17/9/2021 | shortfilm.gr
"Motorway 65" η νέα ταινία της Εύης Καλογηροπούλου
Δυο αδέλφια, η Σίμα κι ο Ισαάκ, ζουν και δουλεύουν σε μια βιομηχανική πόλη της Ελλάδας, σε μια γειτονιά όπου κατοικούν κυρίως μετανάστες από τον Πόντο. Απέναντί τους, μια άλλη γειτονιά όπου κατοικούν μετανάστες από διάφορα μέρη του κόσμου. Καμιά από τις δυο κοινότητες δεν περνά ποτέ από την άλλη πλευρά - εκτός από τη Σίμα, που προτιμά να κάνει παρέα με ανθρώπους από την άλλη άκρη της γέφυρας, εκεί όπου ζει κι η κολλητή της, η Ξένια. Το μόνο που τους συνδέει είναι η γέφυρα Motorway 65 που ενώνει την απόσταση μεταξύ τους. Οι κοινωνικές και φυλετικές διακρίσεις προκαλούν εχθρικότητα και δυσπιστία που αντικατοπτρίζονται και στην αναπτυσσόμενη τοπική αθλητική σκηνή, αλλά και στην ανταγωνιστική σχέση των δυο αδελφιών.
Το "Motorway 65", που χρηματοδοτήθηκε από την «Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» και το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ του Βερολίνου, διεκδίκησε τον Χρυσό Φοίνικα καθώς είχε επιλεγεί στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 73ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, ανάμεσα από 3.810 ταινίες, από 137 χώρες, και ήταν μία από τις 11 ταινίες (από 12 χώρες) του επίσημου προγράμματος του 2020.
Η Εύη Καλογηροπούλου βρέθηκε στην Ελευσίνα ως φιλοξενούμενη του διεθνούς προγράμματος φιλοξενίας ανερχόμενων καλλιτεχνών Initiator που διοργάνωσε η Ελευσίνα 2021 το φθινόπωρο του 2018. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν έξι εικαστικοί καλλιτέχνες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα και το Κόσοβο, οι οποίοι έζησαν στην Ελευσίνα για έναν μήνα και πειραματίστηκαν πάνω στην εικαστική εγκατάσταση. Η Εύη στο διάστημα αυτό γνωρίστηκε με κοινότητες Ελευσινίων κατοίκων και αθλητών, με τους οποίους συνεργάστηκε στη συνέχεια για την ταινία "Motorway 65". Για τη δημιουργία της ταινίας αξιοποίησε όχι μόνο το χαρακτηριστικό βιομηχανικό σκηνικό της περιοχής αλλά και τις σχέσεις που ανέπτυξε με τους αθλητές του Αθλητικού Συλλόγου Πολεμικών Τεχνών "Ελευσίς”. Στόχος του προγράμματος Initiator ήταν ακριβώς αυτός: να λειτουργήσει ως θερμοκοιτίδα της σύγχρονης τέχνης ενισχύοντας ανερχόμενους καλλιτέχνες στην αρχή της πορείας τους αλλά και να παράξει καλλιτεχνικά έργα με θέμα την πόλη και τους ανθρώπους της.
«Η ταινία αφορά τις κοινότητες και όχι το “κοίτα πώς είναι να ζεις στην Ελευσίνα” ή πώς είναι η μέση εργαζόμενη γυναίκα, αλλά πώς είναι η γυναίκα στην Ελλάδα. Τελεία. Αυτό είναι το θέμα», λέει η σκηνοθέτης.
«Δηλαδή και εμένα με έβλεπαν κάπως με αυτά τα μαλλιά, νόμιζαν ότι είμαι τραγουδίστρια. Ήθελα να ρίξω το βλέμμα μου σε όλα αυτά τα επίπεδα της πατριαρχίας, του ρατσισμού, της κοινωνικής διαστρωμάτωσης. Στο τι σημαίνει να δουλεύει μια γυναίκα σε εργοστάσιο πυρομαχικών και να μοιάζει αόρατη, να μην υπάρχει σε διεκδικήσεις και κινήματα. Και δεν το βλέπω ιστορικά, το βλέπω στο σήμερα. Στο πώς είναι, τι είναι οι νέες γυναίκες σε αυτό το περιβάλλον. Μιλούσα σε γυναίκες και έβλεπα ότι υπάρχουν κάποιες που δε βγαίνουν από τα σπίτια τους, κάποιες που η ζωή τους είναι προκαθορισμένη και όλα αυτά να συμβαίνουν σε μια πόλη που συνδέεται με τον μύθο της Δήμητρας, μιας δυνατής μυθολογικής φιγούρας, κυρίαρχης και αποφασιστικά δεμένης με το μέλλον του κόσμου και της γης, για κάτι που μας αφορά όλους όλο και περισσότερο».
Η Εύη Καλογηροπούλου είναι σκηνοθέτης και εικαστικός καλλιτέχνης που εργάζεται στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και πραγματοποίησε το μεταπτυχιακό της στο Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου, στο τμήμα της Κινούμενης Εικόνας. Είναι Artist in Residency στο Somerset House Studios του Λονδίνου. Οι δουλειές της εξερευνούν ιδέες που σχετίζονται με την ενσωμάτωση και τον αποκλεισμό, τη διαπολιτισμική ταυτότητα, τις γυναικείες οντότητες στην αρχαία ελληνική μυθολογία και τα post-apolcalyptic περιβάλλοντα. Η πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία, «Cora», που αναπτύχθηκε με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση, βραβεύτηκε με το Eurimages Coproduction Development Award στη Cinemart του Φεστιβάλ του Ρότερνταμ 2021 κι απέσπασε το βραβείο ARTE/youtube του Atelier της Cinefondation του Φεστιβάλ Καννών.
Σκηνοθεσία, Σενάριο: Εύη Καλογηροπούλου
Παραγωγή: Εύη Καλογηροπούλου
Συμπαραγωγοί: Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, Marni Films, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου
Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ
Executive producers: Χριστίνα Μουμούρη, Μίνα Ντρέκη
Ηθοποιοί: Έλλη Τρίγγου, Αργύρης Πανταζάρας, Ξένια Ντάνια, Στάθης Παπαδόπουλος
Φωτογραφία: Χριστίνα Μουμούρη | Φωτογράφος second unit: Δαμιανός Αρωνίδης | Μοντάζ: Χρήστος Γιαννακόπουλος | Ήχος: Γιάννης Αντύπας | Σχεδιασμός Ήχου: Mohammed Rowe | Μιξάζ Ήχου: Κώστας Φυλακτίδης | Colorist: Δημήτρης Καρτέρης | Μουσική: Mohammed Rowe Negros tou Moria (Kevin Zans Ansong) Masla.G (Giorgos Kiosses Tasopoulos) | Ενδυματολόγος: Μάρλι Αλειφέρη | Μακιγιάζ: Ιωάννα Λυγίζου | Διεύθυνση παραγωγής: Ρομανός Αργυρόπουλος-Ιωάννου | Βοηθός σκηνοθέτη: Ανδρέας Παπανικόλας | Σχεδιασμός αφίσας: Κωνσταντίνος Φραγκούλης | Marketing: asterisk*
Οι συντελεστές της ταινίας Motorway 65 (Εύη Καλογηροπούλου, Αργύρης Πανταζάρας, Έλλη Τρίγγου, Ξένια Ντάνα, Μοχάμεντ Ρόου) στο χαλί του Φεστιβάλ Καννών
Η ταινία
Motorway 65
- Σκηνοθεσία:
- Καλογηροπούλου Εύη
- Διάρκεια:
- 15'
- Έτος:
- 2019
- Κατηγορία:
- Μυθοπλασία
- Format:
- ---
- Χρώμα:
- Έγχρωμη
- Κόστος:
- Διανομή:
- Σύνδεσμοι:
-
• Δείτε το trailer
• Δείτε την σελίδα της ταινίας στο Facebook
Σύνοψη ταινίας
Δυο αδέλφια, η Σίμα κι ο Ισαάκ, ζουν και δουλεύουν σε μια βιομηχανική πόλη της Ελλάδας, σε μια γειτονιά όπου κατοικούν κυρίως μετανάστες από τον Πόντο. Απέναντί τους, μια άλλη γειτονιά όπου κατοικούν μετανάστες από διάφορα μέρη του κόσμου. Καμιά από τις δυο κοινότητες δεν περνά ποτέ από την άλλη πλευρά - εκτός από τη Σίμα, που προτιμά να κάνει παρέα με ανθρώπους από την άλλη άκρη της γέφυρας, εκεί όπου ζει κι η κολλητή της, η Ξένια. Το μόνο που τους συνδέει είναι η γέφυρα Motorway 65 που ενώνει την απόσταση μεταξύ τους. Οι κοινωνικές και φυλετικές διακρίσεις προκαλούν εχθρικότητα και δυσπιστία που αντικατοπτρίζονται και στην αναπτυσσόμενη τοπική αθλητική σκηνή, αλλά και στην ανταγωνιστική σχέση των δυο αδελφιών.
Trailer
Συντελεστές
- Σκηνοθεσία:
- Καλογηροπούλου Εύη
- Σενάριο:
- Καλογηροπούλου Εύη, Παπανικόλας Ανδρέας
- Φωτογραφία:
- Μουμούρη Χριστίνα
- Ήχος:
- Αντύπας Γιάννης
- Μοντάζ:
- Γιαννακόπουλος Χρήστος
- Μουσική:
- Rowe Mohammed, Masla.G
- Σκηνικά:
- Παγώνη Μαρουσώ
- Κουστούμια:
- Αλειφέρη Μάρλι
- Ερμηνευτές:
- Τρίγγου Έλλη, Πανταζάρας Αργύρης, Ντάνια Ξένια, Παπαδόπουλος Στάθης, Μοχάμεντ Ουσμάν, Σουλί Αντρίντ, Σουλί Αντριάν, Λίγγος Βαγγέλης, Δάλλα Λήδα, Τσιούκας Κώστας, Άννης Παναγιώτης, Σιδηρόπουλος Άλεξ, Μανουηλίδης Πέτρος, Μπουμπουρίδης Θόδωρος, Λεβαντής Θόδωρος
- Steadycam:
- Ναπ Στέφανος
- Διεύθυνση Παραγωγής:
- Αργυρόπουλος-Ιωάννου Ρωμανός
- Μιξάζ:
- Φυλακτίδης Κώστας
- Μακιγιάζ:
- Λυγίζου Ιωάννα
- Ειδικά εφέ:
- Αρωνίδης Δαμιανός
- Βοηθός Σκηνοθέτη:
- Παπανικόλας Ανδρέας, Ντάνια Ξένια
- Παραγωγός:
- Καλογηροπούλου Εύη, Ντρέκη Μίνα
- Σχεδιασμός ήχου:
- Rowe Mohammed
- Συμπαραγωγή:
- Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης , MARNI FILMS , Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου
- Με την υποστήριξη:
- Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ
- Οργάνωση Παραγωγής:
- Καλογηροπούλου Εύη, Μουμούρη Χριστίνα, Ντρέκη Μίνα
- Μπούμαν:
- Κυριάκου Παναγιώτης
- Color correction:
- Καρτέρης Δημήτρης
- Βοηθός/οί κάμερας:
- Μπάμπης Κώστας, Μιχαλοπούλου Βάσω, Κατρακάζης Αντώνης, Αρωνίδης Δαμιανός
Media της ταινίας
Συμμετοχές σε festival - Προβολές
Βραβεία
- Τιμητική Διάκριση / 44ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (2021)
- Τιμητική Διάκριση Μοντάζ / 44ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (2021)
Σχόλια ταινίας
Η ταινία διαγωνίστηκε για τον Χρυσό Φοίνικα στο 73o Φεστιβάλ των Καννών τον Νοέμβριο 2020