αρχικά την προκάλεσαν με τις καθάριες φωνές τους οι γυναίκες του Βώλακα που εμφανίστηκαν επί σκηνής με παραδοσιακές στολές και τραγούδησαν «α καπέλα» το «Άρμεν».
Στη συνέχεια, το παρόν έσμιξε με το παρελθόν. Ένα φιλμάκι που γυρίστηκε ειδικά για την φετινή γιορτή, ταξίδεψε τους παρευρισκόμενους σε στιγμιότυπα από τα 35 χρόνια ιστορίας του θεσμού. Άνθρωποι που ‘στήσανε’ το Φεστιβάλ, όπως ο ιδρυτής του και πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής του Αλέξης Δερμεντζόγλου, ο νυν καλλιτεχνικός διευθυντής Αντώνης Παπαδόπουλος και όσοι κοπιάζουν όλο το χρόνο για τη γιορτή του Σεπτέμβρη στη Δράμα, ανέσυραν από τη μνήμη τους ιδιαίτερες στιγμές που έζησαν στο Φεστιβάλ, θυμήθηκαν πρόσωπα αγαπημένα και ευχήθηκαν τα καλύτερα για το μέλλον.
Ακολούθησαν ομιλίες του κ. Παπαδόπουλου και του δημάρχου Δράμας Κυριάκου Χαρακίδη, παρουσία των πρώην δημάρχων Δράμας Θωμά Μαργαρίτη και Μαργαρίτη Τζίμα, σκηνοθετών που συμμετέχουν στο φεστιβάλ και μελών των κριτικών επιτροπών του ελληνικού και του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος.
Αντώνης Παπαδόπουλος - Καλλιτεχνικός Διευθυντής Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
«Έκρηξη ποιότητας και ποσότητας ελληνικών ταινιών»
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας υπογράμμισε την φετινή συμμετοχή-ρεκόρ και την νέα συνεργατική διάθεση των νέων σκηνοθετών που δημιουργούν κόντρα στην κρίση, χωρίς κρατική υποστήριξη.
«Σήμερα το πρωί μου ήρθε μια ιδέα. Θυμήθηκα μια λέξη που μου έλεγε η μητέρα μου: «ξεσκαρίζω», που σημαίνει «βγαίνω από το καβούκι μου», «ξεφυτρώνω». Αυτό ακριβώς κάνει σήμερα το ελληνικό σινεμά. Αυτό ακριβώς συμβαίνει με την μικρού μήκους –γιατί πραγματική παραγωγή ταινιών μεγάλου μήκους δεν υφίσταται (δεν είναι τυχαίο ότι δεν είναι εδώ ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου…). Το παιχνίδι παίζεται πια στην μικρού μήκους. Παίζεται στην Δράμα. Ξέρετε κανείς να έχει κατηγορήσει τον Χέμινγουεϊ γιατί έγραφε διηγήματα κι όχι μυθιστορήματα; Είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε ενιαία τον Κινηματογράφο.
Χαίρομαι που βλέπω την πόλη ενωμένη. Άλλωστε αισθάνομαι πιο Δραμινός από πολλούς Δραμινούς. Χαίρομαι που βλέπω τον Δήμαρχο, τον κ. Χαρακίδη, αλλά και τον κ.Τζίμα. Που σύσσωμη η πόλη υποστηρίζει τον θεσμό.
Και φέτος έχουμε την τιμή να υποδεχόμαστε ένα συγκλονιστικό γεγονός: μια μεγάλη έκρηξη ποιότητας και ποσότητας ελληνικών ταινιών μικρού μήκους. Ασφαλώς, έχουμε όπως κάθε χρόνο τα αφιερώματά μας, ένα δυνατό διεθνές πρόγραμμα, παράλληλες εκδηλώσεις, αλλά αυτή η έκρηξη δεν έχει προηγούμενο. Με ρωτούν: πώς δικαιολογείται αυτό στον πάτο της κρίσης;. Πράγματι χρήζει κοινωνιολογικής και ψυχολογικής ανάλυσης. Φαίνεται όμως πως οι άνθρωποι βρίσκουν διέξοδο στην καλλιτεχνική δημιουργία. Μας ήρθαν 209 ταινίες και επιλέξαμε 84. Απίστευτο. Και απ’ αυτές τις 84 μόνο οι 10 είναι κρατικές παραγωγές: μία του ΕΚΚ (πέρυσι δεν είχαμε καμία) και εννέα της ΕΡΤ (πρόγραμμα Μικροφιλμ).
Παρατηρείται μια συνεργατικότητα πια που με κάνει αισιόδοξο. Ξαναγυρίζουμε στις παρέες. Η παρέα του Βασίλη γυρίζει μια ταινία, και μετά η ίδια παρέα δουλεύει στην ταινία της παρέας του Αντώνη. Ίσως από την Κατοχή έχουμε να το δούμε αυτό. Κι αυτό μας κάνει πλουσιότερους, καλύτερους. Σας παρουσιάζουμε ένα εξαιρετικό φεστιβάλ».
Κυριάκος Χαρακίδης, Δήμαρχος Δράμας
«Δράμα: κοιτίδα του ελληνικού και του παγκόσμιου κινηματογράφου»
Αφού καλωσόρισε τους επίσημους προσκεκλημένους της βραδιάς και όλους όσους συνδράμουν στο φεστιβάλ, ο Κ. Χαρακίδης αναφέρθηκε στην υπέρβαση του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, το οποίο, ξεπερνώντας την οικονομική κρίση που βιώνουν οι Έλληνες, παραμένει ζωντανό δημιουργώντας πολιτισμό. Κάτι που πλέον έχει περιοριστεί ή και κοντεύει να εκλείψει…
«Η αφοσίωση, η δημιουργικότητα και η αγάπη των νέων σκηνοθετών τροφοδοτούν την επιτυχία του φεστιβάλ 35 χρόνια μετά την ίδρυσή του. Σήμερα η πόλη μας έχει μετατραπεί σε κοιτίδα του ελληνικού και παγκόσμιου κινηματογράφου, αναδεικνύοντας ταλέντα και φέρνοντας σε επαφή νέα δημιουργικά κινηματογραφικά ρεύματα.
Η Δράμα προβάλλει και προβάλλεται. Δίνει ευκαιρίες αλλά και αξιοποιεί ταυτόχρονα την ευκαιρία να δείξει την αυθεντική ομορφιά της που ταιριάζει απόλυτα με την έβδομη τέχνη.
Το ραντεβού μας και φέτος στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας έχει το δικό του μοναδικό ενδιαφέρον. Όπως ξεχωριστό είναι και το ενδιαφέρον που παρουσιάζει σε κάθε διοργάνωση. Ωστόσο το πιο σημαντικό στοιχείο του Φεστιβάλ μας παραμένει ίδιο και αναλλοίωτο. Η αγάπη για την ταινία μικρού μήκους και για το ίδιο το Σινεμά.
Κάθε Σεπτέμβρη στην πόλη μας κυριαρχεί μία και μόνη γλώσσα. Η γλώσσα της εκφραστικής δημιουργίας μέσα από τα κινηματογραφικά καρέ. Μία γλώσσα που καταγράφει την ζωή με τον δικό της μοναδικό τρόπο.
Τριανταπέντε ολόκληρα χρόνια αποτελεί πλέον για τους Δραμινούς συνήθεια ζωής και προσδοκία που κάθε χρόνο αναζωπυρώνεται φωτίζοντας στο πέρασμα των δεκαετιών τον κόσμο της Τέχνης.
Έναν πολιτιστικό θεσμό που αναδεικνύει τις προσδοκίες των νέων κινηματογραφιστών και την αγωνία των νέων ανθρώπων να εκφραστούν δημιουργικά, Η φιλοξενία του θεσμού στηρίζεται στην αγάπη των ανθρώπων της πόλης για τον Κινηματογράφο και την Τέχνη. Σας υποδεχόμαστε λοιπόν και φέτος με χαρά στην πόλη του Σινεμά στη Δράμα μας.
Εκ μέρους όλων των Δραμινών, ευχαριστώ από καρδιάς όλους όσους τόσο φέτος, όσο και στις προηγούμενες διοργανώσεις στήριξαν και στηρίζουν το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στην πολύχρονη πορεία του. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, που και φέτος παρά την οικονομική συγκυρία μας χρηματοδοτεί, την ΕΡΤ, τους σκηνοθέτες, τους σεναριογράφους, όλους τους χορηγούς και κυρίως τους νέους δημιουργούς και κινηματογραφόφιλους, τους συμμετέχοντες στις επιτροπές, τους εθελοντές και όλους εσάς. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα μέλη της Κινηματογραφικής Λέσχης Δράμας που οραματίστηκαν, σχεδίασαν και αποτελούν την ψυχή του Φεστιβάλ. Ευχαριστώ επίσης, τους αμέτρητους φίλους του στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Φέτος, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κάνει την υπέρβασή του ξεπερνώντας τις οικονομικές δυσκολίες και την γενικότερη οικονομική κρίση που βιώνουν οι Έλληνες και παραμένει ζωντανό δημιουργώντας πολιτισμό, κάτι που πλέον έχει περιοριστεί ή και κοντεύει να εκλείψει. Ελάτε να μας ταξιδέψει και πάλι, με το ρεκόρ συμμετοχής των κινηματογραφιστών, περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά που μας τίμησαν με την συμμετοχή τους φέτος. Καλώς ήρθατε λοιπόν και πάλι στην πόλη όπου η καρδιά του Σινεμά χτυπά πραγματικά δυνατά. Στη Δράμα μας. Ας ταξιδέψουμε μαζί σε μονοπάτια τέχνης και πολιτισμού» .
Τη σκυτάλη πήρε η 15λεπτη ταινία του Χάρη Παπαδόπουλου «Η Φλώρινα του Θόδωρου Αγγελόπουλου», που προβλήθηκε σε πρώτη πανελλήνια ως αφιέρωμα στον σπουδαίο σκηνοθέτη που έφυγε αιφνίδια από τη ζωή τον περασμένο Ιανουάριο και εν συνεχεία από την οθόνη του Ωδείου πέρασαν και άλλες φιγούρες που χάθηκαν από κοντά μας κατά τη διάρκεια του 2012 (Λουκία Ρικάκη, Ντίνος Κατσουρίδης, Θύμιος Καρακατσάνης, Γιώργος Μούτσιος, Βαγγέλης Λειβαδάς).
Αμέσως μετά το αφιέρωμα στο Θόδωρο Αγγελόπουλου ακολούθησε η παρουσίαση των κριτικών επιτροπών.
Οι κριτικές επιτροπές:
Ανδρέας Πάντζης - Σκηνοθέτης, πρόεδρος κριτικής επιτροπής 35ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους
Συγκινημένος από τις Γυναίκες του Βώλακα που ερμήνευσαν το τραγούδι «Άρμεν» στο ξεκίνημα της τελετής, ο πρόεδρος της ελληνικής κριτικής επιτροπής, ο σκηνοθέτης Ανδρέας Πάντζης, αφού πήρε το λόγο, περιέγραψε με ιδιαίτερη επίσης συγκίνηση την τελευταία συνάντηση του με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο όταν, όπως χαρακτηριστικά είπε, «τον φίλεψε» στην Κύπρο πριν από δύο χρόνια. Στη συνέχεια ευχαρίστησε και συνεχάρη τον νυν Δήμαρχο που στην παρούσα οικονομική κρίση με τις προσπάθειες του συνεχίζεται να πραγματοποιείται το Φεστιβάλ: «Συγχαίρω το Δήμαρχο» είπε «και καταλαβαίνω ότι χρειάζονται προσπάθειες, αγώνας, θέληση και εκτίμηση για την τέχνη. Γιατί σήμερα μετρούν μόνο τα λεφτά και τα πετρέλαια, οι υδρογονάνθρακες, το φυσικό αέριο… Η τέχνη δε μετρά».
Τελειώνοντας το «μικρού μήκους», όπως είπε, χαιρετισμό του, συνεχάρη και τους πρώην δημάρχους, που τους γνωρίζει από τις προηγούμενες επισκέψεις του στη Δράμα αλλά και τον καλλιτεχνικό διευθυντή, που τον χαρακτήρισε την «ψυχή του Φεστιβάλ». Απευθυνόμενος στους παραβρισκόμενους στην αίθουσα ευχήθηκε καλή θέαση και στο ίδιο το Φεστιβάλ, να τα εκατοστίσει.
Παρέμβαση του μέλους της επιτροπής, του σκηνοθέτη Χρήστου Δήμα:
«Έχω την αίσθηση ότι εγώ εκπροσωπώ τους μικρομηκάδες. Και θέλω να πω ότι ο Φεστιβάλ της Δράμας όλα αυτά τα χρόνια μου έδινε τη χαρά και το κίνητρο να μπορώ να ονειρεύομαι ότι κάποια στιγμή θα μπορώ να κάνω σινεμά. Τα κατάφερα καλώς ή κακώς και σήμερα είμαι σ’ αυτή την επιτροπή μόνο και μόνο για να δώσω πίσω στους ανθρώπους που φέτος ήρθαν εδώ για να διαγωνιστούν με την ταινία τους αυτή τη χαρά ότι κάποια στιγμή μπορούν να το καταφέρουν. Αυτό εγώ το χρωστάω στο Φεστιβάλ Δράμας. Και δίνω μια υπόσχεση ότι μια μέρα θα γυρίσω στη Δράμα με μια μικρού μήκους ταινία».
Μικ Χάνιγκαν
Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Cork, μέλος του ΔΣ του Irish Film Board, πρόεδρος της επιτροπής του 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους
Χαιρετώντας την κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου ο πρόεδρος της ξένης επιτροπής, Μικ Χάνιγκαν, χαρακτήρισε τη μικρού μήκους ταινία, σινεμά του μέλλοντος: «Αγαπητοί φίλοι, η μικρού μήκους ταινία είναι κάτι πολύ σημαντικό. Βλέπουμε την καινοτομία και τη φαντασία στον κινηματογράφο. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που ακολουθεί θα χουμε την ευκαιρία να δούμε το σινεμά του μέλλοντος».
Το κλίμα άλλαξε όταν επί σκηνής εμφανίστηκε μια …λευκή τούρτα με 35 κεράκια. Με ένα φύσημα ο χώρος γέμισε ευχές, οι πρώτες ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού απλώθηκαν στη μεγάλη οθόνη και η γιορτή άρχισε…
(Για το Γραφείο Τύπου – Ρεπορτάζ: Μαρίνα Αγγελάκη / Ευάννα Βενάρδου –Έλσα Σπυριδοπούλου)